Закон ще подготвя БНБ за интеграция в Евросистемата

МС одобри новия законопроект за Българската народна банка
28 дек 2023 16:33, Анисия Иванова
24
Закон ще подготвя БНБ за интеграция в Евросистемата
Снимка: БГНЕС

Със свое решение правителството одобри законопроект на нов Закон за Българската народна банка, съобщиха от пресцентъра на МС.

С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, чиято парична единица е еврото.

Пълното отразяване на изискванията на правото на Европейския съюз в устройствения закон за Българската народна банка е свързано и с преодоляване на правните несъответствия, отчетени в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 г., както и в предходни доклади. Те са по отношение на правната уредба на парична политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и др. Отстраняването на правните несъответствия е и една от мерките в Плана за действие, включващ мерки за изпълнение на последващите ангажименти на страната ни след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

С новия закон се създава правна рамка, която съответства изцяло на разпоредбите на Договора за функционирането на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на БНБ. Спрямо действащата рамка се предлага разширяване на оценките за кредитно качество на някои инструменти - вместо инструменти, оценени с двете най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг да се приемат инструменти, оценени с трите най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг. Целта е да се разширят инвестиционните възможности с добавянето на инструменти, които осигуряват възможност за по-висока доходност при поемане на малко по-висок кредитен риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народа не иска еврото, но некадърниците дето управляват не се съобразяват. За бедна страна като България, тази стъпка вещае глад и мъка. Колкото и да вдигат мин. заплата на която е голям процент от населението, няма да стигне за пенсиите не ми се мисли. В момента на високите позиции са 98% некадърници но верни на точната партия. Трагедията е пълна до такова ниско ниво не сме били. Частници превзеха държавните структури и всичко ще рухне, без бой няма да се оправим
19
1
 
0
 
! Отговори
Никога преди 4 месеца
Бе сьм се чувствала черна но много светли мен са ме окрали
18
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 4 месеца
Приемам предложения докато ти крадеш а с нас се оправдаваш няма кой да те отброи
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Влезем ли в еврозоната, моментално сме атурнали еврото.
16
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Странно. Почти всичко в БНБ отдавна е според правилата на ЕЦБ. Изобщо не е нужен нов закон, а лека промяна на сегашния закон. Опасността идва от некадърните законотворци в парламента.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Референдум !?!?!?!?!?!?
14
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
До 5, това се случи защото не преминахме през лустрация! Иначе по това време влизането в борд, беше най-доброто. Но това не означава, че не можеше да се избенат много от случилите се простотии.
13
6
 
21
 
! Отговори
Пффф преди 4 месеца
Ще ми интегрирате дедовия. Питайте ли народа? Питайте ли конституционният съд? Вие за богове ли се взехте? Това са престъпници.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къв референдум искаш бе те конституцията променят след като изрично е казано там че може да се променя след Велико народно събрание само сопа ще оправи всичко без кръв няма да се оправим
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искаме РЕФЕРЕНДУМ по темата!
10
4
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Нали беше демокрация, ЕС, европейски ценности, евроатлантически ценности. Референдум имаше и хората казаха ясно, че искат да бъдат питани по темата. Само да чуя някой да каже, че живеем към свободния свят и тем подобни мантри! Това ли ви е свободния свят, да ви...!
9
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Над 75 процента от българите са ПРОТИВ, но това изобщо не ги интересува.
8
6
 
26
 
! Отговори
Армагедон преди 4 месеца
Тези проклетници така си нагаждат законите и конституцията че ще ни затрият меко казано
7
3
 
27
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Нямаше ли някаква подписка за референдум по този въпрос? Или Сглобката иска да усети другия референдум, със сопите. Не мога да ги разбера нашите управници - пред очите им са примерите за евроатлантическо пренебрегване на народите, от Украйна, до Нидерландия. И пак не могат да си направят правилните изводи.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те не се съобразяват с волята на народа,от къде на къде народа ще се съобразява със закончетата дето си ги пишат?
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2- А ГА НАПРАВИХА 2000% ИНФЛАЦИЯ И ВЪРЗАХА ЛЕВА ЗА МАРКАТА А ПОСЛЕ ЗА ЕВРОТО КЪДЕ БЯХТЕ ЧЕ НЕ МЪНКАХТЕ ДА ВЪРЖАТ ЛЕВА ЗА РУБЛАТА В БОРД СМЕ ОТ ЕСЕНТА НА 1997Г НЕ МОЖЕ БЕЗ КРАЙ!
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Име ИСКАШ ДА РЕЧЕШ ЧЕ БЕШЕ ДОБРЕ КОГА ИНФЛАЦИЯТА БЕШЕ НАД 2000% КАТО ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА, ТА КОЙ Я НАПРАВИ ТАКАВА И КОГА БЕШЕ ТОВА- 2.1995Г/2.1997Г- ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ СЛОЖИХА ЕДИН МЛАД И НЕОПИТЕН ЧОВЕК И ИЗВЪРШИХА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ НА АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ А НИЕ С 2/3 ДЛ ЗАПЛАТА, ТАКА СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ И С ПП И КИРО- ЗА 2 Г НАПРАВИХА СУМАТИ ПОРАЗИИ- ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО БЯХА ПРОТЕСТИТЕ- МИЛИОНИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ, А СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ОПАШКИ ОТ КОЛИ ЗА ГРЪЦКОТО МОРЕ- ЩО НАРОД СЕ ОБЛАЖИ...
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ако йористите от ППДБ го пишат може да сме първата държава фалирала централната си банка!
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще си счупят краката от бързане за това Евро! А референдум и въобще гласа на народа не е важен, кой го пита, да не би да сме демокрация?!?
1
6
 
27
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Подгответе го законодателно, *** да имате право да прехвърлите резерва към ЕЦБ! За България има само едно решение, и то е излизане от ЕС.