В Полша управляващите печелят вота, но губят мнозинство си

"Право и справедливост" ще се опита да състави правителство
16 окт 2023 08:10, Елка Василева
9
В Полша управляващите печелят вота, но губят мнозинство си
Снимка: архив, БГНЕС

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" ще се опита да състави правителство, ако президентът възложи задачата на нея, заяви пред полската държавна телевизия премиерът Матеуш Моравецки.

Съветничка на държавния глава Анджей Дуда вече каза, че по всяка вероятност формацията ще получи мандата.

Управляващите печелят парламентарните избори в страната с малко преднина, но губят мнозинството си в Сейма (долната камара на парламента), показват резултатите от екзитполпроучванията.

Според предварителните резултати партията ще има 200 депутатски места от общо 460, а опозиционните партии, водени от "Гражданска коалиция", ще имат 248 депутати. Първи частични официални резултати се очакват по-късно днес.

Ако данните бъдат потвърдени официално, това ще означава значителен  обрат в полската политика и край на 8-годишното националистическо управление, белязано от спорове на Полша с Европейския съюз по различни въпроси като върховенството на закона, свободата на медиите и миграцията, отбелязва БНР.

Лидерът на Гражданска коалиция Доналд Туск, който е и бивш председател на Европейския съвет, обеща да подобри отношенията с Брюксел и побърза да заяви: "Аз съм спортист и политик от много години.  Никога не съм бил толкова щастлив в живота си, както от това второ място. Полша спечели. Демокрацията спечели. Ние свалихме "Право и справедливост" от власт!".

Ярослав Качински, който е начело на управляващите, призна, че не е ясно дали партията ще има нов мандат. „Ние все още сме изправени пред въпроса дали можем да превърнем този успех в нов мандат и това е нещо, което все още не знаем. Но трябва да се надяваме и да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ще продължим да реализираме проекта си по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена", заяви Качински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Целта на туск бе да унищожи пис, затова напусна страхотна работа в еп. В ес има бая полски д.тати, които открито работят срещу Полша. Жалко за поляците, но те направиха своя избор и дано не съжаляват. Полша вече няма да е спокойна страна без ор-ди отвън, тоя и ша.йка пак ще работят единствено за ес, но не и за страната им.
8
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 6 месеца
Доходи ми се в Полша след тази депесарско костовистка демокрация.
7
3
 
12
 
! Отговори
= преди 6 месеца
Преди години завърших висшето си образование в Краков, познавам добре Полша и поляците.Каквото и да се приказва,Полша е най-добре управляваната държава в ЕС. След катастрофата ,която причини на държавата им руския социализъм, поляците с много труд и разум си възстановиха държавата,която днес просперира.И няма ***,няма ислямисти,няма афганистански "бежанци",копейки-русофили и всякакви там предатели и мафии.А грижата за болни,възрастни,инвалиди и многодетни семейства е страхотна,непозната нам
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Решението е просто:Деислямизация на БНТ.Както махната карадайъ от ДПС така трябва да махнат и Кошлуков и спиране на предавания като Панорама и гонене на Милков.Кошлуков се изложи тотално, то не бяха пътешествия до Египет.той какво си мисли, няма безплатен обяд.С войната в Израел изтече гаранцията на такива като Бойко Василев, Милков и Кошлука.
5
4
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
С 200 депутата от 460 правителство не се прави.Управлението на "Право и справедливост" приключи.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още тогава ми направи впечатление, че хората тук работещи за демокрация са с азиатски корен, протурски настроени, Методиев и Дайнов не го и криеха, е питам се каква демокрация бе хора, правели са ни ислямизация.Жалко за американската мечта...Сеег същите ще хулят Израел в медиите.Сега гледам един водещ по БНТ на едно уж религиозно предаване.Чист ислямист, Милков.Ако го слушат Израел трябва да сключи мир с Хамас.Гарелов и Бойко Василев същите.И това в БГ е елита, с парите, те ни водят към исляма.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето много се смях на Веселин Методиев в НБУ, когато се изцепи, че в Полша управлявали комунистите Качински и това не е демокрация.А комуниста Костов?Погледна ме с хитрите си азиатски очички и ми стана тъжно за янките, на какви ислямско азиатски същества са принудени да управляват в Бг.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Политическата картинка в Полша е като монета с ези - Туск и тура - Дупа. Зад двамата стои Качински, а зад Качински стои дълбоката дътжава.
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещата си едват място. Всяка копейка - не е европейка.