62-години от построяването на Берлинската стена: Каква е равносметката?

През 28-те години до падането на Стената през 1989 г. край нея загинаха най-малко 140 души
Обновена: 13 авг 2023 22:39 | 13 авг 2023 21:35, Йоана Цонева
83

Берлин и околностите му отбелязват днес 62-рата годишнина от построяването на Берлинската стена, отдавайки почит на всички жертви на бившия източногермански режим на граничен контрол, предаде ДПА.

На няколко обществени прояви по протежение на бившата граница, която на 13 август 1961 г. физически раздели Берлин на Източен и Западен, представители на германската политика и общественост си спомнят за хората, които са загинали или са били убити, опитвайки се да избягат от твърдолинейния комунистически режим в Източна Германия.

Годишнината припомня също така как продължилото десетилетия наред разделяне е разделило и много семейства и е ограничило сериозно свободата.

"Стената разкъса семейства и приятелства, изтръгна хората от корените им и доведе до невероятно много страдания", каза днес премиерът на германската провинция Тюрингия Бодо Рамелов, която в миналото е била част от комунистическия Изток.

Мислите ми са насочени към всички онези, "чийто стремеж към свобода доведе до шпиониране, преследване и изключване или лишаване от свобода", каза Рамелов.

Наред с планираната възпоменателна служба в Параклиса на помирението в Берлин, ръководителят на финансовата служба на града Щефан Еверс ще положи венец от името на градската управа пред мемориала на стената при "Бернауер щрасе", близо до известния берлински парк "Мауерпарк".

Ще бъде почетена и паметта на 18-годишния Петер Фехтер, застрелян от източногермански граничари и кървял до смърт до стената през август 1962 г., една година след построяването на Берлинската стена. От западната страна на стената тогава се събрали тълпи от хора, но те не могли да помогнат на Фехтер, тъй като той паднал от източногерманската страна и граничарите там не му помогнали.

Снимка: БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Майка ви руска гниилааа.
49
13
 
7
 
! Отговори
Радой Ралин преди 8 месеца
Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшкиВзе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.Помниш ли, как кушаше картошки?Наконец забърса три кокошки.После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!Длъжен бях да те обичам, Ваня.
48
11
 
8
 
! Отговори
Радой Ралин преди 8 месеца
Даже кръстих дъщеря си Маня.Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила.После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.Грабихте и жито, папиросиЗарад тебе ходим голи-боси!Дружбата ни беше свята, чиста.Ние всички хранехме танкиста.А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканкаПазеше и немците, и чехите.Ние тук възпявахме успехите.С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
47
4
 
14
 
! Отговори
Да ,да преди 8 месеца
До Царска България Сега ни лекуват от комунизма ,с гей прайдове ,еднополови бракове ,наркомания ,алкохолизъм ,перверзия ,извратенящина ,корупция ,лъжи ,демагогия ,лицемерие ,двуличия и оща мно о о го демократични ценности . И евроаталантически ,разбира се !
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жизнено пространство (на немски: Lebensraum) е империалистическа концепция в Германия от първата половина на XX век за завземане и колонизация на съседни територии в Европа, която се превръща в официална доктрина на страната по време на двете световни войни.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първоначално популяризирана към 1901 година от Фридрих Рацел,[2] тя се превръща в основен елемент на Септемврийската програма от 1914 година, очертаваща целите на Германия в Първата световна война.[3] В най-крайната си форма концепцията е развита от националсоциалистите, които я съчетават с идеята за германското расово превъзходство и се опитват да я реализират във Втората световна война.[4]Понятието жизнено пространство се използва и от фашисткия режим в Италия
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СИВ осигуряваше отпуски и командировки на всички работещи. Нашето черноморие беше пълно с чехкини и полякини, никой не ги е стрелял. Хората ходиха навън легално, а не нелегално както искат тъпаннарите от фондациите. Баща ми е ходил в Египет и ми донесе сувенири от там след като беше в командировка и в други африкански страни.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунистическият режим си беше в Русия, когато започнахте операция Барбароса. Сега рев и sополи. Всъщност даже, вие бяхте най-облагодетелствани от всички в източния блок. И да, соца беше скапан ама имаше хубави неща, дето сега мечтаем за тях. При това доста на брой и сложни за постигане.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Допълнителни убийства, погубени съдби, и т.н. С една дума - всичко лошо!!
41
3
 
8
 
! Отговори
Н преди 8 месеца
Не, че нещо, ама като са ти казали, че на границата се стреля при незаконно преминаване - чий го дириш там. Граничарят си има ясни инструкции какво да прави. Като искаш да пътуваш където поискаш , се бориш със системата, не бягаш. Сега пък искаме да няма незаконно преминали границата, ама и ако може да не стреля, няма как да стане.
40
7
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 8 месеца
Равносметката е, че Трябанта си остава най-култовата кола в Източна Европа. Преди викаха "Виж, Трабант", сега викат същото - "Виж, Трабант!" - германеца не мое да го бутнеш батко. Дори в най-гнилия режим (комунистическия), успява да сътвори уникален автомобил. Както беше и Бийтъла (костенурката). Легендарни са германците. Слава Богу, че са ни приятели. И ние сме им приятели. Дай Боже да сме си така заедно винаги с тях. Те са велики.
39
6
 
8
 
! Отговори
Напомняне преди 8 месеца
Може ли да познаете,кои страни бяха за изграждането на тази стена?И никога не забравяхте, че и в БГ застрелваха тези, които искаха да преминат на другата страна на границата, т.е. в Гърция ! Едно от делата на позорният социализъм.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Плачете за стената ли? Ами за съжаление сами си я разрушихте, при това в грешната посока. И ние се оплакваме за мавзолея, но не знаете, че това е здание построено по-бързо, отколкото е разрушено.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе и на вас ли ви изкачат реклами за хапчета за ерекция ? Или има вирус в сайта . Пише нещо на немски за Дедови я.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия стана нужник.
35
4
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 8 месеца
Мдаа .. робите и крепостните си искат бащицата ! Да доносничат и така цял живот да си живуркат !
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И до ден днешен все още не могат да се изравнят западната и източната част, нищо чудно колко е зле в бг, да ти плюя на соца
33
5
 
11
 
! Отговори
Равносметката преди 8 месеца
Едно време можех да си купя нов трабант. Сега нова немска кола не мога.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами истината е,че Немеца Пак си иска СТЕНАТА!-:)))
31
7
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 8 месеца
Да, 100 пъти по добре е сега , мога да работя каквото поискам и да се издигнабез да съм член на БКП или да се мазня на някой портиен деец. Мога да почивам където поискам и бананите и ТХ не са нещо над което някога съм се замислял