Затворниците в Хърватия струват на правителството по 56,6 евро на ден

Средната стойност за Европа е 116,7 евро
17 юли 2023 16:19, Йоана Цонева
13
Затворниците в Хърватия струват на правителството по 56,6 евро на ден
Снимка: Pixabay

Всеки затворник в Хърватия струва на правителството 56,6 евро на ден, съобщи вестник "Вечерни лист", цитиран от агенция Хина, предаде БТА.

Вестникът пише, че само девет от около 40 европейски страни имат по-кратка средна продължителност на престой в затвора от 5,5 месеца, колкото е в Хърватия, което поставя страната, заедно с 14 други държави, доста под средното ниво за Европа. В Хърватия делът на задържаните, чакащи съдебен процес, е 33,6%, като този дял е по-висок в 13 страни.

Хърватия харчи по 56,56 евро на затворник на ден (17 страни харчат по-малко), докато бюджетът за затворническата система е бил 78 милиона евро през 2021 г. Украйна е харчила най-малко - 2,6 евро на затворник на ден, а Норвегия и Швеция най-много, съответно 378 и 322 евро. Средната стойност за Европа е 116,7 евро.

Турция има най-строгите наказателни закони в Европа, докато Хърватия е сред страните с най-меки наказателни закони след Швейцария, Исландия, Холандия и Чехия. Според изчисленията на "Вечерни лист", общо 981 013 души (задържани и затворници) са били лишени от свобода в Европа през миналата година, от които 303 945  в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
УжасТ! преди 9 месеца
Не е демократично! Веднага дажбите да се утроят!!!
12
1
 
6
 
! Отговори
Съдията Дред преди 9 месеца
Интересно място са затворите в нашето толерастко и демукратично общество.... Хора , които съзнателно са избрали да убиват... изззнасилват... крадат и мамят ... са гледани като писани яйца , имат удобни легла и чисти килии, хранени са по три пъти на ден и имат 24 часова лекарска грижа... И ВСИЧКО ТОВА ЗА СМЕТКА НА ДАНЪЦИТЕ КОИТО ПЛАЩАТ ЖЕРТВИТЕ ИМ И РОДНИНИТЕ НА УБИТИТЕ ОТ ТЯХ ... Е те това ако не е несоправедливост в най-висшата си форма .А ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ ЗА ХРАНАТА И ЛЕГЛОТО СИ, никой не знае.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У нас колко струва издръжката на един затворник? Дали някой води статистика какъв процент от затворниците ни са работили, осигурявали и плащали данъци преди да се озоват в затвора? Дали има и 5% ? Като имам предвид от кои разновидности санад 90% от затворниците ни, те явно са си на курорт там с осигурена издръжка и подслон.
10
0
 
3
 
! Отговори
Ако ги хранят рядко преди 9 месеца
Напр.през ден-два и.....ето им икономия.Вода също така.Без ток-и там икономия.Тук 6 милиона сме така.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А, то почти колкото ни струват нашите украници по хотелите на Слънчака. Ми да вземат да пратят затворниците си у нас на Слънчака, то се е видяло, че приемаме всякаква плява.
8
1
 
4
 
! Отговори
НАКЪДЕ БИЕТЕ..?? преди 9 месеца
ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА ГИ ОСВОБОДЯТ ЗАТВОРНИЦИТЕ..??... ТОГАВА ГИ ЧАКАЙТЕ У ВАС...
7
2
 
1
 
! Отговори
До 5 лева преди 9 месеца
Хващай такси. Има работа. По черноморието може и 2-3 да докараш и повече. Не ти се работи ли? В София има работа всякаква. Навътре няма никаква. Явно не си от София ...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
питайте ме как карам с 5 лв ден
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не бяха приемали еврото. Сами са си виновни.
4
1
 
4
 
! Отговори
Тук ако си без работ преди 9 месеца
Тор 7.50 лева на ден. По добре да си затворник в Хърватия отколкото безработен в БГ.
3
3
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Колко са се извратили западняците. В средновековието в Холандия безделниците са ги вкарвали в килия с една кофа и им пускат вода ако не изгребваш с кофата се давиш. Поуката е за да живееш трябва да работиш. Нищо не се дава даром
2
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Ще струват я , като затворите са превърнати в санаториуми Затворника трябва да се самоиздържа, щом разхода 56 евро трябва да изкарва 80 поне ,които неще да работи или да си плаща или на хляб и вода А нашите ,колко ни се връзват ?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи тези затворници са 10 пъти по осигурени от българските пенсионери, дето са работили по 40-50 години и са създавали блага които да бъдат сега ограбвани.