Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна

86% подкрепят продължаването на предоставянето на хуманитарна помощ
362
Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна
Снимка: Pixabay

Публикувано днес експресно проучване „Евробарометър“, проведено от 24 до 31 август 2023 г. сред 26 514 граждани, показва широка подкрепа сред европейците за мерките, предприети през последната година за защита от нестабилните цени на енергията, както и за действия на ЕС за насърчаване на енергийната сигурност и екологичния преход. Проучването потвърждава и широкия консенсус сред гражданите на Съюза за по-конкурентна промишленост и чисти технологии. Висока е и подкрепата за действията в отговор на руското нашествие в Украйна.

Още по темата

86 % от анкетираните смятат, че е било важно да се предприемат инициативи на европейско равнище за ограничаване на непосредственото въздействие на нарастващите цени на енергията. Повече от 80 % поддържат това мнение относно насърчаването на устойчивото използване на природните ресурси (86 %), улесняването на съвместното закупуване на газ от държавите членки на ЕС, за да се гарантира сигурността на доставките (82 %), изграждането на партньорства с други държави (81%), намаляването на прекомерната търговска зависимост от държави като Русия или Китай (80 %), и повишаването на конкурентоспособността на европейската промишленост в областта на чистите технологии (80 %).

Голямо мнозинство от европейците смятат, че войната в Украйна подчертава необходимостта ЕС да гарантира своята енергийна и икономическа сигурност (85 %), както и да засили военното сътрудничество между държавите членки (75 %) като същевременно продължава да проявява солидарност с Украйна (71 %).

Европейците продължават да одобряват подкрепата за Украйна и украинците. 86 % подкрепят продължаването на предоставянето от ЕС на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 77 % са съгласни ЕС да приема хора, бягащи от войната, а 71 % одобряват налагането на икономически санкции срещу Русия. 67% смятат, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към европейска интеграция и включването ѝ в единния пазар. 65 % от ангажираните се обявяват за финансова и икономическа подкрепа на Украйна, а 57 % смятат, че ЕС следва да подпомогне закупуването и доставката на военно оборудване и обучение за Украйна.

На въпроса кои са най-добре въплътените от ЕС ценности, 53% от анкетираните смятат, че ЕС най-добре въплъщава „зачитането на основните права и ценности“; „социалното равенство и благосъстоянието“ (50 %), „толерантността и отвореността към другите“ (49 %) и „мира“ (48 %). След тях се нареждат „солидарността с държавите в ЕС и извън него“ (46 %) и „зачитането на природата и опазването на климата и околната среда“ (45 %).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
1
 
! Отговори
емо преди 8 месеца
аз не искам!
260
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Значи 50 процента от Европа или над 300 милиона знаем че трябва да смачкаме Руснята. Верен рвзултат
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преговаря се за размяна на Навални за Андреас Брейвик.
258
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Значи 50% от еврорейците са rлynaци. Статистически очаквано.
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много плитка лъжа. Хората искат работа и спокойствие. Което означава стопиране на европейската намеса в чуждата война. И не става въпрос за половината, а за поне 90% от хората
256
0
 
2
 
! Отговори
Дани преди 8 месеца
Изглежда не вървят добре нещата за укрорайха. Загуба за Украйна означава загуба на НАТО, така каза Йенс.С лъжи далече се стига, но не можеш да се върнеш ... няма връщане назад ...
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам кай какво иска да дава, но Русия въведе в готовност ракетите Сармат . Такава ракета стига до САЩ за 21 минути а до Англия наполовина от времето .
254
1
 
0
 
! Отговори
Сера на Русия преди 8 месеца
Въпроси
253
1
 
1
 
! Отговори
Дали сме 1000 лв преди 8 месеца
За Украйна...Ми ти бе Русуфил смачкан кво си дал за Руснята
252
0
 
0
 
! Отговори
Мръсен Боклук преди 8 месеца
Христо Христов
251
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евреина отмъщава за предците си избити от бандеровци по най префинен начин. колко да са оглупели тези укри та се жертват в чужда игра не е истина.
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Местни Telegram канали съобщиха за експлозии в града...
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
03:13 часа в Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Николаевска области е била обявена въздушна тревога поради заплаха от нападение с безпилотни летателни апарати. Впоследствие към тях се е добавена и Кировоградска област.В 03:43 е станало известно, че две групи дронове тип Shahed се движат от юг и изток в посока Кривой Рог. Жителите на града бяха призовани да се укрият. Минути след 04:00 часа военните на Украйна са регистрирали движението на крилати ракети към града. Местни Telegram канали...
248
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски го употребиха, той употреби украйнците и заедно им разказаха играта на тези глупондери.
247
0
 
0
 
! Отговори
Хе хе преди 8 месеца
Аз съм от първите "европейци". Никаква подкрепа за Слугите на Зеленский и техният Водач. Парите ни отиват в Корумпирани джобове, под благият поглед на ЕК.
246
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 271... И защо да им дам 1000, като краварите им дават милиарди... Щом милиардите не им стигат, какво ще им помогнат моите 1000...
245
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Европейците са про'с'таци. Също като нашите неграмотни европеиди, дет гласуват за ес и нато, но намат 1000лв. да дадат за украйна.
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 267.... Ти хубаво кенндзашш върху Русия, ама внимавай да не се подхлъзнеш.... Защото така ще се нахендри на нещо, че свят ще ти се завие...
243
0
 
0
 
! Отговори
Украинците преди 8 месеца
Не са руснаци. Македонците не са българи . Въпроси
242
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Направо да публикуват личната сметка на Путин за да я разграбим