Заради жегите в Южна Европа: Скача интересът към България, Чехия и Дания

Покачващите се летни температури водят до промяна в туристическите навици
19 юли 2023 14:28, Анисия Иванова
71
Заради жегите в Южна Европа: Скача интересът към България, Чехия и Дания
Снимка: БГНЕС

Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да доведат до трайна промяна в туристическите навици, като повечето туристи избират по-хладни дестинации или отиват на почивка през пролетта или есента, за да избегнат екстремните горещини, прогнозират туристически огранизации и експерти, цитирани от Ройтерс.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморието през периода юни-ноември, вече е намалял с 10% спрямо миналата година, когато горещините доведоха до суша и горски пожари.

Междувременно се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

„Очакваме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще окажат по-голямо влияние върху избора на туристите в Европа“, коментира Мигел Санс, ръководител на ETC.

Доклад на организацията също така показва, че 7,6% от пътуващите в момента смятат екстремните метеорологични условия за основен проблем за ваканциите между юни и ноември.

По думите на компании от туристическия сектор жегите все още не са довели до много отменени резервации.

Британците в частност са планирали по-малко ваканции у дома и повече по Средиземноморието, често правейки това много месеци по-рано, защото продължават да мечтаят да избягат по плажовете след блокадите, коментира Шон Типтън от бритаската туристическа група ABTA.

Но балансът може да бъде нарушен, тъй като горещите вълни стават все по-изтощителни. Учени отдавна предупреждават, че климатичните промени, предизвикани от емисиите CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, ще стават все по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г. Това поражда опасения от повторение на миналогодишния сценарий със смъртните случаи, причинени от жегата.

Истории за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове или откарани с линейки от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

„Проучване показва спад в броя на хората, които се интересуват от пътуване през август, пиковия месец, докато повече европейци обмислят есенни пътувания“, споделя Санс.

Целият анализ на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: туристиЕвропагорещини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
mda преди 9 месеца
преди 2 седмици бях в анталия, 45 градуса, няма грижи. И нашето море е ок и гръцкото, цените са еднакви за 5 звездни хотели, както и за мизерсващи по каравани, къщи за гости, и вили. по ресторантите пак така, всичко е почти еднакво - само в БГ трябва да внимавате с най-долнопробните такива, че има изтекла храна. Затова гледайте рейгинг, ревюта, а не тук ми е най-близко или най-евтино, да седнем тук.
45
0
 
0
 
! Отговори
... преди 9 месеца
ми в най скоро време и Румъния ще стане атрактивна! даже и Полша и тя! Ако глобалните температури продължат да се повишават! Ние може да извадим късмета да станем като южна Гърция преди климатичните промени!
44
2
 
7
 
! Отговори
Общ работник преди 9 месеца
Шшма уморите от смях!!! Някой си букнал на Корфу, ама кат видЕл прогнозата и си казал, че мнооо ще е жега, а по-добре да одим на Балчик! Баш там са ората, да знайте
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как така? Нали от няколко дена тръбите само аларми какви "ненормални" жеги са в България? То не бяха адски 40, бой на живака с 38. Съвсема отделна тема е, да отворите картата и да видите, че България е в ЮЖНА (но източна) Европа!
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин и жегите Е Мамата на Европа.
41
0
 
8
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
споко др лято ще ги стигнем.... добре че израел не разчита на Яхве да докара облаци... но пък българина все си мисли, че Бог му е длъжен или някой друг да му свърши работата....
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 42 България не е в северна Европа, но в София не е такава жега, като в Атина и Сиракуза в Сицилия примерно, също в Балчик температурите са много по-приятни от Халкидикито. Определено в България има големи градове и морски градчета и села, където са с поносими тепмератури лятото. И в Гърция и Италия има по планините, но те не са атрактивни толкова за туризъм лятото.
39
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 месеца
Това на снимката Люлин ли е? Май разпознавам едната панелка там.
38
0
 
12
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Феейк. По морските курорти, където и да е по-света е по-хладно от вътрешността на страната. Нема кой да се откаже от почивка на френската ривиера в Ница, щото в Париж било жега. Ако някой го боли толкоз за жегата ще отиде по Норвегия на фиордите от колкото при мангуслярите.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разпознах го във водата! Леко оранжево заради куркумата в манджата....
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То сигурно България е в Северна Европа, и граничи с Чехия и Дания :)
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се блъскайте! Един по един! Май някои хора слънчасаха?
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лятото най-добрите дестинации в Европа са точно по-северните страни. Е не Лапландия, но Полша, Прибалтийските. Даже на море е по-добре да отидеш в Полша, отколкото да се пържиш на жегата в Италия или Гърция. Курорта Сопот не нашип град, а в Полша на Балтийско море е за предпочитане, но народа си знае Алкидики, Ацпровалта да се пържи у жегята.
33
1
 
14
 
! Отговори
мяза на PR и реклама преди 9 месеца
Мутроморието ако има начин да го сравните с истински курорт - се връщате само ако сте си купили лично някакъв имот там!
32
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 месеца
Йекстра е Сезон 23''
31
4
 
29
 
! Отговори
..... преди 9 месеца
Глупости на търкалета :DНямат търпение да дойдат до отходните тръби на целия курортен комплекс на 50 метра от плажа, чужденците.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"климатичните промени, предизвикани от емисиите CO2 от изгарянето на изкопаеми горива"??? ОБЩО ЦЯЛОТО СО2, ОТДЕЛЯНО ГОДИШНО ОТ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ, е ТРИ!!! ПРОЦЕНТА!!! от общото количество со2 от всички източници!! А каква част от тези три процента от годишното СО2 е от изгарянето на "изкопаеми горива?? Да кажем, че е половината! ЗНАЧИ ЕДИН ПРОЦЕНТ И ПОЛОВИНА ОТ ГОДИШНОТО СО2 е баш ама именно това, което "променя климата?? ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ПАК БЕ!!!
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ААА ЯВНО ПЛАТИХА РЕКЕТА ВЕЧЕ ХОТЕЛИЕРИТЕ СЛЕД МАТРЯЛА ЗА ПЪРЖОЛИТЕ ЗА 490 ЛВ И СЕГА ПУСКАМЕ РЕКЛАМА НА БГ!
28
1
 
7
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 9 месеца
Излъгаха нито ще ме пенсионират както казаха заради седемте години death row, нито ще ми платят обизщетенията, напротив гласят се да ме заметат под килима....
27
0
 
1
 
! Отговори
Vasi Angelov преди 9 месеца
Излъгаха, една стотинка не ми дадоха....