Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас

В Австрия, Полша и Румъния са най-щастливи
9 дек 2023 15:30, Нели Христова
97
Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас
Снимка: Pixabay/StockSnap

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, следват ни германците. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на ЕС, съобщава "Евронюз".

Проучването се провежда всяка година от "Евростат" като скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което индикира, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

Единствената страна от 27-те в ЕС, чиито граждани са дали оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство от живота е именно България.

Но докато очакванията са, че по-ниски оценки може да дадат страни в съюза, които са бедни, то оказва се това съвсем не е така. Германия, чиято икономика е най-силната в ЕС, се нарежда на второ място след България по неудовлетвореност на гражданите от живота там. През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 на страната си, докато сега тя пада до 6,5.

Статистиката обаче не може да обясни изцяло помраченото настроение на германците. Преди седмица свое проучване по този въпрос публикува базираният в Кьолн институт "Рейнголд". То е установило, че 20% от населението на Германия се чувстват преварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

Какво обаче прави нациите щастливи?

Това не е първият път, в която Австрия заема челно място в класацията на най-щастливите нации. Хората там дават оценка 8 на нивото на щастие в страната. Австрия обаче е заможна държава, затова и тя не е изненада.

Румъния и Полша от друга страна обаче са сред държавите, които се традиционно се смятат за по-бедни. Затова и изследването посочва, че парите не са толкова големият критерий за щастие, а в тези страни те са заместени от факторите - възраст, образователна степен и семейни отношения.

Всъщност по-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст 16 и 29 г. в сравнение с тези над 65 г.

Обратният модел обаче се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Финансовата сигурност все пак се отразява на данните, но по малко по-различен начин, отколкото очакваме.  Оказва се, че във всяка държава членка удовлетвореността от живота се увеличава успоредно с нивото на образование, което пък от своя страна е свързано с доходите.  В Словакия това има най-голямо значение. Там разлика е от около 1,6 пункта на удовлетворение между тези с висше образование и тези, които имат основно (или по-малко от средно) образование.

Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-доволни от живота.

Изследването показва още и, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. А най-нещастни - тези, които живеят сами. Това  обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показват именно обратната тенденция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
това е доказателство преди 4 месеца
че парите не носят ща,стие,българите са наи-богати,въшливи с пари,а пък виждаш ли били нещастни,ами то краденото не насища(прочете си има такава приказка,дето един откраднал един вол,но въпреки това не се наял),докато не почнете да си изработвате хляба със собствени ръце така ще е,чуждото не е садко,а вашите пари до стотинка са крадени
72
5
 
0
 
! Отговори
ПРАВИТЕЛСТВАТА! преди 4 месеца
Нещастни сме заради бесовете на последните правителства на Киро и Козяк.
71
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 77 "Най-нещастни, но за сметка на това най-бедни!" - и за сметка на това най-про'с'ти!
70
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 71 "Хората се учат от тях на мръсотии." - Ц. Хората си ги избират.
69
2
 
7
 
! Отговори
Васко преди 4 месеца
Най-нещастни, но за сметка на това най-бедни!
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ПРАВЕНО НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА-ЦЯЛО ЛЯТО НЕЩАСТНИТЕ ЗАДРЪСТВАТ ГРАНИЦИТЕ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!МОЖЕ И НЕДОВОЛНИТЕ, ЧЕ ЗА ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА ДАЖЕ В КЪЩИ ЗА ГОСТИ! МНОГО НЕЩАСТНИТЕ ЖИВЕЯТ В СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА И ПО ЕДНА ДВЕ КЪЩИ ПО СЕЛАТА!НЕЩАСТНИТЕ ПЪЛНЯТ КОЛИЧКИ И ОПАШКИ НА КАСАТА!ЗАДРЪСТВАНИЯ ВСЕКИ ПЕТЪК!СУТРИН СЪЩО ПЪЛНО с НЕЩАСТНИТЕ ПО ЕДИН ВЪВ КОЛА И ВЕЧЕР НЯМА КЪДЕ ДА ПАРКИРАТ!
67
3
 
6
 
! Отговори
Libre comme air преди 4 месеца
Горките терманци...по нещастни от. Българите!!!Вов. Виц!!!
66
3
 
6
 
! Отговори
Черньо Гледов преди 4 месеца
А, на все по-добре вървят нещата. Нали все с германците се сравняваме, сега поне по това ще сме пак рамо до рамо. Съюзници от векове за векове -- такава е общата ни участ, братя германци... Ако и на жизнен стандарт го докараме пак близо до германския, нека пък да сме и малко по-нещастни от тях!
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предполагам визират новите германци, които ходят редовно в джамията, не работят, но чакат от държавата.
64
2
 
10
 
! Отговори
Питали са обикновени преди 4 месеца
хора.Я да попитат политиците и висшите ни чиновници.Държавата е превърната от тях в средство за личен просперитет,за собствена употреба.Хиперзаплати,пълна държавна издръжка,коли,слуги,всякакви екстри.Гласуват си каквото трябва за лично благоденствие.Вече не са корумпирани,комисионери е новата категория.Плямпат по ТВ как правят всичко за народа,лъжат на воля,а ТВслугинажа тиражира.Хората се учат от тях на мръсотии.Главната вина за лошото ни положение е отвратителното държавно управление.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това си и манталитет у нас българите. Аз в момента съм много добре - но никога няма, да се похваля, защото като повечето си сънародници съм суеверен и ако кажа, че всичко е Ок , вси светии и хиляда несполуки ще ти се струпат на главата.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 67 - На Петко Бочаров е фразата "Да, ама не!", не на Кеворкян. Иначе си прав.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
61 - ПА КАТО ПОРАСНАТ ДА ГИ ПРАЩАТ ПО ФРОНТОВЕТЕ. НЕ НЕ НЕ. СВЕТЪТ ОТ СЕГА НАТАМ ВСЕ ЩЕ Е ВЪВ ВОЙНИ. КАКТО Е ТРЪГНАЛО ГУБИ СЕ ВОДАТА, ЗЕМЯТА "ПЛОДОРОДНАТА", И Т. Н.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 64 - Умишлено може би са я свалили цената, като са мислели че ще уплашат Путин. И както казваше Кеворкян! - ДА АМА НЕ.
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 63.До Анонимен 58 - Ами, сметни го и ти, в Плевен билетчето е 1.50. Средната не гони 3000лв./Една поговорка дето има като мълчиш си по умен.Да си чувал че за ученици и пенсионери има намаление а за всички останали има месечни карти която е 70 лв за 100 пътувания в Плевен специално ?Или ти умираш да се правиш на жертва ?
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
57 - ТЪМНИТЕ ша наваксат.На село преди няколко години "семейство" от 3 души тъмни "купиха" имот, застроиха 5 кв. м. и се почна. Сега там са 13 души със 2-3 залепени една до друга стачки.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Do 59Цената на газта по едно време беше по ниска от цената на газта преди инвазията
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 58 - Ами, сметни го и ти, в Плевен билетчето е 1.50. Средната не гони 3000лв.
55
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 57 Е па да внасяме по 80000 афганистанци и африканци годишно, и отгоре на това украинци и латиноси, и България ще расте като Холандия, че и повече. Аман от неграмотни про'с'таци!
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма деца, няма щастие