Поредна нощ на безредици във Франция, стотици арестувани

45 000 служители на органите на реда бяха на улиците
105
Поредна нощ на безредици във Франция, стотици арестувани
Снимка: БГНЕС

Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел, който вчера беше погребан, предаде Франс прес.

Според обобщени данни към 03:00 ч. тази сутрин са били арестувани общо 486 души в цяла Франция, съобщи вътрешното министерство, но добави, че се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни на протестите заради смъртта на Наел М., който беше застрелян във вторник в парижкото предградие Нантер.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер.
Но властите изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

В Париж и региона, където бяха разположени около 7000 служители на органите на реда, по данни към 03:00 ч. арестуваните за изминалата нощ са били 194.

В Марсилия снощи полицията разпръсна група младежи на централния булевард „Канебиер“, съобщиха журналисти от Франс прес.

По данни към полунощ властите в Лион и Марсилия отчитат по-малко инциденти в сравнение с предишната нощ. Към 01:30 ч. в двата града е имало 77 арестувани.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Кризата е изключително неприятно развитие за президента Еманюел Макрон, който се надяваше да може да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за втория си мандат след протестите около пенсионната реформа, избухнали през януари и продължили месеци наред.

Красноречиво за сериозността на кризата говори фактът, че той отмени планираното си държавно посещение в Германия, което се очакваше да започне днес.

Още по темата

Вчера застреляният Наел беше погребан в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението заедно с майката и бабата на убития тийнейджър се бяха събрали мирно стотици хора.

Траурната церемония се състоя в ранния следобед на съботния ден в джамията в Нантер.

В призивите за прекратяване на сблъсъците се включи и рядко вземащият отношение по обществени въпроси френски национален отбор по футбол, повечето от водещите играчи на който са от малцинствен произход.
„Насилието трябва да отстъпи място на скръбта, диалога и възстановяването (на щетите)“, заяви тимът в петък чрез своя капитан и суперзвезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе в публикация в социалните мрежи.
Като мярка срещу безредиците движението на автобусите и трамваите във Франция след 21:00 ч. е спряно, забранена е и продажбата на пиротехника и запалими течности.

Южният пристанищен град Марсилия, по-специално централните части на града, но и пò северните квартали, които са по-бедни и отдавна пренебрегвани и които Макрон посети в началото на седмицата, се превърна в арена на сблъсъци и грабежи, отбелязва Франс прес.

Властите там предприеха още по-драстични мерки и спряха движението на целия градски транспорт след 18:00 ч., включително и на метрото. В срок до днес беше в сила и забрана за протести.

Към града бяха изпратени полицейски подкрепления, включително бронирани машини и два хеликоптера.
Макрон призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в размириците, една трета от които са „млади или много млади“. /БТА, Владимир Сахатчиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Францияразмирици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
14
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
В миналото Аржентина се справя успешно с масови безредици - изпраща най-буйните да посекат вечнозелен бук на най-южния остров Естадос.
15
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Впрегнати 47 000 служители на реда. Карат ни да взимаме и ние ужас ехооо кой ще се занимава с ордите на злото??????
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полицията и мутри и приближени до Гешев и Борисов системно тормозят хора в гр Бобов дол
13
4
 
29
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Полицая сигурно ей така отишъл да го застреля без нищо. Така ще направят от стрес и несправедливост ще напускат полицай, лекари, хора за спешна помощ, хората от градовете ще избягат по селата. ЕС срива Европа. На нас гражданство не дават, но на тези дават и даже се женят за тях. Абсолютна извратенящина.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва и в България да има такива протести да бъдем чути стига сани правила на п.ки 32г
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макарона си е добре, лашка си бабата и пет пари не дава. Кесията му голяма и така
10
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много безработни са в гетата на Франция и няма какво да губят и са пълни с омраза към демократите и Макрон. Това ще стане и в България където са 1-2 милиона безработни.
9
4
 
17
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Това няма да е последно и ще става по зле и по-зле. Това чака и Германия лежерна да се събуди. Урсула и подобни и Меркел и Шолц ги чака съдът в Хага заедно с Путин. Отдавна се ядосваме в Германия с тази *** и хората взеха да се прибират в България. Обяснения писах как ни взимат работните места и как се отнасят с нас на писмото ми губиха та не било важно толкова та гърмят и германци с работата си защото са телета и не знаят какво е маймуни с цял цирков ансамбъл. Ще разберат по трудният начин
8
3
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Арестуваните следва да получат спокойна почивка на Кергелен.
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откакто Макрон е президент, Франция пропада. А едно време Франция беше велика държава, с президенти като Митеран, Помпиду
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стотици арестувани демонстранти във Франция и нито един арестуван след въоръжения метеж на изперкалия вожд Генчо Гарсона в Русия.
5
20
 
4
 
! Отговори
русский мир преди 10 месеца
Столетията империализъм ще им се връщат още дълго, същото важи и за московските империалисти.
4
23
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До БАНко/ НЯМА КАК ДА НЕ Е СКОКОЙНО КАТО В МОРДОРСКОВИЯ ТЕ ПЪХВАТ В ЗАТВОРА ЗА РИСУНКА СПРЕТЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА! ИЛИ ТЕ УБИВАТ В ЗАТВОРА ЗА НОСЕНЕ НА ШАПКА С НАДПИС ПУТЪН Х-ЙЛО КОЯТО КИ ПУБЛИКУВАЛ В ФЕЙСБООК! И ТВОЯ КРАЙ ИДВА СКОРО ПУТИНИСТЕ ГРОБИЩАТА ТЕ ЗОВАТ ВЕЧЕ :D
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сами си пуснахте чумата в двора. Сега няма да ревете.
2
13
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ЛЬО ПУТИНЕН ОБЯВИ, ЧЕ ТРЯБВА ТЯ ДА УПРАВЛЯВА ВЪВ ФРАНЦИЯ И ДОКАТО ТОВА НЕ СТАНЕ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ!
1
10
 
38
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
А В МОСКВА Е МИРНО И СПОКОЙНО !!! СКАПАНАТА ЕВРОПА НА УРСЪСЕЛ СЕ ТРЕСЕ ОТ КРИЗА СЛЕД КРИЗА !!!