Събитията във Франция са провал на интеграционната политика

Младежите от предградията не намират своето място във френското общество
Обновена: 4 юли 2023 18:59 | 4 юли 2023 18:30, Анисия Иванова
80
Събитията във Франция са провал на интеграционната политика
Снимка: БГНЕС/EPA

Във Франция не можем да говорим дори за "бунт". В тази дума има нещо романтично и справедливо, а тук става дума за един сляп гняв с фойерверки, насочени като оръжия, бяха атакувани училища, детски градини, библиотеки, спортни съоръжения, транспортни средства. Десетки (40-50 автобуса) са опожарени. Унищожени са и трамваи, които струват между 3 и 6 млн. евро в парижкия регион. Гневът беше насочен включително и към кварталите, откъдето идват тези групи безчинстващи младежи, унищожавайки инвестициите, които френският данъкоплатец е правил в последните 20-30 години, за да превърне тези квартали в едно по-приятно място за живеене. Това каза Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Западният свят има една слабост, която е нашата сила - индивидуалните права на човека. Но когато тези права на човека се използват срещу самата същност на тяхната идея, срещу това те да позволяват обществото като цяло да бъде по-сплотено и по-спокойно, тези индивидуални права стават оръжие срещу западните общества. Друг фактор е тромавата съдебна процедура, която също е създадена като такава именно, за да защитава индивидуалните права, но се използва за безкрайно обжалване на отказ за статут на бежанец, например, добави Манов. Той изтъкна, че степените за обжалване в този случай са 12, а през това време, докато траят делата емигрантът живее в страната с месеци, а понякога и повече.

Постепенно се успокоява напрежението от събота насам във Франция и всяка следваща нощ е по-лека, но това не трябва да скрива тежките факти, на които всички станахме очевидци през последните нощи. Обща картина, която все още се уточнява, е, че задържаните от вторник насам са около 3000- 3500 души като средната възраст е около 17 години. Това означава, че има задържани 12-13 годишни деца. Друг сериозен факт е, че се оценяват на стотици, ако не и хиляди магазините, които са разбити и частично или изцяло ограбени. Става дума за 250 хипармаркета и супермаркета, 250 банкови офиси, стотици магазини за дрехи, за скъпа електроника, за бижута. Френската работодателска организация MEDEF даде оценка за над 1 млрд. евро щети, но другата страна на монетата са погромите, извършени срещу всякакви обществени сгради. Десетки полицейски управления бяха обстрелвани с фойерверки, което беше основното оръжие на тези, които мародерстваха по улиците.

Тази вълна тръгна от убийството на този 17-годишен младеж без книжка на волана на кола, която не е крадена. Видно от видеото е, че безспорно полицаят стреля без основание. Полицаят беше задържан и има разследване.

Надявам се френското общество да си дава сметка какво започва и какъв е генезисът на събитията, защото това не е първият такъв случай. В последните 15-20 години има и други такива ситуации на кризи, но никога в такъв мащаб. Това показва провалът на цялата интеграционна политика на Франция, защото реакцията не е просто на една социална категория хора, на една географска категория. Това е общностна реакция на потомци на емигранти - или първо или второ поколение емигрантски деца и показва фалита на цялата обществена система в това число на образователната система, която поставя в центъра ученика и му дава дори по-големи права, отколкото на учителя, липсва йерархия и дисциплина. Липсва модел, по който тези млади хора да бъдат въведени във френската традиционна ценностна система.

"Тази група, която се формира в предградията на френските градове, не намира своето място във френското общество."

Лесният отговор за ситуацията е дискриминационното отношение, но трудният е, че артикулиран от френският философ Огюст Конт: "Демографията е съдба!", заяви гостът. Във Франция се оформят две части, като едната мрази Франция. Това са второ или трето поколение френски граждани, деца на емигранти, които не приемат правилата и не се пропиват от обществените ценности. Както каза бившият министър на вътрешните работи на Франция Жерар Коломб "В момента ние живеем едни до други. Разделени сме. Дано утре да не живеем едни срещу други". Точно това се случи в последните няколко дни.

Кой и как ще плати за щетите? Ще бъде ли прекомерно натоварена застрахователната индустрия и как в крайна сметка данъкоплатците ще платят за това?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Работещ в Зоопарка преди 9 месеца
Интеграция на примм.атти е невъзможна. Лъжат ви с това за да могат да си докарват евтини робби които да използват после в армията си. От 25 години се опитвам да науча един гривест маккак как да използва вилица. Утрепа 3 колеги и извади очите на още 7.....
68
0
 
6
 
! Отговори
Ирландеца преди 9 месеца
За който не е разбрал либералния модел е мъртъв, да живее националистическия.....
67
0
 
7
 
! Отговори
Упс! преди 9 месеца
Според традиционните култури на северноафриканските племена 12-13-годишните не са вече деца, а хора в женитбена възраст. Те имат съзнание, че действат като възрастни, следователно трябва да бъдат съдени като възрастни и да възстановят щетите. Щом нямат пари, ще отработват.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който не намира място във френското общество, да заминава откъдето е дошъл или откъдето са предците му. В противен случай, за да ги интегрират, французите ще трябва да се сринат до тяхното ниво. Това, разбира се, няма да стане.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ще е стрелял без основание полицаят, след като и на видеото се вижда, че колата е спряна и срещу него са насочени оръжия, но водачът не слиза от нея и дори напротив тръгва да я управлява отново, без да се подчини на полицейското нареждане да слезе от колата. Свидетели сме и у нас как едно 15-16-17 годишно л3ке може да направи куп бели с автомобил. Разбира се, че ще стрелят, нека тия малките да се научат, че има йерархия и ред в социалното общество! На който не му изнася да хваща Жунглата!
64
0
 
11
 
! Отговори
Хектор преди 9 месеца
Какво се кумите бе смещници.1 Отивате в Германия и ги почвате с тоягата по главата както преди 1000 години вашия Карл Мартел.2 признавате провала си, извинявате се на германците че не сте били прави.3 Извинявате се на нас че ни се подигравахте че не сме били разбирали политиката ви.4 Изплащате репараций на всичките ви колоний.5 Построяватеза ваша сметка държавите им наново и гоните там цялата гмеш обратно.6 Поощрявате всички държави да направят същото и ги подпомагате, точкА.
63
3
 
4
 
! Отговори
Сед бът тру преди 9 месеца
Не е газил полицая ,полицая беше до шофьорското стакло. Това с газенето е лъжа. Полицая действа като при ликвидирането на терорист,което е преувеличаване.Младежа е за бой разбира се ,но трябва бойя да почва още от детската градина, иначе няма вазпитание.Боя е също толкова важен за децата колкото милването и галеното-доказан факт.
62
0
 
8
 
! Отговори
Шопендар преди 9 месеца
Години франсета и други западняци ни внушаваха колко сме нелиберални към малцинствата,техният провал е факт.дано нашите алчни управници вникнат в западноевропейските интеграционни провали,и още сега вземат мерки у нас да не бъдат допуснати подобни бунтове.
61
0
 
6
 
! Отговори
Пацифист преди 9 месеца
И двете страни са виновни.Полицая третира младежа като терорист ,а младежа не признава законите.В страната от където е дошла баба му му ще го бият до потрошаване на костите още първия път и ще лежи в тъмна влажна дупка с 20 *** 3 години и после ще е примерен.Във Франция полупансион с интернет и плейстейшан няколко месеца и затова се гаври с полицая.Разбира се ако беше французин полицая нямаше да стрела с бойни патрони в градите .И франсетата и африканците са виновни.
60
0
 
11
 
! Отговори
Каква интеграция??? преди 9 месеца
"Западният свят има една слабост, която е нашата сила - индивидуалните права на човека." ------ Индивидуални права има, когато има съзнание за индивидуалност, т.е. когато човек може да функционира в обществото самостоятелно, да взема сам решения и да носи отговорност за тях. Племената, които се опитвате да интегрирате, не са достигнали до този еволюционен стадий. Те се движат от нагони и примитивни потребности и стадото е това, което им дава сигурност. А цивилизацията е по-слаба от природата .
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На 17 год. без документ за шофьорски прав с купена кола купена от кой и от кого ,а те по реда и от кой и от кого по документи по регистрационните номера на колата до излизането й от завода,че да не се окаже крадена и препродадена с намерение да бъде използвана за такива случаи за газене на граждани,че и полицаи пазители на реда,което в случая,че не са се отдръпнали с да опазят първо себе си от премазване са го спрели тоз,който няма години навършени да кара МПС,а само моторче-50 куб. и тротинетка
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аха ,френцуте нещо недоволни ,а какво правеха в Африка през 50 и 60те год.на 20век.Която колония иска независимост ,бой,убийства и е.нье.Алжир 12год.се борел за независимост 1954-62г.Бруталноста на френските войски стресва света ,вкл.и повечето французи .Критики от САЩ,ООН и др.ООН признава Алжир за независим през1960г.а Франция две години по-късно.1 млн.францизи се изтеглят от Алжир ,защото френците имаха наглоста да обяват Алжир за провинция на Франция,а не колония.Прецедент в света.
57
0
 
2
 
! Отговори
Баба чичолина преди 9 месеца
Мулти си е добре за опит
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази политика е все едно да се опитваш в една спретната красива градина с цветя да интегрираш плевели защото си "толерантен" - просто някои неща в природата не виреят там където не им е мястото.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нас европейците какво ни интересува какво става в тази африканска държава.Нека разрушат Франция ,тя напълно си го заслужава.
54
2
 
9
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Още веднъж се видя, че от Франция нищо не става, да ама тя е гарант за Северна Македония и пак България е от страна на губещия. Може би за тези работи във Франция е виновен Путин, ама нашите евро-атлантици още не го знаят, те са загубили ум и разсъдък от щастието, че Зеленски щял да идва.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макрон нали казваше че иска да ядоса хората. Ами ето ядосани са.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** как така провал бе? Нали с пяна на устата идваха да ни учат как да дишаме и какви сме диваци и как нищо не разбираме? Това е путинска пропаганда!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До МдаКакво ти пречи още сега да отидеш??? Шенген няма нищо общо с това дали искаш или неда отидеш където решиш, сега просто има една паспортна проверка. Шенген е заради бизнеса, не за обикновените хора!
50
2
 
10
 
! Отговори
един преди 9 месеца
Стига сте врещели. Още са малък процент дори и във Франция, и не се знае по-нататък какво ще стане. Не си въобразявайте, че ще се даде ей така Европа. Я си спомнете къде са ставали най-големите кръвопролития, и и то в недалечно минало. На някои много им се иска да се наместят тук тези, но няма да стане.