Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна

86% подкрепят продължаването на предоставянето на хуманитарна помощ
362
Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна
Снимка: Pixabay

Публикувано днес експресно проучване „Евробарометър“, проведено от 24 до 31 август 2023 г. сред 26 514 граждани, показва широка подкрепа сред европейците за мерките, предприети през последната година за защита от нестабилните цени на енергията, както и за действия на ЕС за насърчаване на енергийната сигурност и екологичния преход. Проучването потвърждава и широкия консенсус сред гражданите на Съюза за по-конкурентна промишленост и чисти технологии. Висока е и подкрепата за действията в отговор на руското нашествие в Украйна.

Още по темата

86 % от анкетираните смятат, че е било важно да се предприемат инициативи на европейско равнище за ограничаване на непосредственото въздействие на нарастващите цени на енергията. Повече от 80 % поддържат това мнение относно насърчаването на устойчивото използване на природните ресурси (86 %), улесняването на съвместното закупуване на газ от държавите членки на ЕС, за да се гарантира сигурността на доставките (82 %), изграждането на партньорства с други държави (81%), намаляването на прекомерната търговска зависимост от държави като Русия или Китай (80 %), и повишаването на конкурентоспособността на европейската промишленост в областта на чистите технологии (80 %).

Голямо мнозинство от европейците смятат, че войната в Украйна подчертава необходимостта ЕС да гарантира своята енергийна и икономическа сигурност (85 %), както и да засили военното сътрудничество между държавите членки (75 %) като същевременно продължава да проявява солидарност с Украйна (71 %).

Европейците продължават да одобряват подкрепата за Украйна и украинците. 86 % подкрепят продължаването на предоставянето от ЕС на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 77 % са съгласни ЕС да приема хора, бягащи от войната, а 71 % одобряват налагането на икономически санкции срещу Русия. 67% смятат, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към европейска интеграция и включването ѝ в единния пазар. 65 % от ангажираните се обявяват за финансова и икономическа подкрепа на Украйна, а 57 % смятат, че ЕС следва да подпомогне закупуването и доставката на военно оборудване и обучение за Украйна.

На въпроса кои са най-добре въплътените от ЕС ценности, 53% от анкетираните смятат, че ЕС най-добре въплъщава „зачитането на основните права и ценности“; „социалното равенство и благосъстоянието“ (50 %), „толерантността и отвореността към другите“ (49 %) и „мира“ (48 %). След тях се нареждат „солидарността с държавите в ЕС и извън него“ (46 %) и „зачитането на природата и опазването на климата и околната среда“ (45 %).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Анонимен/304 "Наште копейки и *** на се европейци" - изхо'ждам се на европейците ти.
280
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен/305 "Полша ,започва яко въоръжаване.. до зъби,годишно ще отделя по 4% от БВП ,което е 33-5 млрд" - няма лошо. Въпросът е КОЙ ще го плаща. Нямам нищо против да са само те. Лошото е, че зарадинеграмотни и некадърни про'с'таци като теб и ние, работещите ще го плащаме.
279
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За всички които си гледат само собствения ***, ако не обръщаш внимание на случващото се в комшиите, ТО ИДВА И ПРИ ВАС! Ако крадците върлуват в твоя квартал, ще посетят и теб. Путин заяви претенции към всички бивши соц държави. Мислете!
278
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полша ,започва яко въоръжаване.. до зъби,годишно ще отделя по 4% от БВП ,което е 33-5 млрд.$Като за начало поръча 486 с-ми ,,Хаймарс" 1000 ю.корейски танка ,корейски изтребители-бомбандировача,с-ми ,,Пейтриът" и още мнооого други оръжия ,от които Рашка ще а боли много.
277
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наште копейки и *** на се европейци, опичайте са акъла като идете да гласувате
276
4
 
4
 
! Отговори
Страшно е преди 8 месеца
Да нападнеш 25 пъти помалка държава,като територия и да те спукат от бой! 18 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да направиш и тя да избяга. Флагманът по дъното да лази. Страшно е!
275
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
най-много се лъже по време на война, а не се нарича война, защото Вашингтон отдавна си нарича войните с хубави имена като например мироопазващи +!?+! де се *** де се пука операции...
274
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 8 месеца
Всеки втори означава че трябва да са анкетирани поне 60% от над 600 МИЛИОННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕС ... ама за Стъкмистиката са достатъчни дори ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ ХИЛЯДИ .... в много случаи анкетирани "на хартия" от офис служител на Евробарометър получил директно нареждане от мениджъра си да състави проучването без да прави разходи от парите отпуснати за това от Европейския съюз... щото да има за заплати и бонуси ....
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
доставиха касетъчни бомби и сега руснаците които не ползваха такива ето какво им правят с касетъчни и термични бомби ето резултата от помощтаhttps://blitz.bg/svyat/video-ot-voynata-vsu-izpolzva-kasetchni-snaryadi-v-donbas-ruskiyat-otgovor-ne-zaksnya_news972328.html
272
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
90 процента от българите, 70 процента от българските турци не искат... паметникорушителите с един файтон хора сто процента искат имат и един доброволец три месеца се сражава в тила....
271
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
я а всеки втори пък не дава и дума да става по въпроса... кантари се работата въпреки чутовната пропаганда
270
1
 
6
 
! Отговори
Полковник Иванов преди 8 месеца
Всеки втори европеец да отива тогава доброволка да брани укристан от подлите руснаци.
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Европа живеят стотици милиони хора! Тези питат някакви около 26000 и знаят! Как може извадката (статистически термин) да е представителна? Научиха и малко български похвати 25% излизат на избори 13% почелят и представят (представители) целия български народ! Къде сте учили статистика неграмотници?
268
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 8 месеца
тая статистика вече съм я играл с Баце
267
1
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос преди 8 месеца
Къде е линкът към това изследване? Говорим чужди езици, не ни трябват пишман преводачи- манипулатори. Кой знае какво друго са показали резултатите?!
266
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мм не, еврппейците не искат, както и не искат война в Европа. Дори санкции не искат, още по малко пък от техните данъци да се спонсорира Киев. Може да има малък процент зомбирани, но са капка в морето. Не вярвате? Разходете се из Европа
265
1
 
3
 
! Отговори
111111 преди 8 месеца
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ !
264
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Ев.опейците да същите про'с'таци като туземния неграмотен материал, дет гласува ес да му даде "европейска МРЗ".
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А пък всеки първи не иска!
262
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 8 месеца
Ако 26 хиляди и нещо хора са определящи за мнението на над 300 милионна Европа, те това е демокрация. Тия 26 хиляди и нещо хора са тия които пряко се облагодетелстват от войната, останалите примерно 299 974 000 души са против.