Решения срещу пожарите: Включват изкуствен интелект, роботи, дори и овце

Ето някои от най-иновативните решения
Обновена: 28 авг 2023 22:22 | 28 авг 2023 22:15, Анисия Иванова
34
Решения срещу пожарите: Включват изкуствен интелект, роботи, дори и овце
Снимка: БГНЕС

Докато планетата продължава да се затопля, расте и списъкът на държавите, засегнати от горски пожари. Турция, Гърция и Испания се борят с пламъците тази година, а пожарът в Хаваи този месец отне живота на поне 115 души и разруши град Лахайна. Канада е в разгара на исторически сезон на горски пожари, като над 15 млн. хектара са изгорели.

В Европа – най-бързо затоплящият се континент заради климатичните промени, огнеборците проучват нови начини да се борят с чудовищните пламъци, пише Bloomberg. Екипите за управление на извънредните ситуации и бедствията използват дронове, които могат да засекат пожари по-рано и дори съживяват традиционни практики, като използване на овце и кози за паша на тревата.

Ето и някои от най-иновативните решения за борба с горските пожари.

Дроновете се използват все по-често на фронтовата линия. Домингос Ксавиер Виегас – професор в Coimbra University в Португалия, който специализира в изучаването на горските пожари, казва, че в цяла Европа се използва дрон технология, за да се картографира растителността, да се идентифицират зони с висок риск, да се проследяват горските пожари, да се събират данни и да се доставя вода по време на пожарите.

Изкуствен интелект - цялата тази нова информация изисква по-голяма обработка на данни. Сензорите на дроновете улавят повече данни, отколкото човек може да обработи в реално време, без да използва инструменти с изкуствен интелект, казва Гайпел.

3D обучението също става все по-високотехнологична, а сътрудничеството се засилва, докато пожарните в различни страни сравняват най-добрите си практики. В Каталуния Pau Costa Foundation е създала 3D система, която позволява на стажанти и противопожарни екипи да преминават през сценарии за извънредни горски пожари.

Най-добрият начин за справяне с горските пожари е на първо място да се предотврати възможността да се случат. Ето защо селективното унищожаване на дървета и по-малки растения е важен аспект за намаляване на риска от горски пожари. Затова се разработват роботи за почистване на растителността, които могат да премахнат потенциална "храна" за горски пожар.

Докато роботите за почистване на растителност станат по-рентабилни от търговска гледна точка, някои органи за управление на пожарите разчитат на вековна пасторална техника: водят овце и кози да вършат същата работа.

В Каталуния така наречените „пожарни стада“ – овце или кози, които пасат в горите, за да почистят растителността – се завръщат. През 2016 г. стартира проект за възраждане на тази традиция, като се започва с малък пилотен проект от само 48 хектара в района на Баш Емпорда в Каталуния. До 2022 г. проектът се е разширил до 651 хектара.

Целият текст - в investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
оракул на боб преди 7 месеца
Горките овце,сега и изкуственият интелект ще ги командва,а те ще отговарят с беееееееееее(съгласни и радостни сме),а ако вземе и нас да командва ние как ще отговорим - както по филмите или съгласни и доволни сме?Е,това поне няма да го доживея.
24
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Беееее...най-вече овце.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почти съм сигурна, че няма такава практика "пожарни стада". За овце и кози ни взимат нас. Нали се сещате, че животно няма как да опасе трева изцяло и с корена. ..селективното унищожаване на дървета и по-малки растения ... ИнвесторЪТ.БГ ни праща за зелен хайвер. Да не планирате нещо друго бе? Че като ви знам какви сте ... Планът Ран-Ът ще работи най-добре за БГ.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това са умишлени палежи и подпалвачите трябва да ги арестуват. След като не ги хващат и няма наказания се появяват още подпалвачи и нови пожари. При пожар трябва да се локализира по най-бързия начин и да се засича кои хора са в близост.
21
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
В Храсталака - Робота ще се Развали след 3 часа, а след 1 час ще му свърши батерията ......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Докато роботите за почистване на растителност станат по-рентабилни от търговска гледна точка, някои органи за управление на пожарите разчитат на вековна пасторална техника: водят овце и кози да вършат същата работа."--------------Следва логичният въпрос защо ще искаш роботи да вършат тази работа, след като имаш усъвършенстван с векове естествен, природосъобразен процес, при който си енергийно независим, тъй като работната сила се самоподдържа с енергията на това, което почиства?
19
2
 
4
 
! Отговори
Баба Гица преди 7 месеца
Вий пуснете милиони първо сигнални двукраки подпалвачи, пък после се надявайте на овцете да ви решат проблема. Дива ците и овцете ви ше опекат на огъня и ще ги изядат. Идват от пустиня и мизерия и всяка облагородена земя ще превърнат в същото, като родната си канавка, пълба с болклуци
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изкуствените интелект предвижда кой кога къде и как ще си хвърли незагасена цигара в храстите.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отпред подпалвача, след него овцата, отгоре дронът ги следва, ИИ ги следи и разучава.:))
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
толкова ли не могат да обучат дронове да гасят пожари. Всичко електроника сами си правят , летят загребват вода , изсипват я. Няма ли да стане?
15
0
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
Разбрах те :) Но Май в България и Промишлен Телефон Нямаме - Нас Само Господ Ни Пази - Капацитет Клони Към Нула .........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
14
0
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААА къви модерни сензори татарин, половината промишлени телефони имат топлина камера
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОФСата се казва Доли и е много Омна и е клонинг
12
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
пари за измислен АИ , хостнат на некво атари продадено на държавата за милиони левове... после 2 въртолета зян, разследване, ще вземем мерки, върви разследване... клесове
11
1
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 7 месеца
Офисните молци ще ви спасяват от пожари с изкуствения си интелект!Хохохох!Сега модерната опорка е Изкуствен интелект и на ден поне 20 поданици трябва да съдържат тази дума!Преди беше Тъпунберг,после Ковид,зеленски,Климатичните промени,електрически коли и незнам кви още простотии!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато мозъците на неолиберастите се затоплят, САЩ и Европа пропадат.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко, само не и да спрат да си хвърлят фасовете.
8
0
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
Офцъете сте Вие, дето Вервате на тази Пропаганда, докато ви Обират и Последната Стотинка!
7
0
 
6
 
! Отговори
mn преди 7 месеца
Поредните неолиберални глупости и решения, нямащи нищо общо с реалността.
6
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Най-доброто решение е първо да се изслючи ЕС.