Фон дер Лайен: България и Румъния са част от Шенгенското пространство, да ги пуснем

Двете страни показали най-добри практики и за миграцията, и за връщането
Обновена: 13 сеп 2023 11:55 | 13 сеп 2023 11:08, Елка Василева
129
Фон дер Лайен: България и Румъния са част от Шенгенското пространство, да ги пуснем
Снимка: БГНЕС

„България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги пуснем вътре, без да се бавим повече“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч, когато стигна до темата за миграцията.

Още по темата
„Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията, и за връщането. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне“, каза Фон дер Лайен, след което последваха бурни аплодисменти.

„Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават – но работата ни не е свършила“, обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент.

„Благодарение на този парламент, успяхме да изпълним над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г. Работата не е свършила, нека се изправим отново и да продължим да изпълняваме ангажиментите си“, каза още тя.

Европейският зелен пакт

„Тази година лятото е най-горещото в историята. Гърция и Испания бяха засегнати от ужасни пожари, а няколко седмици по-късно бяла залети от наводнения. Видяхме хаоса, който може да предизвика екстремното време от Словения до България, както и в целия съюз“, каза Фон дер Лайен, цитирана от bTV.

Тя добави, че Европейският зелен пакт се е появил именно заради нуждата да защитим планетата си. „Започнахме мандата с дългосрочна перспектива“, каза още тя.

Фон дер Лайен обяви, че от този месец ЕС ще проведе серия от диалози за чист преход с различните промишлености. „Ние вярваме, че прехода към декарбонизация е от съществено значение за конкурентоспособността ни в Европа“, каза още тя.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта Фон дер Лайен.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. "Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", каза тя.

„Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства“, обяви председателят на ЕК, като добави:

„Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай“, каза Фон дер Лайен.

Човешки права и равенство

„Бих искала да ви благодаря за пионерството, което имаме в насока равенство между половете“, каза Фон дер Лайен.

„Знам, че колегите тук подкрепят нашите предложения за борба с насилието срещу жени и тук отново искам в закон да бъде написано, че НЕ означава НЕ. Няма истинско равенство без свобода от насилие“, каза още председателят на Европейската комисия.

Дигиталните технологии

„Интернет е създаден като инструмент за споделяне на познания, за свързания на хора, но е място за огромни предизвикателства, дезинформация, опасно съдържание и риск за личните ни данни“, каза председателят на ЕК.

По думите ѝ комисията е получила стотици предупреждения от разработчици и специалисти да се смекчат рисковете.

„ИИ трябва да бъде световен приоритет заедно с други рискове като пандемия и ядрени войни. ИИ е достъпен, мощен и адаптируем към редица сфери на употреба – и граждански, и военни. Европа заедно с партньорите си трябва да бъде водеща за рамката на ИИ, базирана на три стълба – защита, управление и водещи иновации“, допълни Фон дер Лайен.

„Основният ни приоритет е изкуственият интелект да се развива с фокус за хората. По прозрачен и отговорен начин“, каза още тя.

Украйна, войната, разширяването на ЕС

Домът е там, където хората си имат доверие. Украинците могат да имат доверие на Европа. Ще бъдем с Украйна по целия път, колкото дълго е необходимо. Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС, съобщи Фон дер Лайен.

Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова е в ЕС. Историята ни призовава да завършим нашия съюз. Това е европейски стратегически интерес. Трябва ни виждане за успешно разширяване, настоя тя. Фон дер Лайен посочи, че върховенството на законността и спазването на основните права са основа за настоящите и бъдещите държави от ЕС.

Сега е време да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, където всеки може да бъде себе си; да обича, когото иска; да се стреми толкова високо, което пожелае; континент в мир с природата и водещ в технологиите, единен в свободата и мира, обобщи председателят на комисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ ЛИ? преди 8 месеца
2 МЛН БЪЛГАРИ СА В ЕС, ОСТАНАЛИТЕ ИСКАТ И ТЕ ТАМ ДА ИЗБЯГАТ! ДРУГОТ МНЕНИЕ Е НА МАРГИНАЛИ ПОД 5% И КОМУНИСТИ ПЕНСИОНЕРИ! КВО ЩЕ СПЕЧЕЛИШ ОТ РЕФЕРЕНДУМ?
37
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вън България от ЕС и НАТО.
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В ЗНАК НА НЕСЪГЛАСИЕ ПРЕДВИЖДАМ ОПАШКИ ОТ РУСКИ Т РОЛОВЕ ПРЕД КПП-ТАТА, ЩЕ СЕ МАХАТ ОТ ОМРАЗНИЯ ШЕНГЕН...
35
9
 
1
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
докат влезем у шенген тукашната територия ке стане руско турско румънска
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България не е колония и не трябва да влиза никъде
33
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България трябва да излезне от ЕС.
32
6
 
7
 
! Отговори
долу ЕС преди 8 месеца
не знам от какво сме част, но за да има ред в тов батак ЕС, искаме референдум за ес и нато, какво кажат хората това е, след реферндумите много въпроси в наш ущърб ще се решат сами, ще падната визите за сащ, ще сме в шенген без да сме в ес точно като Норвегия и Швейцария и т.н. щом за едни може значи може и за нас!
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип ЕС няма никакво бъдеще.В момента е в ход разрушаването му от Путин и Байдън.Китай засега стои настрана но и те няма да са тъжни ако ЕС се разпадне.Путин действа като маша на Байдън.Германия вече е прецакана,а тя е моторът на ЕС.
30
3
 
12
 
! Отговори
ЕС цирк преди 8 месеца
Каквото Урсула може да ни обещае, такова никой не може да ни даде. - Народна евро поговорка
29
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БГ е компроментиран резерват с двукраки, никва работа в Шенген.
28
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилистицииите откачат :)))
27
12
 
9
 
! Отговори
Царя е гол преди 8 месеца
Евросъюза трябва много бързо да действа, защото руските опорки и пропаганди дейатват с пълна сила, само и само да не влезем в европейският съюз. На всичко отгоре, има хора, които им се вързват и вярват че покрай Русия ще сме супер добре, точно като Северна Корея, Беларус, Тюркменистан, Куба! Имаме една идея, я питайте нашите роми дето не щът да се връщат в България, защо не искат и драпат да работят в Европа? Защо им харесва пропадналия запад? Защо не работят в Беларус или Русия! Факти факти фак
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да пускат държавата на мафията.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая жива ли била още? Покриха се мишоците от Брюксел през изминалите месеци!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да ни пуснат, защото корупцията тук и при съседите е на такава висота, че все едно няма външна граница.
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искаме си левчето! Майната му на Еврото! Не искаме в Еврозоната!!!-:((((
22
0
 
11
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Тази тема за Шенген е от 2007 година . На всеки 6 месеца се повтаря едно и също от ЕК и ЕП - България е готова за Шенген . Но истината е друга - няма да ни приемат .Истината е че ни казват - *** .
21
0
 
19
 
! Отговори
Празни приказки преди 8 месеца
Баронесата много добре знае, че приемането ни в Шенген не зависи от нея и от Еврокомисията, и затова е щедра на обещания. Холандия досега винаги е гласувала "против" а сега към нея се присъедини и Австрия. Да видим. Колкото до Урсула, тя вече се готви за Генерален секретар на НАТО.
20
0
 
13
 
! Отговори
Кире Митничара преди 8 месеца
Разбираме, че искате непрепятствено да стигат до вас хероина и коката, но 20 000 български и румънски митничари на улицата ли да останат?
19
1
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 8 месеца
Не искам да ям -украинско жито пускайте ни в шенген да се махаме