Експерт: Основният източник на сигурност за ЕС в момента са САЩ

US дипломати оказали натиск върху Нидерландия и Австрия за Шенген
18 дек 2023 10:08, Анисия Иванова
55

Нидерландия ни даде зелена светлина за Шенген, но пък Унгария ни заплаши с вето, ако не се отмени таксата за транзит на руски газ.

"Постигнахме частичен резултат, защото Шенгенското пространство не трябва да се възприема като въздушен коридор за туризъм. За нас членството в Шенген следва да бъде стратегически приоритет по две причини. Първата причина е краткосрочна и тя е, че по този начин ние ще сме една стъпка по-близо да пълното ни интегриране в свободното движение в рамките на ЕС, а в дългосрочен план това ще ни помогне да разчупим малтийския консенсус", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му България е една от малкото държави в ЕС, която не е част от Шенгенското пространство и трябва или да бъде приета изцяло в Шенген, или да бъдат убедени австрийците, че "това вето, което налагат, е унизително". Според експерта ние сме икономически партньори, но не сме съюзници, защото Австрия не е в НАТО.

"Австралийският канцлер е много близо до руския президент и тази негова близост е една от причините, поради които Австрия продължава да отстоява ветото си. Що се отнася до Унгария, там става въпрос за политически рекет. Орбан демонстрира политически сантимент към Русия", каза доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че основният източник на сигурност за Европа в момента са САЩ.

"Двама американски дипломати са оказали натиск върху Нидерландия и Австрия да се деблокира процедурата по членството на България в Шенген. След САЩ, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна. България е една от най-проамериканските държави в Европа", коментира експертът.

"Ако румънците преценят, че не искат да продължим заедно, ние не можем да ги спрем. Това е суверенно решение на Румъния. Мисля, че 2024 г. ще бъде решаваща. Ако до следващата година не разчупим този консенсус, ще бъдем разделени с Румъния", прогнозира доц. Иванов.

Според него няма накъде повече да се влошат отношенията ни с Русия, след като ни е обявила за вражеска държава.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ШенгенветоBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
до къде се докарахме да ни защитават убии-ци по генезис какъв позорпърво създават конфликта и след това се явяват първи миротворци изтъкани отвърховно лицемерие не желая такава защита и не искам никакви отношения със сащ
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е никакъв неудачник , много е хитър даже.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На мястото на паметника на Съветската Армия да се направи паметник на САЩ щом са основния източник на сигурност за ЕС в момента даже лично на президента и посланника може също така заедно със самолетите ф16.
49
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
- Не може ли за Нова Година да вдигнем паметник на американските ни освободители? Такъв монумент в центъра на София би имал голяма, не ИЗВЪНРЕДНО ГОЛЯМА, културна стойност! Може, например, да изглежда като един голям зъг, който благодарните граждани да целуват...
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко патетично!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕКСПЕРТ=НЕУДAЧНИK
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българското правителство трябва да спре незаконната миграция а не да толерира трафикантите и те да се разхождат необезпокоявани и да са на свобода. Ако ни приемат в Шенген ще ни върнат мигрантите , затова според мен проблема е в трафикантите и те трябва да понесат отговорността......
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Австрийците са са художници с мустачки . Като видят в Австрия наще *** събратя и викат - Тез не са европейции .Ко праят тука ? Преди викаха - Тез не са арийци а славяни . Ко праят тука ? Големи партньори няма що . Не трябваше да влизаме в ЕС . Щяхме да правим бизнес и на изток и на запад . Сега само плащаме сметката а ползи няма от членството .
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време като бях в гимназията ме порицаха по радиоточката защото спорихме дали Англия и Великобритания са една и съща държава но явно след четиридесет години има хора които мислят че Австрия и Австралия са едно и също. Но това са евроатлантици не мое се сърдим или нещо такова.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не поканите хаканъ американец или украинец със същия успех.
42
4
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До РТ (24): Точно вие, които се имате за "будни", сте дълбоко успани и зомбирани от омайните лъжи и тресящия ви страх и ужас да не би с нещо да разсърдим матушката ви. 'баси!...
41
1
 
8
 
! Отговори
Западните преди 4 месеца
Изверги ЕС и САЩ ЦЕЛЯЩИ САМО ЕДНО ,МАСОВ КОНТРОЛ НАД НАСЕЛЕНИЕТО.България изобщо не се чувства сигурна заради ТЕЗИ ПРОВОКАТОРИ ФАЩ!
40
1
 
14
 
! Отговори
Гринго преди 4 месеца
Публикували сте статията на грешно място. САЩ е основен източник на сигурността в Европа, би следвало да е в рубриката "виц на деня". Явно експертите в България са на нивото на академиците, щом разправят подобни глупости.
39
0
 
10
 
! Отговори
titak преди 4 месеца
Австралийският канцлер.......Австралия май е Австрия....лелееее....***...
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ може да ти бъде единствено враг. Държавата, която насъска Украйна да дразни Русия, докато не се яви войната/операцията. Сега насъсква украинците да умират за нищо. Държава, която единствено отваря войни тук и там по света и се опитва да заграбва ресурсите на народите (и то с големите шепи). Това ли е сигурността ? Експерт бил... Платен за да американофилства
37
0
 
13
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 месеца
Боже прибери си грантовите "експерти" !Основният източник на сигурност за жертва на изнасилване е изнасилвача :)
36
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
"След САЩ, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна" - това хич не звучи добре. Ама хич. Защото ако братска Русия реши да ни бомбардира и да ни праща дронове от време на време, ей така за спорта, нито САЩ, нито Германия, нито Франция ще се впечатлят особено. Ние ще теглим, а те ще ни обясняват колко сме демократични. Много по-добре би било да запазим неутралитет, но нашите политици искат още и още в банковите си сметки.
35
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 4 месеца
Експертът сигурно не е и чувал за генерал дьо Гол и каква е структурата НАТО.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
'експерт' по какво? Наркотици или вземане на грантове?
33
0
 
12
 
! Отговори
Териториален преди 4 месеца
Ние сме резил и с нас всеки се подиграва.... Ама такива си ги избрахте....