Българският Северозапад на водещо място в ЕС по жертви на пътя

Брюксел, Виена, Стокхолм и Бремен са градовете в ЕС с най-малко жертви
16 ное 2023 13:35, Елка Василева
37
Българският Северозапад на водещо място в ЕС по жертви на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Българският Северозападен район е на челно място в ЕС и Европа по брой жертви от катастрофи на пътя за 2021 г., показват данни, представени днес от Евростат. Според данните в тази част от нашата страна за година е имало 133 жертви на един милион население.

Изследването обхваща също Турция, Исландия, Норвегия, Сърбия и Северна Македония, които не са част от ЕС. Ако бъдат взети предвид данните и от задграничния френски регион Гваделупа, където жертвите са били 159 на един милион, българският Северозапад заема второто място.

Изследването отчита, че през 2021 г. в ЕС е имало 19 917 жертви от пътни злополуки, което е равно на 45 загинали на един милион души население. В 24 региона на ЕС жертвите са били над 80 на един милион, като шест от тези региони са в Румъния, по три са в България и Гърция, по два - в Хърватия, Полша и Португалия, а останалите шест се поделят между Белгия и Италия, се посочва в съобщението.

Най-често катастрофите с жертви настъпват в земеделски райони, а не в градска среда. Местата, където не са отчетени тежки катастрофи, са в северната част на Италия и на юг в Испания. Брюксел, Виена, Стокхолм и Бремен са градовете в ЕС с най-малко жертви от пътни произшествия, показват данните.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До azz. То ора няма там кви катастрофи... Пак нещо са омазали сткъмистически положението да не изкарат "важни" райони с най-много катастрофи.
24
0
 
4
 
! Отговори
azz преди 5 месеца
Че то има ли път..???
23
1
 
7
 
! Отговори
gore crash photos преди 5 месеца
Качвайте снимки от самите катастрофи, ама направо с жертвите вътре. И да видим дали ще карат така другия път. Знаете ли за какви касапници говорим. Че ако видите какви гледки има в една катастрофа и няма да можете да спите цял месец от ужас...
22
1
 
7
 
! Отговори
Ми... преди 5 месеца
...нормално -> вчера карах по Хемус. Накрая на старата отсечка на магистралата, на разклона за Русе и началото на новата част на магистралата, има толкова голяма зейнала яма, че незнам как не скъсах опорна щанга на предно дясно колело, хем с 95 км/х карах. АПИ моментално трябва да се закрие поради некадърност!
21
2
 
11
 
! Отговори
от северозападО преди 5 месеца
Гледам коментарите, как ни знаят какви сме били, па какви не сме.. и се чудя: верно ли някой си мисли, че географското положение определя мозъчното съдържание?!? Този който смята така определено изпитва дефицит! Тежък мозъчен!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
21.....Чудя се какъв е твоят капацитет щом така се изказваш. Не ми казвай. Ясен си ми.
19
1
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 5 месеца
Гваделупа е арихипелаг от острови и няма как да се сравни с Монтана.Единствената прилика е че и там няма път и карат някакво подобие на кола.Интелекта на местното население е сравним с цветните при нас а разликата е че на островите не се изисква каска за мотоциклет и можеш да видиш деца на мотор само по шорти и джапанки.Статисктиката после говори!Другата прилика е и адекватна или изобщо липсваща спешна и болнична помощ!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз съм от този край и го напуснах много отдавна. Смятах, че там е пълно с недодялани ***. Преди време се изненадах, когато един човек ми каза, че ходи само в Монтана на риба, защото само там от цяла България няма криви хора. Явно въпрос на гледна точка.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Икономически това е най-изостаналия район в България. Нормално е и да е с най-много жертви. Просто капацитета на местните е толкова.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, а нещо за катастрофата с американските колонизатори/господари от днес??? Примерно как са им пробите за алкохол и наркотиици.. или пък защо в багажника са намерени един куп регистрационни табели??? Или за хора на посолството или хубаво или нищо?
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната манипулация, в демографска пустиня да има повече жерви отколкото софиянците по АМ Тракия... Айд е моля ви се!
14
2
 
6
 
! Отговори
даб е да преди 5 месеца
В северозапада са некви лум=пени, а в ентелигента София избраха агент да ДС... ЗАщо индоктринирате хората с предрасъдаци???
13
4
 
13
 
! Отговори
Лупи преди 5 месеца
В северозапада пътищата са най-зле в цяла България, нормално да има най-много жертви.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дали са повече пияни и дрогирани от в останалите части от страната бе съмнително, дали пътищата са в по-лошо състояние, това е сигурно.
11
1
 
15
 
! Отговори
... преди 5 месеца
кое ви изненадва? масово карат пияни и друсани. тотална липса на толерантност, предвиждане на ситуация и спазване на елементарни правила ? като добавим и 20-30 годишен немски кокошарник с чалга надута на макс вътре ?!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маркс е казал, че битието определя съзнанието. Без да съм му фен, трябва да призная, че в случая със северозапада, се оказва прав!
9
1
 
17
 
! Отговори
баба Пена преди 5 месеца
От това пряко зависи интелигентността на местното идианско население. Колкото е по неуко толкова повече жертви. Байчо ти Нанчо се качва у колята, газ до ламаринта, бум у дръвото и що - ами щото акъла у главата никакъв го нема. Умните хора карат по бавно, пазят себе си, пазят околните и най вече пазят дърветата.
8
2
 
7
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
Тъжно е, но мизерията е предпоставка за това. И по комуниьма, и в новото време, този район, както под Смолян са забравени от Бога кътчета. Държавата не се сети да инвестира в тях!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е от най-бедните подивели функционално неграмотни авcтpaлопитеци в Европа, а може би и в света какво очаквате!? Рине дъното слугинаж в ЕС, върне се тука, купи някакъв дъргел и се претрепе. Нищо ново, нищо интересно. Беден = *** в 98% от случаите.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Познайте защо - там живее много голям процент от етноса.