Швейцария пожела да се включи в небесния щит на Европа

Неутралната държава е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи
4 юли 2023 20:52, Йоана Цонева
21
Швейцария пожела да се включи в небесния щит на Европа
Снимка: Pixabay

Швейцария иска да участва в щита за противовъздушна отбрана на Европа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителството на страната.

Според критиците подобен ход би бил несъвместим с дългогодишната традиция на неутралитет на страната.

Европейският небесен щит е обща схема за противовъздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г., с цел укрепване на европейската противовъздушна отбрана - въпрос, който излезе на дневен ред след нахлуването на руските сили в Украйна.

Министърът на отбраната на Швейцария Виола Амхерд трябва да подпише декларация за намерение да се присъедини към програмата по време на среща с колегите си от Австрия и Германия в Берн в петък.

Около 17 европейски държави досега са се подписали в проекта "Небесен щит" (Sky Shield), сред които Германия, Великобритания, Финландия и Швеция.

Целта на инициативата е да се намалят разходите за страните чрез координиране на техните доставки на системи за противовъздушна отбрана, като например системите "Пейтриът". Освен това се цели да се даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

Неутрална Швейцария е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи след руската инвазия през февруари 2022 г. да помогне на Украйна, като позволи реекспорта на швейцарски оръжия.
Миналата седмица Берн отхвърли искането на швейцарската отбранителна фирма RUAG да продаде 96 бойни танка "Леопард" 1 A5, които да бъдат използвани в Украйна. По-рано пък наложи вето на искания от Дания и Германия, които възнамеряваха да изпратят произведени в Швейцария бронирани машини и боеприпаси в помощ на Киев.

По тази причина ходът за Европейския небесен щит породи опасения относно политиката на неутралитет на страната.

"Това не подхожда на една твърдо неутрална Швейцария", заяви Вернер Гартенман от лобистката група "За Швейцария".

Той изрази загриженост, че този ход ще направи Швейцария военно зависима от други държави и НАТО и ще превърне страната в мишена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Швейцария никога не преди 9 месеца
е била неутрална. От зараждането си като държава са си наемници - работят за този дето дава парата!
17
1
 
1
 
! Отговори
Лесен им е неутрали- преди 9 месеца
--тета ! Отвсякъде НАТО ! А НАТО надали ще ги нападне ! А да ти е от едната страна Ким Чен от другата потомък на Сталин и па се прай на интересен !
16
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Неутралитетът е много подла позиция, ако някой диктатор като Путин нападне Швейцария, НАТО трябва да стои настрани, да пази неутралитет и да гледа как ги избиват!
15
4
 
4
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
До емигрант Хайде привършвай с коментарите, защото те чакат купища чинии да миеш!
14
2
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 9 месеца
***, вижте си ос.р..аната държава, пък тогава давайте съвети на Швейцария!х а ха , цъ.р..вули!
13
6
 
4
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
Предателите на Швейцария, които бяха инсталирани с помощта на евр(оп)ейските НПО-та в управлението на тази прекрасна страна, успяха да разрушат над 800 годишният й неутралитет! Ще дойде ден, когато предателите ще висят от много високо!
12
7
 
2
 
! Отговори
Урсулка Кон Дилава преди 9 месеца
Швейцарите ще загубят много от тази си авантюра, но поне ще ядем сирене на по ниски цени, защото там друго добро май няма..
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Швейцария е СВЪРШЕНА.
10
18
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Щит няма дори и на теория, система да защити от хиперзвуково оръжие, руснаците имат перспективна C-500, но и тя е съмнителна в резултатите. Най-добрия щит е отворения свят, търговия, технологии. И явно запада си мисли, че сме 90те и ей сега СССР ще се разпадне. Нова гонка във въоръжението няма да доведе до нищо хубаво. Израел като имат железен купол да не мислите, че ще удържат китайска или руска атака скоро и иранска няма да могат, за това со кротце, со благо.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма нужда ,на всички диктатори и мафиоти парите са там,по-голема защита от това ,едва ли има.
8
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Все едно на 8ми септември фабрика да си купиш... Но вероятно ще има референдум и йок.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато САЩ купуват суровини от Русия това е "демократично", но когато другите държави искат да купуват от руснаците тогава САЩ не дава.
6
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До do 2 Като Русия е такъв враг защо продължават да им купуват газа? Само недей да лицемерничиш. И Китай го изкарват голям враг но това не им пречи да правят огромен бизнес с тях. Европа не смята Русия за враг, това е идеологията на САЩ, затова бяха против Северен поток 2 и го унищожиха.
5
11
 
18
 
! Отговори
дгд преди 9 месеца
браво! никой не обича руските окупатори!!!
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неутрални са просто искат да се пазят по-добре.Американците искат по 2 милиарда долара за 2-3 камиончета Пейтриът.Затва искат да участват в кюпа за охрана.Но не желаят да подкрепят авантюрата на Зеленски. Ето това са умни хора а не като нашенските политици с ромски манталитет " квото кажат големите тартори" И после що Бг е зле а Швейцария добре.
3
7
 
18
 
! Отговори
do 2 преди 9 месеца
Дипломация с русия? :) Тоест "или става на нашето или нищо"
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакъв щит не може да помогне. Единственото което може да помогне е дипломацията и избягването на създаване на врагове.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия нали се пишеха "неутрални", нещо обърнаха палачинката!