62-години от построяването на Берлинската стена: Каква е равносметката?

През 28-те години до падането на Стената през 1989 г. край нея загинаха най-малко 140 души
Обновена: 13 авг 2023 22:39 | 13 авг 2023 21:35, Йоана Цонева
83

Берлин и околностите му отбелязват днес 62-рата годишнина от построяването на Берлинската стена, отдавайки почит на всички жертви на бившия източногермански режим на граничен контрол, предаде ДПА.

На няколко обществени прояви по протежение на бившата граница, която на 13 август 1961 г. физически раздели Берлин на Източен и Западен, представители на германската политика и общественост си спомнят за хората, които са загинали или са били убити, опитвайки се да избягат от твърдолинейния комунистически режим в Източна Германия.

Годишнината припомня също така как продължилото десетилетия наред разделяне е разделило и много семейства и е ограничило сериозно свободата.

"Стената разкъса семейства и приятелства, изтръгна хората от корените им и доведе до невероятно много страдания", каза днес премиерът на германската провинция Тюрингия Бодо Рамелов, която в миналото е била част от комунистическия Изток.

Мислите ми са насочени към всички онези, "чийто стремеж към свобода доведе до шпиониране, преследване и изключване или лишаване от свобода", каза Рамелов.

Наред с планираната възпоменателна служба в Параклиса на помирението в Берлин, ръководителят на финансовата служба на града Щефан Еверс ще положи венец от името на градската управа пред мемориала на стената при "Бернауер щрасе", близо до известния берлински парк "Мауерпарк".

Ще бъде почетена и паметта на 18-годишния Петер Фехтер, застрелян от източногермански граничари и кървял до смърт до стената през август 1962 г., една година след построяването на Берлинската стена. От западната страна на стената тогава се събрали тълпи от хора, но те не могли да помогнат на Фехтер, тъй като той паднал от източногерманската страна и граничарите там не му помогнали.

Снимка: БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
Тухла в стената преди 8 месеца
Имат избор. Всеки да върне парчето дето си го е взел за спомен . Малко цимент . Мистрия и воала.
29
4
 
14
 
! Отговори
Царска България преди 8 месеца
От спин може да се излекуваш от комунизъм не!
28
3
 
2
 
! Отговори
До абсолютно точно преди 8 месеца
И зпоред теб хората в бившето ГДР щяха сега да живеят по добре ако не бе паднала стената така ли ?
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Равносметката е ясна - който се отърве от комунизмът и руско влияние има шанса да дръпне напред . Като пример : от една страна имаме източна Германия която е почти на нивото на западна в обединената държава - от друга Северна Корея
26
5
 
3
 
! Отговори
McKennedy преди 8 месеца
Берлинската стена в България е ПСО или М о ч а както още наричат паметника на окупатора!Махнете тази стена мистър Поутин!
25
10
 
5
 
! Отговори
абсолютно точно преди 8 месеца
РАВНОСМЕТКАТА Е , ЧЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ БУТА, РУСНАЦИТЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ИЗТЕГЛЯТ 300 000 ВОЙСКА, ГОРБАЧОВ БЕШЕ ИЗЛЪГАН! ТОВА ВИ Е РАВНОСМЕТКАТА
24
6
 
7
 
! Отговори
Най-големият преди 8 месеца
терорист на всички времена -московският Жужак е търсен жив или умрял от Международния криминален съд за отвличането на хиляди деца
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като споменахте ковид - в държавите където се ваксинираха, през 2021 умряха около 10% повече хора отколкото средното преди ковид. В България където хората се подведоха по теории на конспирацията и не се ваксинираха, 149 хиляди българи умряха в една година при нормална смъртност от 109 хиляди. Ръст от 37%. И по цяла Европа партиите които бяха против ваксините и които сега поддържат русия във войната са едни и същи. 1:1 припокриване.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вдигнали стена, после я гътнали. Сами да си отговарят за равносметката, защо ни питат нас.
21
4
 
3
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
До Пасарела 18, прав/а сте донякъде! Хубаво си спомнете как демократично Ви/ни разказаха играта с ковид! Или явно сте забравили!
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЩАЗИ и КДС ги няма, ГДР и НРБ също, но има банани в обилни количества. Е, по-добре ли е сега?
19
17
 
12
 
! Отговори
Национал фашистите преди 8 месеца
от Блатная не могат да живеят без война. Кремълските Комуно-фашисти се опитваха и преди и сега да тероризирт Европа и искат да гепят чужди територии. Сега имат окупационни войски в Молдова, Грузия, Украйна
18
12
 
11
 
! Отговори
пасарела преди 8 месеца
Пазете се от тая болест неизлечима комунизъм !!!
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така като им слушаш воплите, можеш да останеш в впечатлението, че швабите кротко са си правели надениците и шнапса, когато СССР без причина нахлува при тях.
16
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако САЩ не бяха окупирали западния Берлин нямаше да има стена и жертви.
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Стената разкъса семейства и приятелства, изтръгна хората от корените им и доведе до невероятно много страдания"................Ще се разплача. А няколкото милиона семейства, които нацисткото ви образувание разкъса? Стената нямаше да е там ако бяхте поели по друг път, така че не ми се изкарвайте жертви. Всичко се плаща с лихвите.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Равносметката й е, че след падането й Германия почерня.
13
6
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Горките фашаги . Колко милиона хора бяха избити от тях и колко хиляди умряха в концлагерите им . Да не говорим за медицинските им експерименти върху живи хора , които им бяха врагове . Сега плачете лицемерно , за да се облажите от откраднатите им пари и злато от всичките им врагове и най-вече златото от Гърция .
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 10. Значи НАТО и САЩ нападнаха Украйна. Или пък Русия.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Bce тaka ga я kapaт rлoбaлиcгитe и ckopo repмaнцитe nak щe я вgиrнaт...