Експерт: Основният източник на сигурност за ЕС в момента са САЩ

US дипломати оказали натиск върху Нидерландия и Австрия за Шенген
18 дек 2023 10:08, Анисия Иванова
55

Нидерландия ни даде зелена светлина за Шенген, но пък Унгария ни заплаши с вето, ако не се отмени таксата за транзит на руски газ.

"Постигнахме частичен резултат, защото Шенгенското пространство не трябва да се възприема като въздушен коридор за туризъм. За нас членството в Шенген следва да бъде стратегически приоритет по две причини. Първата причина е краткосрочна и тя е, че по този начин ние ще сме една стъпка по-близо да пълното ни интегриране в свободното движение в рамките на ЕС, а в дългосрочен план това ще ни помогне да разчупим малтийския консенсус", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му България е една от малкото държави в ЕС, която не е част от Шенгенското пространство и трябва или да бъде приета изцяло в Шенген, или да бъдат убедени австрийците, че "това вето, което налагат, е унизително". Според експерта ние сме икономически партньори, но не сме съюзници, защото Австрия не е в НАТО.

"Австралийският канцлер е много близо до руския президент и тази негова близост е една от причините, поради които Австрия продължава да отстоява ветото си. Що се отнася до Унгария, там става въпрос за политически рекет. Орбан демонстрира политически сантимент към Русия", каза доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че основният източник на сигурност за Европа в момента са САЩ.

"Двама американски дипломати са оказали натиск върху Нидерландия и Австрия да се деблокира процедурата по членството на България в Шенген. След САЩ, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна. България е една от най-проамериканските държави в Европа", коментира експертът.

"Ако румънците преценят, че не искат да продължим заедно, ние не можем да ги спрем. Това е суверенно решение на Румъния. Мисля, че 2024 г. ще бъде решаваща. Ако до следващата година не разчупим този консенсус, ще бъдем разделени с Румъния", прогнозира доц. Иванов.

Според него няма накъде повече да се влошат отношенията ни с Русия, след като ни е обявила за вражеска държава.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ШенгенветоBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 1989 ни учеха, че основинят ни източник на сигурност е СССР. Сега ни баламосват, че основният ни източник на сигурност е САЩ. На мен не ми се вярва, че американски войници ще мрът на Шипка, но може и да греша. Все пак съм от по-простата част на обществото ни.
31
0
 
5
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
Щом за България само въздушен шенгенски коридор към австрия - то и за австрия само такъв към България. К'во се умува още?
30
0
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
"Австралийският канцлер..." Така ли, бе мисиркте?!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На този експерт или са му дали много пари, или е толкова експерт, колкото котарака ми.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заради такива експерти, държавата е в това състояние.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този "източник на сигурност" изби само в Ирак няколко стотин хиляди цивилни...Да не говорим във всички останали страни в които е донесъл от своята "сигурност"...
26
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 4 месеца
Нобел и самолета за карибите
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Времената Мултигруп са се върнали, само Русия се заменя със САЩ. С разликата, че след 1989 Русия никога не сее месила в политиката в България, не е организирала партии, не е назначавала правиталства и не е пращала войски.
24
2
 
22
 
! Отговори
Друг преди 4 месеца
Fake news! Медиината манипулация върви с пълна сила. Може да зблуждавате себе си по този начин, но мен не можете да ме командвате. Поне все още не. Сащ са най голямото зло на тази малка, но много злобна планетка.
23
4
 
14
 
! Отговори
РТ преди 4 месеца
Елате в всички будни българи пред Столична община,за да дадем отпор на талибанската хайка "с флексовете",узурпирала власттав страната ни. Която под натиска оказван и от Посолството има намерение да вкара страната ни във война с Русия, в която ще загинат хиляди от нас !
22
2
 
23
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 месеца
"Основният източник на сигурност за ЕС в момента са САЩ".Точно обратното експертче мамино.Именно сащ вкараха във война ЕС с Русия и страдащ е ЕВРОПЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ,не само българското.Да отиде този "експерт" сред населението на евро държави и да ги пита тях какво им донесе войната с Русия,а не такива като теб,които получават прехраната си величаейки сащ и оплювайки Русия.....Това е толкова ОЧЕВАДНО..
21
1
 
10
 
! Отговори
без коментар преди 4 месеца
ес е повече със 100 млн души от сащ, но от 2009 до сега сащ ни изпревариха с 30 пр по бвп, а бяха еднакви, а сега ни осигурявали сигурност! но като те наводнят с май муни и джендаризъм става така, почват да те пазят и и бат едновременно. Това казал и изнасилвача в съда, държа го вътре, за да не влизат опасни хора....и ***
20
1
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Извинявайте, има грешка в заглавието. "Основният източник на НЕСИГУРНОСТ...". Поправете го.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Австралийският канцлер" е Фата Моргана. Австралия се управлява не от канцлер, а от генерал-губернатор, директно подчинен на Карл III.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Основният източник на сигурност за ЕС в момента бил Началникът. Евтин номер за заблуда на тези, които трябва да се нагърбят с основните плащания за Зе-просяка.
17
1
 
12
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Вярно е. Само да не им хрумне да воюваме с Русия. Искаме мир. И тогава сме с тях. В силен икономически съюз.
16
1
 
20
 
! Отговори
от село преди 4 месеца
И без *** ще ни оставят ,но парите ни ще ги приберат до шушка !!
15
2
 
24
 
! Отговори
Шарл дьо Гол преди 4 месеца
Може да сте сигурни, че американците ще извършат всички глупости, които могат да измислят, плюс някои, които са извън въображението.
14
2
 
23
 
! Отговори
Шарл де Гол преди 4 месеца
Америка не е Европа, а Великобритания е остров.
13
2
 
26
 
! Отговори
Зрител преди 4 месеца
Защо извънземните във филмите винаги нападат САЩ? Искат да спасят света.