Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС

Цените на жилищата у нас са устойчиви в сравнение с Европа
Обновена: 11 яну 2024 20:54 | 11 яну 2024 20:42, Анисия Иванова
87
Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи. Това коментира Николай Господинов, собственик и изп. директор на агенция за имоти в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на жилищата средно за Европейския съюз са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия, и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

Цените на жилищата в България са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, на практика нямаме безработица", а лихвените проценти остават ниски, каза Господинов.

"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара."

Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза Господинов.

В Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 17%-18%, а при апартаментите спадът е около 4.5%-5%, каза Господинов. Доходите на германците също така не нарастват досатъчно, за да компенсират ръстът в разходите за живот.

В Швеция става дума за класически балон, каза Господинов. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия в страната има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.

Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат много бързо да се възстановят, смята Господинов.

Пазарът на жилища в Полша бе съживен от навлизането на 1.5 млн. украински бежанци, които много бързо успяха да се включат в икономиката; все пак докато има ръст в цените, ипотечните кредити са на нива над 9%.

Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как може да инвестираш в тия блокови зандани от времето на Соца?
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И 2009 г. казаха така.
6
0
 
15
 
! Отговори
чичи преди 4 месеца
То нали затова е криза - да ни изненада гадно :)
5
1
 
16
 
! Отговори
Това от ивицата Газа преди 4 месеца
Ли е снимка?
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една година трябва да мине поне за да тръгнат банките да си търсят парите от инвеститорите . Този процес не може да бъде спрян а само забавен . Зависи и от инфлацията и от лихвите по американските а и европейските облигации . Какво ще направи ФЕД или по скоро САЩ ще вдига лихви за да изсмуква капитали от пазара или ще печата ? Ако намали лихвите ще трябва да печата а това ще генерира инфлация и после пак ще трябва да ги вдигнат . Така или иначе времето на евтините пари свърши .
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе с две леви ръце съм,кажете къде мога да стана и аз сводник на тухли и цимент (брокер)?
2
0
 
30
 
! Отговори
България е Фарадеева преди 4 месеца
клетка и няма как да я удари нещо! Как беше лафът за вселената и глупостта, та и България така, ако се сещате - безкрайно глуповата!-
1
0
 
51
 
! Отговори
ЛОЙКО Лорисов преди 4 месеца
Хехехе тоя пич се изтропа по терлички в студиото. Не знаех, че новата опорка гласи, че предприемачи и инвеститори почти не са спечелили последните две години заради завишени разходи хехехех кефи ме тоя ***