МВФ с лоши съвети за климата: Препоръчва на нациите да не бъдат бедни

Избягвайте дълговете и повишете данъците, съветват от Фонда
15 окт 2023 23:00, Анисия Иванова
49
МВФ с лоши съвети за климата: Препоръчва на нациите да не бъдат бедни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сте наели финансов съветник и първата мъдрост за вас е била „Спрете да бъдете бедни“, тогава вероятно ще уволните този съветник. А междувременно семейството на съветника ви дължи цяло състояние. Това е донякъде как развиващите се нации трябва да се чувстват към МВФ в момента.

Международният валутен фонд и Световната банка провеждат своите годишни срещи тази седмица в Маракеш, Мароко. Преди тях МВФ публикува документ, в който твърди, че страните трябва да балансират борбата с изменението на климата - скъпо начинание, поне в началото - с избягването на дълга. Може да не изглежда като ужасен съвет, но пренебрегва някои усложнения от реалния свят.

От една страна, ключова съставка в тайната формула на МВФ за преодоляване както на изменението на климата, така и на дълга е чисто и просто повишаване на данъците. МВФ предлага на правителствата да поставят висока цена на въглеродните емисии, за да увеличат приходите, от които се нуждаят, за да се справят с изменението на климата, без да "оберат банката". Скъпите въглеродни емисии, заедно с други регулаторни стимули, ще привлекат частно финансиране и ще вдъхновят компаниите да инвестират в намаляване на емисиите си, казва МВФ, спестявайки на правителствата по-голямата част от разходите за екологизиране.

Голям, очевиден проблем с този трик е, че повишаването на цените на въглеродните емисии, макар и абсолютно правилното нещо, често е политически токсично. Това е особено вярно за САЩ, които оставиха 754 милиарда долара потенциални данъчни приходи от изкопаеми горива миналата година, изчисли наскоро МВФ. Това е огромна субсидия за индустрията, възлизаща на повече от 10% от световните 7 трилиона долара общи субсидии за изкопаеми горива.

Премахването на тези пищни, ненужни бонуси наистина би възстановило много приходи, които биха могли да изиграят голяма роля в борбата с изменението на климата и избягването на дълговете. Но ако водещата икономика в света откаже да го направи, тогава колко нетърпеливи трябва да бъдат бедните икономики да скочат върху тази граната? И колко приходи всъщност биха могли да съберат, ако го направят?

Говорейки за дълг, развиващите се страни вече имат твърде много от него, често срещу прекомерни лихви. Само плащанията за обслужване на дълга на най-бедните страни в света са нараснали до 70 милиарда долара миналата година, според скорошна оценка на института "Брукингс". За да представим това число в перспектива, помислете, че развитите страни са обещали да дават 100 милиарда долара годишно на тези нации за борба с изменението на климата. Развиващите се страни харчат 70% от тази сума само за лихвени плащания. Може би тази сума в крайна сметка се процежда към борбата с изменението на климата, но трябва да има по-добър начин.

Всъщност има: напредналите икономики и Китай - който продължава да се обявява за развиваща се нация и следователно освободен от отговорностите на развитата нация - могат да помогнат чрез опрощаване или преструктуриране на тези дългове. Ако кредиторите се противопоставят на изчистването на дълговете, тогава те трябва поне да опитат алтернативи като замяна на дълг срещу природа, при която заемите се опрощават, ако ползите отиват към усилията за опазване на околната среда.

И ако опрощаването на дълга е изключено, тогава развитите икономики биха могли най-накрая да изпълнят обещанията си да помогнат на развиващия се свят да смекчи и да се адаптира към климатичните промени. Досега те никога не са изпълнили това обещание за годишна помощ от 100 милиарда долара, направено в Париж през 2015 г. На срещата по климата в Бон, Германия, миналата седмица, развитите нации успяха да съберат само 9 милиарда долара, за да допълнят програмата на ООН за зелен климатичен фонд. САЩ не са допринесли нито цент. Притеснително е да чуеш пазачите на глобалната икономика да подсмърчат за фискална отговорност, когато елитните нации, които ги финансират, не искат да изпълнят собствените си отговорности.

Междувременно частните финансисти, които според МВФ са толкова критични за развитите нации, са още по-разочароващи. Правителствата и банките за развитие последователно не успяват да привлекат частни пари с никъде близо до скоростта, на която някога са се надявали. Частните кредитори са склонни да се придържат към „страни със среден доход с относително благоприятна среда и нискорискови профили“, се казва в неотдавнашен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Докато напредналите нации са отговорни за по-голямата част от затоплящите планетата въглеродни емисии досега, развиващите се страни понасят тежестта на произтичащите от това катастрофи. Изменението на климата причинява 143 милиарда долара щети, свързани с времето по света всяка година, според скорошно проучване в Nature Communications. Разходите за такива бедствия са средно около 1% от БВП на година за бедните страни, в сравнение с 0,2% за богатите страни.

Хората в развиващите се страни имат същото право на безопасност и повишаване на жизнения стандарт като хората в развитите. Богатите нации твърдят, че искат чиста енергия да стимулира това развитие. Но това означава, че ще трябва да приемат повече от финансовата тежест за почистване на бъркотията, която са направили. Колкото и скъпо да изглежда това в краткосрочен план, дългосрочните разходи за бездействие ще продължат да растат.

Марк Гонглоф е редактор на Bloomberg Opinion и колумнист, отразяващ изменението на климата. Бивш управляващ редактор на Fortune.com, той е ръководил бизнес и технологичното отразяване на HuffPost и е бил репортер и редактор на The Wall Street Journal. Анализът е публикуван в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 6 месеца
Одобрявам! Препоръчвам на българите да не бъдат бедни! Препоръчвам на всеки човек да си купи по две Ферари-та - едно за делниците и едно за уикенда! И по една къща в Барселона с пълно чекмедже! И по едно пристанище Росенец с прилежащите сараи! Препоръчвам на всички да живеят като български депутат! Препоръчвам също така да се наслаждават на истЕнската Куролация н интимната НЕ-коалиция на Посолството! Препоръчвам да вярват на всичко,което им кажат по каналджъ тв,злоба-тв и босфор тв! Препоръчвам!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези откровени глупости с климата се пропагандират основно от глупаците от ЕС. ЕС трябва да се разпусне за да бъде спасена Европа. Друг път няма. Все по зле ще става.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 42, а ти като си буден какво направи? Или ти стига капацитета само да сочиш другите?
30
1
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 6 месеца
Всяко изречение в този пасквил е чиста манипулация! Квотите за емисиите са най-голямата измама в съвременната история на човечеството. Знаете ли, че има компании, които "ловяли" въглеродния диоксид? Появяват се статии за някой друг стартъп, който събрал милиарди за измисли начин това да се случва... и все говорят за светлото бъдеще .. а то все не идва. Нищо де. Нали го ловят този СО2. Учените по света се чудят как да не участват в подобни "разработки". По-лесно е да защитиш тезата за кемтрейлс..
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма да имате нищо и ще сте щастливи. План 2030..Спите ли , уфсе?
28
6
 
14
 
! Отговори
ДейвидАйк към робите преди 6 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БЪДЕТЕ, БЪДЕТЕ БОГАТИ, А МВФ И БАДЪНЧ ЩЕ ВИ КЛАТЯТ!!...
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как да оценявам драсканиците ви в тъпия-ви сайт като цитирате Парис Хилтън? Някой от вас има ли 300 милиона $? Спрете да бъдете бедни. Спрете да сте бели, черни, лунатици, ескимоси. Абе то всеки може да си драска глупости, ама виж си името - АНИСИЯ. Сериозно ли някой те е кръстил на подправка за кюфтета?
25
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Идва голямото зануляване.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Московчани вече изпълниха препоръките. След покупката на евтин апартамент за 15 млн. рубли, те плащат още 1 млн за ремонт и възприемат сумата като напълно бюджетен разход.
23
1
 
20
 
! Отговори
era преди 6 месеца
от 2008 год. като чуя думата инвеститори и първото, което ми идва на ум е източване.
22
1
 
24
 
! Отговори
ценности! преди 6 месеца
налагайте санкции, закривайте централите, раздайте оръжието си, яжте хле-барки, уважавайте дже-ндърите и търпете беднотията!...голяма тактика на ЕС!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МВФ да каже не само за уволнение, но и за затвора. Кой може да вкара в затвора такива като Стив Ханке, ярък привърженик на доларизацията, вързал Аржетина за долара и след това Аржентина фалира два пъти. Сега Аржентина избра БРИКС, за да се измъкне от тази клопка. Но няма да е лесно. Американските агенти обикалят там още от доктрината Монро.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новините от ден на ден, стават пълна пародия, не си заслужавате парите
19
17
 
3
 
! Отговори
Заклинание преди 6 месеца
Пожелавам на всички, които гласуват за Възраждане, цял живот да нямат пари. Помнете клетвата ми и след 5 години пак си я спомнете и се сетете как съм ви проклел и как сте бедни заради точно това което току що прочетохте. Аз съм ходжа, клетвите ми хващат декиш. Айде лека нощ и АМИН.
18
4
 
6
 
! Отговори
Нарко Алкохолик Боне преди 6 месеца
Те младите ги мързи и гледат по цял ден клипчета за мутрите от 90-те в захлас. Много са некъдъpни, горките. От 19 до 40 са ПЪЛЕН ЛЕШ. А от 14 до 18 са тотал щета. Гответе се за апокалипсис след 25-30 години. Само дъртите стават - тия над 40 до 65. Пенсионерите съшо са поколение пълен леш. Освен тия дето са 100 годишни + те също са свестно поколение.
17
11
 
2
 
! Отговори
Дайте да си го кажем преди 6 месеца
Трябва да си голям неможач, ако си млад и беден в България в 2023-та година, отворен пазар, член на ЕС. Дайте да си го кажем.
16
2
 
1
 
! Отговори
Dobre. преди 6 месеца
Добре. Ще послушам съвета и няма да тегля повече кредити. Мерси. Ще гледам да изкарвам повече пари от тролeне, за да компенсирам - Митреле, трябва да поговорим. Искам да ми вдигнеш надника.
15
1
 
14
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 6 месеца
Като нямате хляб, яжте пасти!
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е толкова сложна материя за 90% от коментиращите, че направо я прескачам!