Йоханис: Румъния ще е до Украйна, колкото трябва

Държавният глава изрази високата си оценка за "смелостта" на украинците
Обновена: 25 авг 2023 21:09 | 25 авг 2023 20:20, Йоана Цонева
43
Йоханис: Румъния ще е до Украйна, колкото трябва
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис изпрати поздравително писмо до украинския си колега Володимир Зеленски по повод отбелязването на Деня на независимостта на Украйна, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на президентската администрация.

Държавният глава изрази високата си оценка за "смелостта", показана от украинския народ в защитата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост от руската агресия.

"Ще продължим да бъдем до вашата страна толкова дълго, колкото е необходимо, до победата срещу агресията, освобождаването на цялата територия на Украйна в международно признатите ѝ граници и след това в процеса на възстановяване и реконструкция на страната", се посочва в адресираното до Зеленски писмо.

Според Йоханис чрез агресивната война, която предприе, Руската федерация наруши "тежко и многократно" всички принципи на международното право и причини "огромни страдания", а засилването на атаките срещу украинската гражданска инфраструктура, с многобройни загуби на човешки живот и широкомащабни разрушения, "представляват нови военни престъпления", извършени от агресора.

Също така румънският държавен глава подчерта, че неотдавнашното решение на Русия за спиране на участието в черноморската зърнена инициатива показва "осъдително безразличие към продоволствената сигурност на най-уязвимите страни" в глобален план.

"Президентът на Румъния подчерта, че нашата страна винаги е била сред най-твърдите поддръжници на Украйна във всички формати на регионално, европейско и световно ниво. Същевременно президентът Клаус Йоханис оцени, че в този контекст задълбочаването на политическите и практическите връзки между НАТО и Украйна представлява ценен резултат на нашите общи усилия, който трябва да бъде последван от напредък по пътя на присъединяване към алианса, а в предстоящия период Румъния ще действа решително за политическо решение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС", отбелязва президентската администрация.

Йоханис изрази увереността си, че отношенията между Румъния и Украйна ще се развиват в духа на европейските и евроатлантически принципи и в полза на всички граждани, включително лицата, принадлежащи към румънското малцинство в Украйна, предаде БТА.

По повод Деня на независимостта на Украйна президентският дворец "Котрочени" снощи бе осветен в цветовете на украинско знаме, посочва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Ще оставим Румъния без излаз на море...отдавна им го дължим.
34
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Да, Румъния ще е до Украйна, докато Русия не се намести до Румъния :). После ще направим и една обща граница с Русия.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото повече украинци и руснаци загинат толкова по добре за Румъния Финландия Дания Полша Прибалтика... и нашего брата да не остане и той назад дава гъзз друго като няма и той барабар Петко с мъжете фашист и нацист.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТЯ РУМЪНИЯ ОТ 30 ГОДИНИ Е ДО УКРАИНА, ЩЕ ИЗКАРАТ ОЩЕ 5 6 МЕСЕЦА И РУСНАЦИТЕ ЩЕ ДОИДАТ
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само така! Умрете заедно с Украйна, както правят истинските приятели!
30
4
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 8 месеца
Ти пък да не би са си украинец, или си на фронта?
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 29. Тази измишльотина Путин ли ти я каза? Джуджи те лъже. Но ти си вярвай, няма да ти птечим
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как пък на нас се падна най-грозният президент. И по вънкашност не ни върви. Тю! Радев Квазимодото.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румъния ще е до Украйна до изборите в САЩ. До тогава до най- голямото вече в света гробище - в Украйна, ще отворят ново. И за това сте виновни всички вие, които им давате оръжие. Украинците не искат да воюват, не им пречи изобщо че ДНР и ЛНП и Херсон и Запорожие искат и влязоха в РСФР. Искат и те мир, но вече няма кой да ги слуша. Мъжете, децата им са на фронта и гинат.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разликата с нашия президент,който обслужва интересите на Русия и защитава путинския режим е очевадна! Там едва ли има и толкова русо р.о.б.и,както у нас! Да не се чудим защо румънците са по напред!
25
3
 
5
 
! Отговори
Питанка преди 8 месеца
Питам се кога и тези румънци ни изпревариха и отминаха... Вече са далеч пред нас..и в икономически и в политически и в социален план! А допреди 20год им се подигравахме... Явно трябваше и ние да напарвим с Тато, онова което те направиха с Чаушеску. Кофти е , че при нас в БЪлгария, русороб не е *** и обидна дума, а те просто са на почит!
24
7
 
5
 
! Отговори
Феноменално! преди 8 месеца
Този с костюма от снимката обещава да пълни месомелачката в Украйна с румънско месо. И ние си имаме подобен безкруполно родоотстъпник с фамилия Тагарев. За Паси не говорим. Той не се самоопределя, като българин и щял да оноде православието.
23
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Къде са те, къде сме ние?
22
6
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Румънците и те скъсани *** , мамалига ще им пращат!
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руският агент Радев - импийчмънт, съд и затвор!
20
3
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 8 месеца
Мамалиги и хохли...страхОООтна комбинация !!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
Ами колко ще е до Украйна...колкото бе до Вермахта при Сталинград...преди Червената армия да ги прегази.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лудо жаби
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има предвид граница да граница. И на него ще му дойде акъла след време....
16
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 8 месеца
Бля...бля...бля...и качамак...