Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада

Зартоще Бахтиари иска държавата да е по-твърда
4 юли 2023 16:30, Нели Христова
111
Френски кмет: В продължение на няколко дни бяхме в ада
Снимка: БГНЕС

Зартоще Бахтиари казва, че не е спал повече от три часа на нощ от началото на бунтовете във Франция преди седмица.

През деня той е кмет на Ньой сюр Марн - един от най-бедните райони на Франция, източно от Париж. А през нощта патрулира по улиците с дузина служители и общински съветници до 04:00 или 05:00 часа, действайки като система за ранно предупреждение за полицията, която се заема с бунтовниците там.

"В продължение на няколко дни бяхме в ада", казва той пред BBC.

Във вторник той ще се отправи към Елисейския дворец с повече от 200 други кметове, за да обсъдят кризата с френския президент Еманюел Макрон.

Неговото искане е за "повече твърдост" от държавата и разрешение на местната градска полиция да използва дронове, за да наблюдава дейността в града.

"Това, което се случва сега, е резултат от години на слабост на политиците и решения, които не са взети", на мнение е той. "Това е проблем на властта, защото тези размирници не се страхуват от правосъдието. Те може да отидат в съда, но се връщат у дома няколко часа след процеса, просто защото нямаме достатъчно места в затвора в този район на Париж. Не можем да подкрепим този вид слабост на държавата."

Точно пред офиса му в кметството е овъглената стена на местното градско полицейско управление.

"Те прескочиха тази стена в 1 сутринта с туба с бензин", обяснява кметът Бахтиари, сочейки към автопарка от седем овъглени патрулни коли, чиито пепеляви скелети са подредени под почернялата фасада.

Но сградата беше споделена с обществения отдел за жилищно настаняване, натоварен със задачата да намери домове за 2300 местни хора. Отвътре офисът е карбонизирана обвивка от разтопена пластмаса и пепел. Не всички хартиени файлове бяха дигитализирани. Подробностите за много от онези, които най-отчаяно се нуждаят от жилище тук, са изтрити от архивите от пожара.

Ръководителката на жилищния отдел Лорънс Тендрън Брюне стои облян в сълзи сред изгорелите руини.

"Толкова съм тъжна", казва тя. "Ще възстановим, ще започнем отново. Но в момента има хора, които са толкова отчаяни за жилище. Познавам около половината от тях – когато се обаждат, разпознавам гласовете им. Те не са файлове, те са човешки същества."

Кметът Бахтиари казва, че подпалвачите са заснети от камера за видеонаблюдение и от записа изглежда, че са тийнейджъри, вероятно на 14-16 години.

"Трудно ми е да разбера, че децата са тези, които унищожават нещата", казва Лорънс, "защото на тази възраст родителите трябва да са отговорни за тях."

В задната част на сградата, с изглед към паркинга с парка от овъглени полицейски коли, съсед е заснел пожара с мобилния си телефон и се съгласи да говори с BBC анонимно.

"Типично", казва той, когато чува за предполагаемата възраст на подпалвачите. "Организирани бандити пускат деца на 11 или 13 години на улицата, като им казват: "Никога няма да влезете в затвора, така че давайте". Това е норма тук; те изпращат малките деца на фронтовата линия. Това е тактика на бандата."

Най-засегнатата част от Ньой сюр Марн е район, наречен Les Fauvettes. Тук са опожарени обществената библиотека, магазините и супермаркетът. Les Fauvettes също е дом на много от самите бунтовници.

Айша, 23-годишна асистент-учителка, също живее там. Тя казва, че разбира първоначалния гняв, който предизвика насилието - дори ако смята, че оттогава то се е превърнало в грабеж и разрушение.

"Писна им", казва тя. "Винаги вината пада върху едни и същи хора. Ако си черен или арабин, се вади пистолет и се стреля без някой да се замсиля. Когато става дума за бял човек, той мисли два пъти, преди да стреля или дори да наложи глоба."

Но обратно в кабинета си в кметството кметът Бахтиари отхвърля обвиненията, че има проблем с френската полиция.

"Категорично не, не мога да чуя такъв аргумент", настоява той. "Може би имаме хора в полицията, които са расисти, но не можем да кажем, че самата полиция е расистка. Полицията се държи много добре тук във Франция."

Но действията на отделни служители, като този, който сега е изправен пред обвинение в умишлено убийство за стрелбата по 17-годишния Наел М. миналата седмица, са само половината от историята. Другата половина е за разделенията, които тези събития разкриват във Франция.

Общественото събиране на средства за семейството на този офицер надхвърли един милион евро в понеделник - по-малко от сумата, събрана за семейството на Наел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Малко е! Всеки ден трябва да е ад за европейските либерали!
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ще продължавате да сте там, кат1ли френски хахаха
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ги изпратят заедно бандите с малолетните си съучастници при техните роднини откъдето са дошли техните родители когато са търсели някакво спасение в ситуации на неблагополучие-войни,метежи,между племенни избивания,унищожения на етническа основа-грабежи,палежи,мародерства,вандалства не позволяващи им право на съществуване предизвикващи глад не само от засухи и наводнения как климатически явления,а на расистки изтъпления м/у тях независимо,че са от едни същи на вид и род едва ли ще ги толерират
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Краде се и се гори имущество за милиарди, а никой не стреля ... необяснимо!!!
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва полиция, армия и доброволчески отряди да СТРЕЛЯТ, докато им се стопя пушките!!!
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"подпалвачите са заснети от камера за видеонаблюдение и от записа изглежда, че са тийнейджъри, вероятно на 14-16 години." - Кво значи тва е? Нема смърнто? Само дуживот?
80
6
 
11
 
! Отговори
а българите преди 10 месеца
Всеки един от тези африканци и араби, които са родени във Франция и са френски граждани, стои много по високо в социалната йерархия на запад от който и да е българин отишъл на запад - това им е в кръвта на западняците, за тях славяните са полу хора, полу човеци.
79
10
 
5
 
! Отговори
а наш Ганьо преди 10 месеца
коментира всичко това като колонизатор с 300 години колониално минало, не си гледа скъсаните потypи и цъpвyли, не си гледа скапаната воняща жалка държава която мигрантите от далече заобикалят, ами се загрижил за наплива от мигранти, какви мигранти бе, rаньовци, всеки бяга от България.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама супер. Нека оставим страната с втория най-мощен флот и огромен ядрен ареснал, да се разпадне. Сигурен съм, че тези след тях ще са мноооооооого хубави хора!
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Месец на провали за Европа! Одобрението на гей браковете е спаднала, Пригожин не успя да свали Путин, а сега Франция, странта с ново ляво правителство, която обяви подебда над "радикалното дясно", се разпада ... Май ще има скорошни избои и Льо Пен ке иде.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Меркел и Юнкер не са ги канели никога тия, тези са родени във Франция, и родителите им са родени във Франция, и дедите им са родени във Француя, а прадедите им са убивани и грабени от французите и насила са принуждавани да станат френски граждани.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иначе плюха по Динко, че ги спира, лицемери.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз Зартоще Бахтиари иска да стрелят по неговите сънародници, да не го разпънат с банан в г*за френските арабели :))) Споко Бахтиари, те франсетата са меки китки, не очаквай да предприемат нещо :)))
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди години когато Меркел и Юнкер ги канеха с отворени обятия говорехме, че ще стане това което виждаме днес, само че бавноразвиващите европеиди си пееха мантрите за толерантност и европейски ценности.
72
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Пригожин обърка посоката. ако беше тръгнал към Париж, сега щеше да си има държава.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не стреляхте на месо?
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същото ни чака и в България. Неолибералите от ПП , ДБ, и ГЕРБ искат мигрантски кебапи.
69
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Франция със сигурност е натрупала доста лоша карма с злодеянията, които е правила на много места по света . Исторически и нас много ни е гърчила и винаги Франция е била против нас, много злини са ни причинили. Мисля, че идва ред да си плаща.
68
1
 
0
 
! Отговори
Чу преди 10 месеца
Чело
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интегрираните безчинстват на воля, защото виждат, че либерастията прави франсетата слаби.