Евростат: България е на последно място по рециклиране на техника

Една една трета от хората в ЕС са запазили старите си лаптопи
24 ное 2023 20:30, Нели Христова
30
Евростат: България е на последно място по рециклиране на техника
Снимка: БГНЕС

Нарастващото използване на информационни и комуникационни технологии води до нарастващо количество отпадъци от стари лаптопи, таблети, мобилни телефони, смартфони и настолни компютри. Какво се случва с устройствата, които вече не са необходими, разглежда в най-новия си материал по темата европейската статистическа агенция Евростат.

Близо 13 процента от гражданите на ЕС са рециклирали старите си настолни компютри

Приблизително всеки пети гражданин (19 процента) на Европейския съюз през 2022 г. е държал своите стари персонални компютри у дома, други 13 процента са ги предали за рециклиране, 8 процента са ги подарили или продали, а 2 процента са ги изхвърлили.

Сред членките на ЕС през миналата година Швеция е имала най-голям дял на гражданите (29 процента), които рециклират старите си настолни компютри, следвана от Нидерландия (27 процента), Финландия, Дания и Австрия (20 процента за всяка).

В България делът на хората, които са рециклирали старите си настолни компютри е бил най-малък сред страните от ЕС през 2022 г. Едва 3,4 процента от българите са занесли за рециклиране ненужните им персонални компютри, при средно ниво за ЕС от 12,8 процента, посочва БТА.

По отношение на рециклирането на стари лаптопи и таблети, страната ни също е била на последното място в ЕС, като делът на гражданите, които са ги рециклирали, е бил само 2 процента. Средното равнище в ЕС е било 9,7 процента през миналата година.

Сред членките на ЕС България е била на последна позиция и по отношение на рециклирането на мобилни телефони, като през миналата година 4 процента от старите телефони са били рециклирани, докато в ЕС средното ниво е било 10,3 процента.

Една една трета от хората в ЕС са запазили старите си лаптопи и таблети, около 10 процента са ги рециклирали

Сред гражданите на ЕС най-голям дял (33 процента) са решили да съхраняват вкъщи старите си лаптопи и таблети през 2022 г. 10 процента са ги рециклирали, а други 11 процента са ги подарили или продали. Едва 1 процент от хората в ЕС са изхвърлили ненужните си преносими компютри и таблети.

Най-голям дял от хората, които рециклират своите стари лаптопи или таблети, са регистрирали Швеция, Финландия и Дания (18 процента за всяка), както и Гърция (17 процента) и Хърватия (15 процента).

Половината от хората държат старите си мобилни телефони или смартфони у дома

Почти половината (49 процента) от хората в ЕС са държат старите си мобилни телефони или смартфони в домакинството си. Само 10 процента са ги рециклирали, а 17 процента са ги подарили или продали на някой извън домакинството си. 2 процента от хората са изхвърлили старите си мобилни телефони през 2022 г.

Гърция (18 процента), Австрия (17 процента) и Чехия (15 процента) отчитат най-високи нива на рециклиране на стари мобилни телефони през 2022 г., следвани от Дания (14 процента).

Хърватия (32 процента) и Нидерландия (24 процента) са отчели най-висок дял на хората, които са дали или продали стария си телефон на някой друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е това е Бг, Запада го хвърля, Бг го прибира, поправя и ползва. Ама това е от Запада, е милостиви са..
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това на снимката не е техника. А за електронниа скрап - всеки, който има познания по електроника и му се занимава може да си купи не особенно скъпо оборудване и набор от необходими компомненти, с които да вдъхва живот на старта електроника.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мойта техника е от 80-те години на миналия век и оше си бачка. Новите джаджи са за еднократна употреба, не изкарват до второ пускане.
25
3
 
2
 
! Отговори
силно замислЕна преди 5 месеца
Е к'во да и рециклираш на техника амнайста употреба?!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По рециклиране на техника може и да сме на последно място, но по използванете на такава техника сме доста напред. Новите лаптопи пластмасарки в магазините за 500-1000, та и нагоре лева със процесори мижави селерончета са пълни боклучета,където пантите им се трошат за малко повече от година. Реновиран лаптоп бизнес клас (запазен А клас) си струва много повече парите, те вече са и доста евтини и може да се ъпгрейдне също за немного пари. Може даже процесора да му се смени, да му се сложи SSD диск
23
3
 
5
 
! Отговори
ENGINE преди 5 месеца
По принцип работеща техника и инструмент не се изхвърля или чупи. Не за друго а защото е тъпо на N-та степен. Най малкото ако всеки хвърля работеща техника , ще освините света. Запада направи на кочини собствените си държави от изхвърлени *** . Никой вече не ви иска отпадъците.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами питайте управляващите като толкова тръбят за разделно събиране къде са им заводите за рециклиране? В Англия повечето спирки от градския транспорт са направени от рециклирани материали. Понеже с частниците е ясно, че се пораждат само корупционни схеми, най-добре е поне полимерните опаковки да се поемат от държавата и заплатата на работещите да се формира от някакви норми на преработка, а не само да се налива от пусто в празно. Отделно това което не може да се използва и за битум да се гори.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идете и вижте софийските гробища, където ромите ограбват покойниците, свалят им златни зъби, ако имат, дрехи, рекетират близките им и празнуват върху гробовете. Окаяни сте!!Това го няма в нито една страна от ЕС, че и в трети страни. Лошо поддържани, жалки сте. Всички в управата на гробищтния парк трябва са бъдат уволнени и да се инвестира в него. В България нямат грижа и за живи, и за мъртви.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България заприличва на голямо сметище. Идете и вижте софийските гробища, където *** ограбват покойниците, свалят им златни зъби, ако имат, дрехи, рекетират близките им и празнуват върху гробовете. Окаяни сте!!Това го няма в нито една страна от ЕС, че и в трети страни. Лошо поддържани гробове, жалки сте. Всички в управата на гробищтния парк трябва са бъдат уволнени и да се инвестира в него. В България нямат грижа и за живи, и за мъртви.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не само в ЕС, в Европа и на балканите всички ни задминаха, дори Сърбия която не много отдавна беше във война, да ви пикам на промяната ж3ндари!
18
0
 
7
 
! Отговори
Messi преди 5 месеца
Специално за техника са много малко фирмите ,които изкупуват.
17
0
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 месеца
Обръщат бойклука като го изгарят в енергия и газ
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама сме на първо място по рециклиране на използвана западна авто техника
15
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 месеца
HITACHI ZOSEN Е РЕШЕНИЕТО!!!
14
0
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 месеца
Не че няма, а нашите не искат!!!!!!!!!Вижте HITACHI ZOSEN . По целият свят правят заводи и собственика може да е държавата.Вижте ги....За 5 години ще решат всички проблеми с *** с 5 завода в България. Аз ги знам и съм обикновен човек, па камо ли тия некадърници....срамувам се от вас, разрушители на България
13
2
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 5 месеца
Доста от отговорилите в анкентата вероятно нито знаят значението на думата рециклирам ,нито пък процеса,за това и анкетата не може да бъде актуална.В Америка всеки втори например не знае че кутията от пица не може да се рециклира защото е омазнена,от там и целия контейнер с продукция се превръща в обикновен *** но упорито пъхат в зелента кофа.Бедни сме,трудно се изграждат подобни навици ако не се внесът от цивилизования свят.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ползва се до последно- имах едни стари принтери НP от 2004 , ползвах ги до последно, докато драйверите им вече ставаха трудно разпозваеми за операционната система и ги изхвърлих в контейнера.
11
4
 
5
 
! Отговори
уникум държава сме преди 5 месеца
Българите държат старите си компютри в мазите , за да учат прасетата си как се влиза в нета !!
10
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Всичко отива в реки и дерета. Това е тъжната реалност.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво да ги "рециклираме" ние си ги ползваме! Ама пак статистически ни изкараха лоши! Въпреки че сме най-екологични!