ГЕРБ-СДС за РСМ: Политиката на омраза към България е поразила вече и много от гражданите

Те искат остра реакция от европейските лидери за побоя в Скопие
Обновена: 29 юли 2023 20:03 | 29 юли 2023 19:39, Йоана Цонева
44
ГЕРБ-СДС за РСМ: Политиката на омраза към България е поразила вече и много от гражданите
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските институции след побоя в Скопие на български граждани преди футболната среща между "Левски" и "Шкупи". В отворено писмо, адресирано до Председателя на ЕП Роберта Мецола, на ЕК Урсула хон дер Лайен, до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и до председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите около случая в Скопие, като подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека породени от омраза и осъждат агресивното отношение към българите, съобщиха от ГЕРБ.

Евродепутатите смятат, че това отношение не е резултат на футболни емоции и страсти, каквито не са изключение по време на спортни състезания, а основната причина за агресията е постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от академичните среди там.

"Ние констатираме, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в Република Северна Македония, е поразила вече и много от гражданите" се казва в писмото.

Още по темата
В текста се припомнят редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, недопускането на българска делегация, включително д-р Андрей Ковачев, в страната.

"С голяма тревога ние Ви обръщаме внимание на факта, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е констатиран в доклади на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент вече е преминал в действия породени от омраза към България и българите" пишат евродепутатите и добавят: "Това негативно отношение към европейска България и дискриминацията на македонските българи в Република Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята негативни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия".

Инцидентът отпреди няколко дни показва ескалацията на антибългарската политика, която от много години водят политици в Република Северна Македония и която вече е поразила и много от гражданите.

"Езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности", припомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПОЛИТИКАТА НА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ МАКЕДОНИЯ ПРОВАЛИ ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само ще кажа - толкова беше в отношенията ни с македония. Вече няма да допускам македонци в кръчмата!!!
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македонец бие сина си:- А бе, двойка по математика, дека е голема наука разумем. Ама двойка по македонска история дека е две страници не разумем.
15
9
 
11
 
! Отговори
РЕАЛЕН преди 9 месеца
европейска България, многу добр виц!......
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом българи мразят българи, какво очаквате?
13
13
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 9 месеца
Омраза няма. Просто в Скопие разбраха сглобката и нейните съставни части в лицето на бойковци, про100кировци, денковци и тагаренковци колко пари струват. Разбраха ги и го показват.
12
7
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Хората по света много добре ви виждат вас другарите от управляващите партии . Виждат завистта ви , алчността ви и агресивността ви . Държите се към обикновените българи и най-вече към най-бедните , безработните и хората с нулеви доходи както се държат робовладелци с робите си . Подлостта ви е очевидна .
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди не пребиваха ей така там.Всичко започна откакто Кирчо отиде там и отвори клуб с име на хитлерист...защо НИКОЙ не казва на македонците,че ние не сме фашисти?!После някакъв с хамериканско гражданство подпали клуба,а друг от КалАДА отвори тук македонски с цел провокация...после как Русия била виновна?!Не разбирам!Няма да се учудя ако укро пропагандата стои в основата на омразата.Прекалено много прилича на укро сценария!Пари за оръжие нямаме!Махайте се с вашите провокации!
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Односно никои од нив не вика .... ,,зашто дедо така ми кажа ,, А ?
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Во МК нема етнички Блгари има само професионални , кои работат за плата .... НЗС за сите нив е кога ке бидат прашани како ситигнаа до таквата констатациа е .....,, прочитав две - три блгарски книшки и се препородив ,,
8
10
 
9
 
! Отговори
О М Р А З А. 2020. преди 9 месеца
2020 ....КОЙ РАЗПАЛИ ОМРАЗАТА В БЪЛГАРИЯ.? ... С ВДИГНАТ ВИСОКО ЧЕРВЕН ЮМРУК...
7
7
 
16
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Затваряне на граничните пунктове и спиране на газ, ток и нефт, ще реши много бързо проблема с макетата... Ще станат по Българи от нас само за 1 година... ===))) мъ трябва Български управници..
6
5
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Самата македонска идентичност се основава на омраза към България и отричане на всичко българско. Ако се премахне омразата ще станат чисти българи .
5
6
 
6
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
До баба Мара... Той не блее, а заедно с кравария умишлено го подклаждат... ===)))
4
6
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 9 месеца
Вето за Рсм
3
10
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
върви се по сценария на украина а ес блее
2
5
 
10
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
гробаджийските продажници да мълчат за македония... ===)))
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В РъСъМъ знаят ли че ни мразят или не сте им казали още ?