Шолц: Отслабване на ЕС? Саморазрушително безумие!

Фон дер Лайен: Не можеш да изградиш държава или ЕС със слуги на Кремъл
Обновена: 9 май 2024 09:12 | 9 май 2024 09:12, Елка Василева
57
Шолц: Отслабване на ЕС? Саморазрушително безумие!
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни, предаде Ройтерс.

Някои популисти искат Германия да напусне ЕС, други - да го отслабят, а трети виждат в Русия и Китай модел за подражание, каза Шолц във видеообръщение по случай Ден на Европа. "Какво саморазрушително безумие!", възкликна той в своето послание месец преди предстоящите избори за Европейски парламент.

Проучванията на общественото мнение отреждат рекордно високи резултати за националистическите и евроскептичните партии. Очаква се избирателите да накажат традиционните партии за това, че не успяха да обуздаят високата инфлация, да ограничат имиграцията и да осигурят достъпни жилища и здравеопазване, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година съпредседателката на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел призова в страната да бъде произведен референдум за членството в ЕС и за ограничаване правомощията на Европейската комисия.

Днес Шолц каза, че европейското единство е от първостепенно значение на фона на войната на Русия срещу Украйна и на несигурността преди президентските избори в САЩ през ноември. "Колко безотговорни трябва да сте, за да поставяте нашата обединена Европа под въпрос в такива времена?", попита лаконично той.

От своя страна редседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес.

В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи бел. АФП) Фон дер Лайен заяви: "Алтернатива за Германия" (АзГ) първо се домогва до народа и родината, а след това ги предава, като ги предава на автократи."

"Те трябва да се срамуват от себе си", каза тя.

В момента социологическите проучвания отреждат на АзГ 15 процента от гласовете на европейските избори през юни, което я поставя на второ място след консервативния блок (ХДС и баварската му сестринска партия ХСС, бел. АФП), които в момента са в опозиция в Германия.

Основана през 2013 г., тази антиевропейска и антиимиграционна партия, която през февруари разполагаше с подкрепата на 22 процента от избирателите, отбеляза спад в популярността си след поредица скандали, в които беше замесен водачът на листата ѝ за европейските избори Максимилиан Кра, отбелязва АФП.

Той е обект на предварително разследване от страна на прокуратурата в Дрезден по подозрения, че е получавал руско и китайско финансиране, а един от бившите му сътрудници в Европейския парламент е заподозрян в шпионаж в полза на Китай.

"Не можеш да изградиш държава или Европейски съюз със слуги на Кремъл, разрушители на демокрацията и екстремисти", заяви Фон дер Лайен, която се стреми към втори мандат начело на Европейската комисия.

Председателката на ЕК, която е представител на дясната Европейска народна партия (ЕНП) - най-голямата група в Европейския парламент, изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор". Тя обаче оставя отворена вратата за съюзи с Европейските консерватори и реформисти - политическото семейство, ръководено от италианската министър-председателка Джорджа Мелони, което включва и крайнодесни групи като "Вокс" в Испания и "Реконкиста" на Ерик Земур във Франция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Това ще зависи от състава на (Европейския) парламент и от това кой в коя група е", каза Фон дер Лайен в края на миналия месец, предизвиквайки възмущение сред социалдемократите и "Зелените".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от ЕС
София посреща Деня на Европа с празничен концерт и ЗD мапинг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
SyS преди 1 седмица
За победителите е "Ден на победата!", а за победените (като тези на снимката) е "Ден на Европа.". И 100 пъти да го изтриете, си остава истина.
49
0
 
3
 
! Отговори
Дяволите преди 1 седмица
все винят Архангелите...
48
0
 
9
 
! Отговори
На крива демокрация преди 1 седмица
Все Кремъл и пречи!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както не можеш да изградиш държава или ЕС със слуги на Пиндостан.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди Европейската Комисия да узурпира властта как ли е съществувал Европейския Съюз?
45
1
 
12
 
! Отговори
ъ преди 1 седмица
На фотото са двама от гробокопачите на Съюза. Дърти инфантили, алчни и същевременно тотално зависими от началниците зад Гьола. Превърнаха Европа в катун.
44
2
 
13
 
! Отговори
09.05.1945 преди 1 седмица
Честит Ден на Победата! Вечна слава на над 30-те хиляди убити и над 100-те хиляди ранени българи, участвали в освобождаването на света от фашизма! Слава на Червената Армия - Победителка! Крадците на история, натовските империалисти и тези, които сега възхваляват Хитлер, Мусолини и Бандера, нямат шанс. Победата отново ще е за нас, защото истината и справедливостта са на наша страна!
43
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 30 " Някой да ми напомни кога всички европейци гласувахме за това бабе?" - 2019 година имаше избори и у нас достатъчно хора гласуваха за субекти като александър йорданов, който 1990г. подкрепи Андрей Луканов да няма лустрация. Факт. След месец ПАК ще има избори и СЪЩИТЕ про'с'таци ПАК ще гласувате за СЪЩИТЕ субекти и ПАК ще ревете кой ви бил изцапал бельото. Факти.
42
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
германия още не е платила никакви репарации, освен "данък вина" на несъществуващата тогаз държава израел.
41
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
"Героят" на франция - де гол е съден като дезертьор.
40
0
 
11
 
! Отговори
SyS преди 1 седмица
За победителите - "День победы!", а за победените - "Ден на Европа.".
39
0
 
7
 
! Отговори
обяснителя преди 1 седмица
До Анонимен 16 - защото в Русия и Китай ще плащат легално и никой няма да им се церемони, а в "демократичните" Содом и Гомор могат да си правят каквто пожелаят и да бъдат насърчавани от "евроатлантическите" политици - справка Меркел - Наш'та Тиква - Наш'та Тиква - бг мутрите...В Китай - смъртно наказание за корупция у нас "евала брат", ставаш за министър на финансите...да продължавам да обяснявам????
38
0
 
10
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
Явно не си разбрал или не контактуваш с хора.Запада доскоро беше предпочитан - вече не е.Сега бягат от Запада към други по добри райски кътчета. Например погледни форумите на руснаците - точно сега обясняват за Виетнам- и че с 1000-1300 долара месечно си цар там и има изградена вече руска колония.За вътрешноста на Бали са около 1800 долара.Къде на запад може да живееш с 1000-1200 евро??
37
0
 
11
 
! Отговори
75 преди 1 седмица
Победителят във войната СССР ,се пише с големи букви, еврогейците и нацюги пишат с малките, защото мозъка работи само за гей парада и ядене на бира.
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
немците са най-големите предатели на ЕС. Немците са най големите слуги на путин
35
0
 
10
 
! Отговори
Den преди 1 седмица
Точно немците тозьи ден май не трябва да го празнуват а да се замислят какво са причинили на света. Ама много да се замислят. Да се замислят и какво причиняват сега на европа със така наречената зелена сделка която е пълна порnoграфия..
34
0
 
13
 
! Отговори
До нане преди 1 седмица
Когато нацисткият генерал подписва капитулацията на споразумението пише: Победителки: САЩ, ссср, Англия и Франция? И той се усмихва и пита: Ама и Франция ли ни е победила? Немците ги смачкват за 6 седмици и маршируват по Шанселизе и Айфеловата.
33
0
 
22
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
А имайте на в предвид че най голямият скачащ днес срещу Русия макарончи от франсето, нацистка германия ги покори за 1 седмица.... И, ако не беше Русия, сега макарончу, щеше да шпреха немски с баба си... ===)))
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
19 - но Хитлер е употребявал най често и думи като "чиста нация", Тези се омешаха със всякакви м"аим, уни.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-голямо разхлабително от вас , да ви не изброявам , всички ви знаем , не познавам , направо в диария стана това дето го наричате съюз , а всъщност не е никакъм съюз , а някакъв върхушкаджийски диктат на безумни марионетки .