Оланд и Саркози маршруваха срещу антисемитизма, Макрон не отиде

Хиляди излязоха по улиците в Париж
Обновена: 13 ное 2023 08:43 | 13 ное 2023 07:37, Нели Христова
44

Снимка: БГНЕС

Хиляди хора се присъединиха към законодателите в Париж, за да осъдят нарастването на антисемитските прояви във Франция по време на конфликта в ивицата Газа, но споровете за политическото участие помрачиха планираното демонстриране на единство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Протестът, свикан от лидерите на двете камари на парламента на Франция, беше предизвикан от трикратното увеличение на броя на антисемитски инциденти в сравнение с цялата 2022 г. след атаката на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел.

Политически фигури, включително министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха шествието. Те носеха транспарант с надпис "За Републиката, срещу антисемитизма". На няколко пъти прозвуча френският национален химн.

По оценки на полицията 105 000 души са участвали в неделната проява.

Президентът Еманюел Макрон, чието решение да не присъства, предизвика критики от някои политици, публикува отворено писмо, подкрепяйки шествието и осъждайки "непоносимото възраждане на необуздан

Подготвянето на шествието беше белязано от спорове кои политически сили трябва да бъдат представени. Решението на крайнодесния "Национален сбор" да участва подтикна радикално-лявата партия "Непокорна Франция" да се дистанцира от събитието, макар че други леви партии се включиха.

През последните седмици леви депутати се присъединиха към пропалестинските протести, включително вчерашното шествие в Париж.

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от френските леви политици, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Протести срещу антисемитизма днес имаше и в други френски градове, включително в Марсилия, където се включиха около 7000 души, според оценка на полицията.

На други места в Европа нараства безпокойството от разпалването на антисемитизъм и други форми на екстремизъм. Във Великобритания вчерашната голяма пропалестинска демонстрация на беше белязана от сблъсъци между крайнодесните контрапротестиращи и полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само да вметна,че не само евреите,а и арабите са семитски народ.
36
1
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
Е, да сравним антисемитизма и анти-палестинизма. Къде жертвите са повече? Израелската армия бомбардира в Газа всичко наред, включително и болници. А с демонстрациите срещу антисемитизма всъщност се подкрепя убийството на мирно население от израелската армия. Който не подкрепя бомбардировките на Израел е антисимитист, така ли?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По коя телевизия сте го гледали това?
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако Русия беше започнала да избива масово цивилното население в Киев и Лвов заради зверствата на украинските терористи в Донбас както сега Израел изравняват със земята цели жилищни квартали заради Хамас, Украйна нямаше да издържи и една седмица. В момента тази измислена държава Украйна съществува само благодарение на милостта и благородството на Путин и на руския народ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щурмовите части на ЦАХАЛ са затънали в градската зона на Газа и в селата в северната част на Ивицата. Израелската армия търпи загуби. Интензивните боеве в района потвърждават оценката на американския Институт за изследване на войната (ISW), че частите на Хамас в северната част на ивицата покриват основните отбранителни укрепления в централния град Газа.
32
6
 
3
 
! Отговори
ЕС уродите! преди 5 месеца
по френската телевизия: "Престъплението срещу човечеството, военното престъпление не е въпрос на тежест, а въпрос на същност. Т.е., експлозия на бомба, която унищожава и причинява съпътстващи щети, със сигурност ще убие [палестинските] деца. Но [палестинските] деца няма да загинат с усещането, че човечеството е измамило техните очаквания [това не е военно престъпление]. Но страшното е, че [еврейските] деца, на 8-9-10 години, починаха [от ръцете на Хамас], отнемайки картината на нечовешка несправедливост, зверство и презрение към това кои са те. Ето това е военното престъпление".
31
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който се застъпва за палестинците да продложи алтернатива , защото на всички е ясно ,че Израел ще направи каквото може/трябва за да няма последващи атаки !? Не съм видял и представител на Хамас да излезе да каже предаваме се - спрете да избивате палестинци , те са официалната власт в Газа ,тяхна е отговорността за защита на населението (вместо тов всякакво финансиране те ползват за да строят бази под болници и училища и спонсориране на тероризъм , защо не са пострили и 1 бомбообежище в Газа ?).
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четох статии на френски автори, и останах без думи. Такава омраза, скоро не бях срещал. Междувременно от същите автори имаше огромни хвалебствия за син на СС-овец. Как той бил велик, легенда и т.н. А произхода му бил великолепен ( за същия син на СС-овец.) Просто се вбесих наистина. Същевременно други автори бяха обвинени в предубеденност от същите писали хвалебствия за син нафСС-овец.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да не си антисемит не изключва да не подкрепяш републиката нито да подкрепяш Палестина. Лозунгът им е сбъркан.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АМИ НАШ ДАНИ ЩО НЕ МАРШИРУВА? АМИ НАШ МОНЧО?
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТЕЗИ КОИТО ДЪЛЖАТ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО СИ НА СЕМИТИЗМА ЕСТЕСТВЕНО МАРШИРУВАТ
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И във Франция е имало гонения. Срещу катарите и албигойците в Южна Франция. Много градове разрушени и хората избити, защото не се подчиняват на папата. После срещу протестантите в Западна Франция. Кристалната нощ с хиляди избити. Все за правилната религия.
25
5
 
5
 
! Отговори
до преди 5 месеца
Българин, да те светна.Значи имало е повече от 8 кръстоносни похода, а накрая те приключват във Варна.Я си помисли без Израел, колко ни остава на нас на Балканите преди окончателно да ни ислямизират.Европа е вече с двата крака вътре.
24
2
 
4
 
! Отговори
хаха преди 5 месеца
маршруваха ?! това новата дума в българския език измислена от днеса ли е ?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма снимка отгоре поне тук, значи няма какво да се види?
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези да си сверят часовниците. Агресорите са баш евреите. Годината е 2023, а не 1943 г.
21
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 23 сред лозунгите на френската революция няма хуманизъм. Европа никога не е била хуманна
20
5
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Това е европеизма - лъжа, лицемерие и подкрепа на тероризма. Франция даже не е сред водещите, но затова пък пращаше ф16 и наемни убийци срещу народите в Африка. И евроатлантическа българия помагаше на тези френски терористи.
19
1
 
6
 
! Отговори
бесния преди 5 месеца
оправете си заглавието АНТИСЕМИТИЗМА
18
3
 
8
 
! Отговори
Ако ще и против преди 5 месеца
слънчевите лъчи да протестират си остават фарисеи!