Витанов за Шенген: Половинчато, скоро няма да влезем

Превръщат ни във втора категория европейци, заяви евродепутатът
8 яну 2024 11:06, Анисия Иванова
21

Решението за приемане на България в Шенген по въздушни и морски граници официално влиза в сила.

Евродепутатът Петър Витанов заяви в студиото на "България сутрин", че това не е чутовен успех, но е стъпка напред.

"Половинчата история. Успяхме да преодолеем риска да бъдем отделени от Румъния, имаме някакво развитие и разчупване на блокадата на Австрия и Нидерландия. Икономически не ни носи почти нищо. Джамбазки е прав, че основният обмен идва по суша. Нямаме дата за влизане по суша - това е големият неуспех", обясни той.

По думите му България е заложник на вътрешнополитически процеси в някои страни. Витанов изтъкна, че много трудно можем да предвидим какво ще се случи, ако нямаме някаква пътна карта.

"Имаше още какво да се желае от гледна точка на българската дипломация. Няма как в обозримо бъдеще да станем член на Шенген. Изключено е по време на белгийското председателство. Всички колеги евродепутати работим в една посока. Един от основните ни аргументи е, че се превръщаме във втора категория европейски граждани и втора категория свободно пътуване", каза още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът вижда отиграване на ситуацията от българското правителство с чисто пиар ефект. В същото време липсва икономически ефект.

"В Румъния са по-активни, бяха предприели по-крути мерки, за да увеличат натиска върху австрийското правителство. Те нямаха проблем с Нидерландия. Използваха целия политически инструментариум, за да оказват натиск върху Австрия. Ние не можем да бъдем в позицията на някой, който моли, ние сме си изпълнили критериите. Благодарение на Румъния все пак имаме някакъв напредък", смята Витанов.

Той определи като притеснително изискването за трикратно увеличение на служителите, които обслужват границата. Това нещо не може да бъде подсигурено от "Фронтекс" и не знам дали няма да послужи като аргумент на Австрия да блокира процеса, отбеляза гостът.

През юни тази година трябва да отидем до урните и да определим кои ще са новите ни представители в Европейския парламент.

"Не мога да кажа, че Европа е в най-добрата си кондиция. Приближаваме се към рецесия. Има икономически проблеми. Европа се трансформира в геополитически съюз, което променя фундамента на ЕС. Изключително важни са изборите", подчерта Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е що така, нали австрийци и почти цял ЕС пазят на Бг границата с Турция, щом няма Шенген, какво правят на границата на Бг.:))
20
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
До Каракачамаков: Неприятно е че това, което говори евродепутатът си е чиста истина. Пак нищо добро за намаляване на опашките от коли и тирове по границата. Можем да го о'плюем заедно с президента (както се опитваш), но това нищо не променя.
19
1
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 4 месеца
Полупартия,полупрезидент и полуевродепутат какво може да очакваш или пък да чуеш от тях.
18
1
 
6
 
! Отговори
Митница преди 4 месеца
Ала-бала портокала. Истината е, че на цяла Европа им е ясно колко корупция има в България и по границите й. Да сложиш България за външна граница на Шенген е все едно да нямаш повече граница.
17
4
 
5
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 4 месеца
ТО АКО ЗАВИСИ ОТ ВАС,НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ,А ЩЕ ЗАМИНЕМ НА ИЗТОК.АМАН ОТ КОМУНИСТИ!
16
0
 
4
 
! Отговори
опа преди 4 месеца
ами настъпете ги по мазола, и бързо ще кандисат. намерете с какво да ги притиснете. не се гъзете само.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как бе, нали великият Главен секретар на МВР, недоучилият похотливец от Банкя, ловеше мигрантите по дуоките на Златната ограда?
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Требе да пледираме Копейките да нямат право на Шенген! Също и да ги изгоним оттук! Нали не искат ЕС и НАТО? Тогава кво правят тук?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
е , стига руски опорки! Тая година ще се въртят, пък накрая ще ни приемат! Да се пукат копейките!
12
0
 
5
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 4 месеца
искаха, ама нямаха желание!
11
1
 
9
 
! Отговори
както се казва преди 4 месеца
ще ни приема - ама друг път!
10
0
 
14
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 4 месеца
нема съюз в който да са ни приели и да не се е разпаднал!
9
1
 
5
 
! Отговори
Американопапагалчета преди 4 месеца
докъде вървят мантрите за членство? Така ли е? Или докато се готвим да членуваме ще ни ***?
8
6
 
5
 
! Отговори
ПОЛУ. КОПЕЙКА.. преди 4 месеца
ВИТАНОВ И КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРИЕТА В ШЕНГЕН..????.... ШИЗОФРЕНИЯ ДО ШИЯ....
7
3
 
12
 
! Отговори
до Майорс преди 4 месеца
За да няма пълен Шенген вина има предателското ни управление и най вече проамериканската ни ориентация вместо проевропейска. В Европа са наясно, че америка ако ни заповяда ние ще пренебрегнем всички Европейски правила само да им угодим. В Румъния ситуацията е абсолютно същата.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като сме преодолели някакъв риск ( да ни отделят от Румъния) значи е нещо добро. Радвайте се бе хора, радвайте се за всяка малка стъпка. Аман от кисели хора по медиите.
5
11
 
5
 
! Отговори
Майорс преди 4 месеца
За да няма пълен Шенген вина има и опозицията и Радев , които защитават Русия и Путин! И като прибавим някои гласувания срещу страната от Хончева и Радан , няма лакво повече да говорим!
4
0
 
3
 
! Отговори
Шебеко преди 4 месеца
До БекоВиси тогава на гръцката граница заедно с тираджиите или си купушай самолетни билети до Гърция.
3
3
 
4
 
! Отговори
Беко преди 4 месеца
Не съм некъв изпаднАл тираджия, да го мисля по сушата. За мен е важно да не се бутам с разни талибета по опашки. Едно време, кви пари се даваха подкуп в белгийското посолство за една 6ибана виза...
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Което е добре за България, защото Шенген и ЕС ще се разпаднат, Това е абсолютно сигурно, ЕС и еврото са функция на САЩ, Преди бяколко години почина :бащата на еврото", америказнец, награден с Нобелова награда за икономика, яе е намерил начи да "върже европейците". Силен ЕС не е възможен по простата причина, че не може да е независим, няма ресуирси, няма и интелектуална мощ да се противопостави на другите, затова пък продължава старяи си навик да "поучава" света. Резултат - шут отвсякъде.