73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%

Наблюдават се съществени различия в ЕС
28 сеп 2023 15:57, Нели Христова
117
73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 72 процента от младежите в ЕС (на възраст 15-29 години) са останали извън работната сила по време на формалното образование. Други 25 процента са работили по време на обучението си, а 3 процента са били на разположение за работа и активно са търсили работа (безработни), сочат данни, публикувани днес от европейската статистическа служба Евростат на сайта й.

В динамиката на прехода на младите хора от формално образование към пазара на труда се наблюдават съществени различия в отделните държави от ЕС. Тези различия могат да бъдат повлияни от националните образователни системи, достъпността на обучение, характеристиките на пазара на труда и културните фактори.

Макар че една четвърт от младите европейци са работили, докато учат, при тази статистика също има съществени национални различия. На национално равнище най-високият дял на младежи, работещи по време на формалното си образование, се наблюдава в Нидерландия (73 процента), Дания (52 процента) и Германия (45 процента). Същевременно най-нисък дял отчитат Румъния (2 процента), Словакия (5 процента) и Унгария (6 процента), като България се нарежда непосредствено над Унгария с близо 7 процента работещи младежи.

Най-високите дялове на младежите във формално образование, които са на разположение за работа и активно търсят работа, са отчетени в Швеция (13 процента), Финландия (7 процента) и Нидерландия (6 процента). В контраст, в Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва делът на младежите (на възраст 15-29 години), които търсят работа, е по-малък от 1 процент, като в същото време делът на учащите, които са извън работната сила, е сред най-високите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво да работят,нали учат и по кафетата, да се радват на младостта, дойде я има. От много работа незнам някой да е прокопсал, освен тези покрай него. :)
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАТО ТОЛКОВА РАБОТЯТ ЗАЩО НИДЕРЛАНДИЯ ДЕГРАДИРА ИКОНОМИЧЕСКИ И КУЛТУРНО?
37
3
 
12
 
! Отговори
www преди 7 месеца
И в Германия работят, но 80% от дейностите в университета се работя от студенти, почасово, съобразяват се с учебното и свободното време. Там фирмите предлагат платени стажове, с нулев семестър и ментор за студента, хем да научи нещо, хем да поработи. А при нас, студентите са бармани и крупиета по бинго залите.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма "успял" или богат човек, който да ходи на работа! Никой не учи 5 години с мечта да работи за плешив и дебел шурей на депутат във фирма с държавни връзки! Да си работят сами, па може некой да отслабне
35
9
 
6
 
! Отговори
Свобода преди 7 месеца
Добре сме, илизане от ЕС и НАТО това ни трябва!!
34
2
 
1
 
! Отговори
Реджо преди 7 месеца
Тази тенденция е ясна,когато не си добре с главата,студента е силен в краката,ръцете и в ....устата. Бедни,образовани и можещи всичко, студенти на майка България. Образование,здравеопазване и много от другото...безплатно.
33
4
 
5
 
! Отговори
Робовладелец преди 7 месеца
Учи маме да не работиш.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като чуят стартова заплата от невероятните 1500-2000 лв за София (която в повечето случаи си остава в същия размер forever..) на нашите младежи лекичко им става лошо, ама и с право. До като не спре подигравката с труда няма да има и работна ръка. Стига с тия клишета какво можели работниците, най-малко могат толкова, колкото всички други в нормалните държави на които им се заплаща дойстойно.
31
6
 
6
 
! Отговори
Макси преди 7 месеца
Ха,ново 20,студентските ми години са едни от най-хубавите в живота ми! Пет години,бих казал,като нашите славни,безгръбначни и гола вода дупетати!Това,което днес папа за 3,50 е жива отрова,при нас 0.50лева,класика 1,2,и 3 трето.Швепс,Фанта 0.25 лева. Другото беше безплатно,но тези 240, мишоци , или ***,няма да го ..
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 27 Добре, бягай тогава в Германия, тъкмо ще отслабнеш, защото от целодневно седене пред компютъра сигурно си станал поне 130 кг.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тати носи мама меси, тук сме така за съжаление, лично аз от 3-ти курс работя по специалността, работих също известно време първи курс и доста унизителна работа поради липса на пари която сегашните 99% няма да се навият.
28
6
 
10
 
! Отговори
30 годишен преди 7 месеца
Не разбирам защо все се пише за това... Аз съм на 30 години и си живея още като тинейджър. При наще съм, имам си пари, не плащам ток, вода, отопление, интернет, телевизия и наем за квартира. Бачкам си така, че мога да си спестя доста пари.А и на родителите не им пречя, даже те предпочитат да съм си при тях. Знам, че преди на тая възраст хората вече са си имали жена, деца и тн. но в новото време вече не е така. Семейство се създава на 35-40 години сега. Ходя си на клубове, където ми е кеф и тн.
27
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Мен обаче много ми е интересно това ?-Какво точно тия работещи студенти следват и в кои университети следват
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 19 - Нане (или Вуте), ти кога предлагаш да се веселят и да танцуват? Когато след години станат членове на пенсионерския клуб ли? Когато някой иска да учи, той учи и си организира денонощието така, че да има време и за веселби.
25
2
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 7 месеца
Статията е от DieWelt от 8 Август, 2023, заглавие "Elf Prozent der Deutschen fehlt das Geld für eine vollwertige Mahlzeit alle zwei Tage" - прведено - "11% от Германците не могат и едно ядене на 2 дена да си позволят" - Кой не е добре в Главата - ти, Аз или Журналистите от DieWelt цитиращи Официалната Статистика на Немското Правителство?!
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отново статистика, но без контекст. В Германия и Холандия (както и други европейски страни) студентите имат защита от закона. Могат да работят до 20 часа на седмица, като при това сами избират в кои дни от седмицата и по колко часа във всеки от тях да работят. Това се договаря с работодателя и в съответствие със закона. Освен това не плащат данъци. Това се прави работата да не влияе на ученето. При нас е друго - работодателят не се интересува, че учиш, закон няма, атова са 7%.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До А в Германия - Не си добре с главата. Сложи си един компрес и бягай да спиш.
22
0
 
4
 
! Отговори
Тук се вихри преди 7 месеца
някакъв ром-комунист. Нали е ром, има осигурени помощи и затова по цял ден е по сайтовете. Не може да понася белите хора и излива тук безсилна злоба, оплювайки ги. На прицел най-често е бялата девойка, която за него е недостижима мечта, затова в болните му фантазии тя е жрица, обслужваща цветнокожи. И нали е комунист, по стара червена традиция обругава студентската младеж, която в очите на управляващите допреди 34 години, беше най-неблагонадеждната и мразена. Много ги беше страх от мислещи хора.
21
2
 
6
 
! Отговори
БезДомните в ЕС преди 7 месеца
растат - средният Наем в Австрия от 800 евро, вече е 1250 евро, т.е. над 50% повишение, но иначе - вервайте на статистиката - инфлацията била под 7%!
20
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Тук бизднеДСмени търсиха студенти за работа през Сезона. Продължават да търсят...