Бягат за живота си: Десетки хиляди туристи опитват да напуснат Гърция

Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер
25 юли 2023 14:24, Анисия Иванова
101

Седми ден бушуват огнените пламъци на островите Корфу, Родос и Евия. Стихията причини най-голямата евакуация в страната до момента, а хиляди туристи са блокирани по летищата.

Пожарът в Родос раздели острова на две - в южната част жители на населени места трябва да се евакуират за трети път през последната седмица.

"Не можем да напуснем къщите си. Ще се борим с огъня, защото ако напуснем всичко ще изгори", сподели жител.

Не така стои въпросът с туристите. По актуални данни близо 30 000 души се опитват да напуснат острова. Повече от 10 000 са само британските граждани. Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер.

"Шокиращо е. Опитваме да си тръгнем от събота. Не можем да разчитаме на никого и сме оставени да се оправяме сами", коментира турист.

В британската преса коментарите за случващото се заради природната стихия са еднозначни. "Ад на Земята", пише "Дейли Експрес". "Бягат за живота си", пише "Сън", като публикува снимки на евакуацията.

В момента в Родос основният фронт е към Вати. Започна разследване на причините, довели до избухването на огнените пламъци. Битката с пожарите на десетки места в Гърция продължава. За последното денонощие са регистрирани нови 63 огнища, което прави по осем нови пожара на всеки час, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пожарът в Каристос също е активен. Остава безуспешно издирването на изчезнал фермер, чиито следи се губят от неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знач *** е грубо, но единствената защота за това е, на 35 метра от територията си, да нямаш НИЩо ... Ни тревица, ни дъсчица, само пясък.
66
20
 
4
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 10 месеца
Аз сега не мога да разбера в Гърция много хубаво ли е или не е... Кой бяга от хубавото? И защо наричат хубавото Ад под небето?
65
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой да ги е завел насила там?! И що бягат сега?!
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 63 Умишлени са да....ти верваш ли си изобщо ве *** ьо...хахахахаха :))) Точно на Родос си е направо сахарско времето през летния сезон, както и в Южна Гърция :)) Иначе сте прави за Мутроморието, презастроиха го, изгониха българските туристи от провинцията, разчитат на бедняците в Европа с ол инклузив, но кой съм аз че да давам акъл :))
63
6
 
21
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Боже какви помпозни заглавия. Никой нема да отиде на лайномориету зарад тях. Не се пънете.
62
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голямо надуване на балона, голямо нещо! Фактите са: само 42 хотела са евакуирани, засегната е малка част от Родос. В ДЕЙЛИ МЕЙЛ има интервюта с английски туристи, карат си почивката нормално. Продължават да пристигат нови групи. И най-важното- установено е че пожарите са умишлени, разследва се. Нищо общо с горещото време!
61
10
 
2
 
! Отговори
Върнете Се преди 10 месеца
погърчени турчета наречени кипърски гърчета . Загасете пожара . Пеликари ходете в германия. Емигрантите ви запалиха и сега къде ще спите . Гръчешки език е ВизанТийски роден език . Айде със здраве пеликари
60
14
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 10 месеца
Що бегат от Огнеморието???нали беше мнго арно при маляците....????
59
1
 
5
 
! Отговори
до 56 анонимен преди 10 месеца
Щом живее в Атина значи обича *** паламарки
58
18
 
7
 
! Отговори
Angelos Pappas преди 10 месеца
ЕЛЛАДА Е 1000 ПЪТИ ПО-ХУБАВО ОТ Бунггариа..
57
1
 
11
 
! Отговори
Брус Дикинсънов преди 10 месеца
Рън ту дъ хилс, рън фор ю лайфс.
56
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 52 Мдаа освен маслини, имат и пластмасови домати, безвкусни дини, безвкусни пъпеши и т.н....направо е рай там, прав си :))) Требва да питам братчедката, дето живее в Атина от 20г., дали там е обетованата земя...хахахахахаха :)))
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мани, мани, бегиИ. ...на някои хора са ги хванали дяволите и сега природата го отнася...направо си е живо опарване.....!
54
2
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 10 месеца
Така е като си панелката само
53
3
 
21
 
! Отговори
ееее преди 10 месеца
Ще изгорят живи, ама няма да дойдат на Слънчака!
52
19
 
29
 
! Отговори
До 51 преди 10 месеца
Аз живея 10 години в Атина и по плодородна земя не съм видяла. Атина е рай! Всяка сутрин да пиеш кафе, над теб да хвърчат зелени папагали, в двора маслини, портокали, помело, лимони, каперси... каквото се сетиш. Плажовете са приказни!България, родната ми София ми се струва един грозен сив ад край Атина. Не зная какви пустини те гонят
51
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 48 При нас нема такива работи, не сме пустиня като Гърция :))) Те имат един плодороден край, това е бившата българска беломорска Тракия, от там надолу си е полу пустиня Гърция :)))
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам приятел на о. Родос, готвач, грък и вчера, в почивния му ден постна стори в инстаграм от нощен клуб там. Така, че хич не виждам да бегат, баце
49
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да идват в България.У нас е пълно с ресторанти 3* Мишлен.Ще ги нахраним луксозно с рибай стек за 500 лв.,нищо,че в Англия и Франция е 3 пъти по-евтин.
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Надявате се на туристи на БГ морето ли?! Надявайте се! Хаха Между другото кога в България когато има природно бедствие, пожар, наводнение в района където се намираш, мобилният оператор ще ти изпраща съобщения на телефона, че си в опасност и възможно най-бързо трябва да напуснеш района в който си. В Гърция това се случва независимо какъв гражданин си, независимо с какъв телефонен номер си, дали си с цългарски, китайски, гръцки или тн., веднага си засечен и ти изпращат съобщение, че си в опасност