Съдът на ЕС: Жертви на домашно насилие могат да получат статут на бежанец

Тълкувателното решение е по запитване от България
22 яну 2024 15:12, Елка Василева
54
Съдът на ЕС: Жертви на домашно насилие могат да получат статут на бежанец
Снимка: архив, БГНЕС

Жертвите на домашно насилие могат да получават статут на бежанец – това постановява в свое тълкувателно решение Съдът на ЕС в Люксембург. Решението е произнесено по запитване на България. Казусът касае туркиня от кюрдски произход, потърсила международна закрила у нас, след като е била подложена на домашно насилие, предаде БНР.

Хронология на казуса    

Отказът на Държавната агенция за бежанците да предостави международна закрила на жената е довел до сезиране на Административния съд, който пък е поискал тълкуване от Съда в Люксембург. Фондация "Достъп до права" е предоставила правна помощ на жената, чийто психотерапевт я насочил към фондацията.

Било е прието, че "домашното насилие, принудителният брак, на който е била подложена, са битови проблеми от криминален характер", които са извън предмета на бежанското право, поясни Валерия Иларева за отказа на Агенцията за бежанците. Тя отбеляза, че първоначално този отказ е бил потвърден на две съдебни инстанции у нас.

Благодарение на намесата на неправителствената организация са били предоставени доказателства, че държавата на произход на жената не може да ѝ предостави ефективна закрила срещу преследване от недържавни субекти, каквито се явяват бившият ѝ съпруг и родното ѝ семейство, считащи, че напускайки брака си, жената е нарушила честта на семейството, подчерта Иларева.

Ролята на Съда в Люксембург е само да тълкува правото на ЕС, уточни тя. По думите ѝ решението е историческо, защото за първи път този съд се произнася по такъв въпрос именно по наше запитване.

Тези жени представляват определена социална група, която влиза в обхвата на бежанското право, смята съдът.

Какво следва?

Националният съд ще разгледа индивидуалните факти по делото в светлината на тълкуването на правото на ЕС, което дава Съдът в Люксембург, поясни Валерия Иларева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Брюкселски дантели преди 4 месеца
Те там като са се събрали едниии пазители на законноста и мъдроста ... че направо ми иде да ревна с глас . ЕВРОПА .... ЕВРОПА ПОГУБИХТЕ С ВАШАТА ТОЛЕРАСТИЯ И "ГРИЖИ ЗА МАЛЦИНСТВАТА" . Чуждите , дето идват наготово да доят социалната система са ви по мили от хората дето работят като волове цял живот та вие да сте добре ... ГОСПОД ДА ВИ УБИЕ, кърлежи доллни.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А жертвите на работно насилие от некадърни директори, ръководители и подобни.
42
0
 
5
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 4 месеца
Две джебчийки от София: С моя мъж сме женени вече трети месец и още не ме е ударил. Другата: Ееее то пък това е вече срамота
41
0
 
1
 
! Отговори
А защо не директно? преди 4 месеца
Съдът на ЕС: Жертви на домашно насилие могат да получат статут на бежанец . . . . . Депутати или министри! Поставяте на едно стъпало млади бандити минали на черно границата и пребити от демокрацията същества! Да и двете са престъпления, но не са еднакво равнище! Браво за разяснението на ценностите!
40
0
 
2
 
! Отговори
Във всяка държава преди 4 месеца
или наднационална структура(съюз, федерация, конфедерация) с такива закони - бракове няма. Няма и да има. Няма причина да има семейство. А те не се правят за кефа на мама и тати, а за сигурността на поколението. Заради това е демографската криза на някои места по света. И у нас.
39
0
 
5
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
В смисъл ако ме набият нашите, отивам и си пускам заявление за бежанец. След това подавам молба за гражданство в Германия и Австрия, кдето ме приемат по-бързо, така ли?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупост след глупост. Краят на една империя се познава по безумните й закони. Това е все едно да се каже: "Изоставените от жените си мъже, могат да получат статут на х.о.м.о.с.е.к.с.у.а.л.и.с.т.и" Като е "жертва на домашно насилие" да не е изоставен и от родината си! На...ли плаща данъци! И от къв ще напуска държавата си, не само дома си, а държавата си...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще поръчам на жената да ме пребие с тигана довечера и.....шапка на тояга
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно пак са им превели грантови пари, нали видяхме как ни заляха с активни мероприятия, чак промяна в законите се опитаха да вкарват, ама са некадърни и стана като куччето на нивата.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А 100 бона мое ли да получат :)))
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жертва на дошано насилие, вероятно и с дете я пращат тука? Без да знае език, без да може да чете и да пише на какъвто и да е език. Тотално неграмотна я пращат тук? Виждам организиране на престъпна група за проституция, която е подпомагана от ЕС. По простата причина, че тая жена друго НЕ МОЖЕ да прави. За хигиената, болестите и т.н.... ромите май поне са виждали вода на картинка. А тия не са виждали книга! Защото освен драсканиците на оня педо-наркоман друга книга нямат. А и тях не могат да четат
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Великобритания напусна ЕС.
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А решихте ли казусите с домашно насилие в България, защото почти всяка жертва на насилие тук се чувства също като бежанец в собствената си страна!
31
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Все едно чувам меркел, как вика- елате всички. Ще има наплив на тормозени или уж тормозени. Не е изключено жената да получи убежище в ес, после ще се сдобрят и мъжът да довтаса, за да няма разделено семейство. Това решение е пореден реверанс към гости всякакви и отвсякъде.
30
2
 
4
 
! Отговори
Ufff преди 4 месеца
Милата женичка!!! Много от тези жени по онези земи се самоубиват- браво, че е намерила сили да се бори! И срам за нашият съд! Предоставят бежански на разни р*зняци брадясали, крещят всяка вечер по булевард Мария Луиза в София, видях един как се опитваше да се сбие с табела (пътен знак) на кръстовището на Лъвов мост а групата му се хилиха - нямаше полицаи пък и да имаше!? Имат си хората статут на бежанци Да е жива и здрава тази жена и БРАВО за смелостта й!
29
1
 
9
 
! Отговори
И защо жертвите преди 4 месеца
на домашно насилие търсят убежище у нас? Нали и ние имаме проблем с домашното насилие? Не сме си решили нашите проблеми, а ще решаваме проблемите на жертвите от други страни? Апропо, у нас държавата също не предоставя "ефективна защита срещу преследване от недържавни субекти", например съпруг/а или роднина. Примери колкото щете, включително убийства. Това означава ли, че жертвите на домашно насилие от България могат да искат убежище например в Люксембург?
28
2
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
Неолибералите, Евроатлантиците и Зелените-Еко фашисти очевАдно са решили да унищожат бялата раса!!!!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
От Възраждане преди 4 месеца
А Честито . С Шенген по въздушно капков път сега ще се напълним с Жертви на домашно насилие от Афганистан,Сирия,Ирак.... Мъртвият евроатлантик е спасен европеец
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинските войници ако се оплачат от домашно насилие ще получават ли статут на бежанци или това важи само за жените?
25
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
СЛЕД ТОВА РЕШЕНИЕ СЕГА ЦЯЛА АФРИКА ВЕЧЕ НЯМА НУЖДА ДА ПРЕСИЧА ГРАНИЦАТА А САМО ДА ПОПЪЛНИ ДОКУМЕНТИ В КОЕТО И ДА БИЛО ПОСОЛСТВО НА ДЪРЖАВА ОТ ЕС , ЧЕ ИСКА СТАТУТ НА БЕЖАНЕЦ ЗАЩОТО Е ПОДЛОЖЕНА НА НАСИЛИЕ ОТ ХАЗЯЙНА СИ КОЙТО Я ПРЕСЛЕДВА :D ИЛИ ПАСТИРА НА СЕ-ЛОТО В КОЕТО ЖИВЕЕ! В ОБЩИ ЛИНИИ ТОВА Е КРАЯ НА ЕС НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС И НАЧАЛОТО НА ЕС НА ГРАЖДАНИТЕ ИЗВЪН ЕС!