Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС

Цените на жилищата у нас са устойчиви в сравнение с Европа
Обновена: 11 яну 2024 20:54 | 11 яну 2024 20:42, Анисия Иванова
87
Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи. Това коментира Николай Господинов, собственик и изп. директор на агенция за имоти в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на жилищата средно за Европейския съюз са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия, и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

Цените на жилищата в България са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, на практика нямаме безработица", а лихвените проценти остават ниски, каза Господинов.

"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара."

Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза Господинов.

В Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 17%-18%, а при апартаментите спадът е около 4.5%-5%, каза Господинов. Доходите на германците също така не нарастват досатъчно, за да компенсират ръстът в разходите за живот.

В Швеция става дума за класически балон, каза Господинов. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия в страната има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.

Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат много бързо да се възстановят, смята Господинов.

Пазарът на жилища в Полша бе съживен от навлизането на 1.5 млн. украински бежанци, които много бързо успяха да се включат в икономиката; все пак докато има ръст в цените, ипотечните кредити са на нива над 9%.

Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой знае ли колко процента от жилищата се купуват без кредит?
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В днешно време пари се изкарват само за сметки и храна. Рядко на човек му стигат за удоволствия и развлечения! Камо ли за недвижим имот.
26
1
 
23
 
! Отговори
Кръговрат преди 4 месеца
Парите, които сте спестили, когато паднат имотите, няма да ги мислите за тухли, а за храна, битови сметки и други важни разходи!Идват времена, бавно но сигурно на оцеляване!
25
2
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 4 месеца
Хората не ценят парите! Златното правило във финансовата наука -1 лев днес струват повече от един лев утре, явно никой не го вълнува. Хората нямат финансова дисциплина!
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бях на село и един англичанин си купил там къщичка. Питам го защо тука, а не примерно в София? А той ми отговаря. България това са планините, водопадите, реките, долините, селата, зеленината, звуците на листата, чистия въздух ... но и маладите, красиви, селски моми.... А там в София? Там са комунистите, чалгата! Там какво да правя? Тук на село купих ефтина изоставена къщичка от може би някой селанин, който не си е давал земите в ТКЗС и са го обявили за кулак и пратили в концлагера Белене!
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако банките спрат да дават кредити дали цените ще продължат да растат?
22
2
 
39
 
! Отговори
Бебо преди 4 месеца
Пълна манипулация от мафиоти с мръсни пари....наркотици, хазарт, мигранти, рушвети на политици и държавни служители. При заплата от 1200-1300лв, жилище от 54 квадрата да струва 150 000 евро / 300 000 лв. / и да има хора които да купуват.....да, може би неуки хора излъгани с кредити които няма да могат да върнат. След 10-12 год. ще разберат истината но...късно. Не ви ли е грях да лъжете хората заради безкрайната си ЛАКОМИЯ...Къде ще ги носите тия пари....
21
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чета коментари как българи плюят родината си! Грозна работа! Махайте се, България няма нужда от вас ! Едно време хората са си давали живота сега да може вие да сте свободни и да имате държава, а някой плюе по това! Планини, море, минерална вода колкото си искаш.. тази земя скоро няма да е на българите, така че радвайте и се !
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще дойде време в което имоти ще се подаряват на символична цена 1 лев и никой няма да ги иска.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бургас , Славейков двустайна панелка 64 кв м за ремонт 200 000 ама евро. Хахах то къща в щатите 200 квадрата в среден град струва толкова
18
20
 
7
 
! Отговори
Брокер преди 4 месеца
Като цяло цените на недвижимите имоти ще продължат да растат в геометрична прогресия до Август, а от Септември ще видите експоненциален растеж. На 1ви Януари 2025 ще се събудите с цена на квадратен метър от рода на 5000 евро, като това е за крайните квартали на София. В центъра на София квадрата ще почва от 10 хиляди евро. От 24 години съм в този бизнес, та знам много добре какъв е тренда.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, както винаги ние сме остров на стабилността
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брокерите / прекупвачите / и банките реално съсипаха имотния пазар. 70-80% от имотите на пазара са от прекупвачи. Извиват ръцете на продавачите и после надуват цените. А балъците теглят кредити и купуват надценени жилища и имоти.
15
7
 
11
 
! Отговори
Бг реалити преди 4 месеца
Време е да перестанем с делюзиите, манипулациите и лъжите. Истината е, че нито един нормален човек не иска да живее на тази прокълната територия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко построено от по времето на Соца не функционира и е пълна грозотия! Идете в Еленския балкан и там ще забележите разумът на българските строители от преди 200 и повече години.. Първи етаж направен с камък. Втори етаж направен от дърво. Покрива от каменни плочки. По средата Джамал направен от камък и като запалят слама, цял ден тези камъни поддържат температурата през зимата. Отвън зградите са със Изваяна красота! Вътре зградите по таваните са със изваяна красота! Това е България!
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При Тодор Живков през комунизма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
11
1
 
32
 
! Отговори
Брокер преди 4 месеца
Вечно нагоре щяло да отива всичко, ние сме остров на стабилността! Циркаджии!
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България при социализма беше 9 милиона, при демокрацията и западното партньорство 2 милиона измряха от мизеря и лош живот, други два милиона отидоха да мият keHефите на западняците, останали са има-няма 5 милиона. За всеки има по 2 жилища, кой купува жилища?
9
2
 
13
 
! Отговори
Нищо общо преди 4 месеца
С европейски град нява София и това расте но не стареее тотална комунистическа лъжа по скоро презастрояване се и става на Бейрудско Гето с селски муджахидини