Бягат за живота си: Десетки хиляди туристи опитват да напуснат Гърция

Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер
25 юли 2023 14:24, Анисия Иванова
101

Седми ден бушуват огнените пламъци на островите Корфу, Родос и Евия. Стихията причини най-голямата евакуация в страната до момента, а хиляди туристи са блокирани по летищата.

Пожарът в Родос раздели острова на две - в южната част жители на населени места трябва да се евакуират за трети път през последната седмица.

"Не можем да напуснем къщите си. Ще се борим с огъня, защото ако напуснем всичко ще изгори", сподели жител.

Не така стои въпросът с туристите. По актуални данни близо 30 000 души се опитват да напуснат острова. Повече от 10 000 са само британските граждани. Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер.

"Шокиращо е. Опитваме да си тръгнем от събота. Не можем да разчитаме на никого и сме оставени да се оправяме сами", коментира турист.

В британската преса коментарите за случващото се заради природната стихия са еднозначни. "Ад на Земята", пише "Дейли Експрес". "Бягат за живота си", пише "Сън", като публикува снимки на евакуацията.

В момента в Родос основният фронт е към Вати. Започна разследване на причините, довели до избухването на огнените пламъци. Битката с пожарите на десетки места в Гърция продължава. За последното денонощие са регистрирани нови 63 огнища, което прави по осем нови пожара на всеки час, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пожарът в Каристос също е активен. Остава безуспешно издирването на изчезнал фермер, чиито следи се губят от неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
8
 
! Отговори
Копейкин преди 10 месеца
Само Москва да не се запали че тръгвам да гасим с лопатата
46
3
 
10
 
! Отговори
муньо преди 10 месеца
Нашите простаци *** морета Ала ден година храни па ше намажат от нещастието на комшиите.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Побъркахте се с тея пържоли вече, аман. Айде да идва ски сезона да си ядеме пиле на грил на Банско на пистата за 250 лв бройката, поне хапнеме двама трима та понекога и за у хотела остане
44
1
 
4
 
! Отговори
Рибайчеее преди 10 месеца
Някой е ял пържола Рибай за по-малко от 160 лв/бр и се е усъмнил,че нещо го цакат на о.Родос.Оттам и тези пожари, ядосал се е човека и пожарите са готови :))
43
3
 
8
 
! Отговори
Глобалиска пропаганд преди 10 месеца
Казват ви че ще ограничат туризма за да няма замърсяване на планетата.
42
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На ви една Гърция сега!!!-:)
41
10
 
14
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 10 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
40
1
 
21
 
! Отговори
Камбана 2023 на 21 в преди 10 месеца
Пишете глупости. Днес в Гърция, утре в Испания, други ден в Португалия, Ю. Франция, Италия...... Всяко лято се дават свидни жертви и щети.Прав е долу пожарникарят.Една страна не може сама да се справи.Скъпо не скъпо това е.
39
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо се радвате на чуждото нещастие, бе сoциопати?
38
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Пожарникар "Да мислят. Затова са там в Брюксел." - В Брюксел биха сложили всеки друг, но не и човек, който може да мисли... :) ... Те ако слагаха мислещи хора там, отдавна ЕС щеше да е по-нормално място за живеене, на което единствената цел не е да се държи за полата на САЩ и да изпълнява заповедите им, а да мисли за собствените си граждани. ЕС е велика идея за обединение на европейците, но изпълнението е повече от смешно. Моля се акъла на европейците да дойде навреме, но май губя надежда.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не че нещо, ама ако 10,000 туриста вземат по една вършина бая ще потушат пожара! така и така нямат какво да правят.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
гърция - плаж , кристална вода , пушек, огън и студено узо ! незабравимо преживяване
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка година ви развалят почивката гърците и те пак там ходят:)) Акъл 0.Елате в България. Или дишайте пушаци и спете по летищата ю
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама що бягат, нали в Гърция е най-хубаво, пече слънце, има евтини шезлонги само срещу едно фрапе?
33
5
 
15
 
! Отговори
HELLAS KOSTANTINOPOL преди 10 месеца
Остров Родос е голям по площ , и гъррчевите требваше да са в готовност--за ОГЪН И ПОЖАРИ..!..АМА ПОСРЕДСТВЕНИЦИ И НЕКАДЪРРНИЦИ = ТАКА СТАВА...Миналите години Россия ги спасяваше от пожарите с ОГРОМНИТЕ СИ САМОЛЕТИ-ЦИСТЕРНИ..АМА СЕГА = ОХХИИИ !!....1 Самолет-Цистерна прави само 2 милиона евро = 50 пъти !!!!! по-евтино от един боен изтребител (100 млн. евро)....ЕЛЛЕНИТЕ ДА БЯХА СИ КУПИЛИ ОВРЕМЕ 5-6 САМОЛЕТА-ЦИСТЕРНИ ОТ РОССИЯ...А СЕГА ЩЕ ИЗГОРЯТ ДО ПЕПЕЛ И КОКАЛ ТАМ НА РОДОС .
32
2
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 10 месеца
Само ако се казва Украйна. Толкоз
31
4
 
33
 
! Отговори
Пожарникар преди 10 месеца
Време е ЕС да помисли за централна защита от пожарите с големи самолети. От едно мясо да излитат десетина огромни машини финансирани от всички държави. Минават няколко пъти над осн. пожар и се прибират до следващо повикване на др. страна членка от съюза. Дават се пари за какви ли не глупости ,но всиччки сме граждани на ЕС и животът трябва да се опазва.Да мислят. Затова са там в Брюксел.Една страна трудно се преборва с бедствието.
30
2
 
8
 
! Отговори
мечтател-хотелиер преди 10 месеца
Бягат към Слънчака , и казват-тук е раят , ама няма място за всички !!
29
3
 
12
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Недейте да преписвате заглавия от Британските медии!!!
28
14
 
2
 
! Отговори
не пускайте преди 10 месеца
гааднитее гърци в българия бе . да ходят в турция