73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%

Наблюдават се съществени различия в ЕС
28 сеп 2023 15:57, Нели Христова
117
73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 72 процента от младежите в ЕС (на възраст 15-29 години) са останали извън работната сила по време на формалното образование. Други 25 процента са работили по време на обучението си, а 3 процента са били на разположение за работа и активно са търсили работа (безработни), сочат данни, публикувани днес от европейската статистическа служба Евростат на сайта й.

В динамиката на прехода на младите хора от формално образование към пазара на труда се наблюдават съществени различия в отделните държави от ЕС. Тези различия могат да бъдат повлияни от националните образователни системи, достъпността на обучение, характеристиките на пазара на труда и културните фактори.

Макар че една четвърт от младите европейци са работили, докато учат, при тази статистика също има съществени национални различия. На национално равнище най-високият дял на младежи, работещи по време на формалното си образование, се наблюдава в Нидерландия (73 процента), Дания (52 процента) и Германия (45 процента). Същевременно най-нисък дял отчитат Румъния (2 процента), Словакия (5 процента) и Унгария (6 процента), като България се нарежда непосредствено над Унгария с близо 7 процента работещи младежи.

Най-високите дялове на младежите във формално образование, които са на разположение за работа и активно търсят работа, са отчетени в Швеция (13 процента), Финландия (7 процента) и Нидерландия (6 процента). В контраст, в Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва делът на младежите (на възраст 15-29 години), които търсят работа, е по-малък от 1 процент, като в същото време делът на учащите, които са извън работната сила, е сред най-високите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е вярно. Ако не са 70%, то поне 50% от студентите след 1-ви курс работят. Иначе не могат да оцелеят.
18
5
 
5
 
! Отговори
А в Германия преди 7 месеца
вече 11% не могат да си позволят повече от 1 ядене на 48 часа - това Официална Статистика на Правителството - Ей, Клубът на Богатите, е Страхотен!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото българите са много бедни и едва имат пари за хляб. Като човек живеещ на 100 м от студентска дискотека мога доклад да напиша относно студентите ....
16
1
 
8
 
! Отговори
От личен контакт преди 7 месеца
Преди време швейцарци монтираха оборудване в нашата фирма, после и другаде. Създадохме лични контакти с техните служители, командировани тук. В рамките на една зима те неколкократно си пътуваха до родината и обратно. При едно от завръщанията си единият от тях се похвали, че е намерил добро работно място на сина си. После поясни, че младежът е студент, но решил да се ожени. Според техните порядки, бащата веднага му спира издръжката, младото семейство живее отделно и работи и учи едновременно.
15
5
 
8
 
! Отговори
Млада Студентка преди 7 месеца
с Цепка между краката заратих няколко милиона още до 18 години от няколко чичко парично, плешиви и със шкембе, да му мислят биологичните мъже - те ще са си едни общи работници - цял живот...
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Незнам каква работа им се води, ама холандски студентки напират да идват тук по някакви програми за обмен на студенти, че да си спретват на спокойствие оргии с трева и наркотици далеч от родителите си. Може би им се зачита трудов стаж това и после ги взимат направо на червените фенери в Амстердам.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България се набляга доста на нелекия физическия труд и хората странят, докато в Нидерландия има доста повече работа на бюрце или доста по-лек физически труд да носиш касетки с лалета, които са по 1 кило и там по им се работи. :)
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дайте и една статистика,за какви пари работят средно тамошните студенти и за какви евентуално биха работили нашите?
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бившата премиерка на Финландия (онази пияната) има една единствена работа преди да стане министър-председател - била е продавачка в супермаркет докато е била студентка.
10
2
 
11
 
! Отговори
ДС-то преди 7 месеца
а аз с Дядо от ДС, Баща от ДС и Чичо от ДС, не съм работил през Живота си (изключваме като Перях Парите от Куфарчетата като Шеф на Р0бе), да не говорим като Студент в Американски Университет - там обаче научих най-важното от ЮдеюМасовите, а именно, че най-силната и най-истинската Любофф е между мъже!
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Холандците са търговци, лихвари, банкери прекупвачи и спекуланти. Едва ли са се хванали да бачкат истинска работа студентите им.
8
1
 
8
 
! Отговори
Много е Важно преди 7 месеца
да работите като Студент - още от малък да се научите, че Учите за Р0б в Училище за Р0би!
7
6
 
4
 
! Отговори
Observer преди 7 месеца
Е че защо да работят? Мама и тати нали дават. Чат пат направят някоя далаверка или нещо друго. Да не са луди да се юркат още млади да бачкат!
6
11
 
4
 
! Отговори
100% Белите преди 7 месеца
Студенти и Студентки в Нидерланзия са под Червените Фенери в Амстердам - а Клиентите им АфроПейци и ЕвРабейци!
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я си махнете розовите очила! Тая Нидерландия е богата главно заради някакви далавери, бившите си колонии и привилигеровано място в ЕС. Иначе - тотална деградация, масова наркомания. Миналата седмица имаше масово сбиване на феновете на двата от най-популярните им отбори и всичките си бяха бели и автентични холандци.
4
4
 
13
 
! Отговори
Ку-ку?!? преди 7 месеца
Я проверете къде работят нашите студенти,в кои държави и тога3 пишете тия стъкмистики!Нещо за студентските бригади в САЩ или ЕС-програмите за млади лидери и т.н.Хептен не ви слуша главата,нагли НПО-та!
3
5
 
22
 
! Отговори
50% от студентките преди 7 месеца
Работят през ноща
2
2
 
18
 
! Отговори
Открийте разликите преди 7 месеца
...между почасовата ставка в Скандинавия и тук, а също и между нагласата на родителите там и тук, в Южна Европа.
1
3
 
37
 
! Отговори
В България преди 7 месеца
Над 59% от студентите работят.Но са я сивата икономика,най-вече хотели ,ресторанти и малки магазини.