ЕК изпраща писма до България по четири наказателни процедури

Отговор от българска страна трябва да бъде получен до два месеца
25 яну 2024 16:52, Анисия Иванова
7
ЕК изпраща писма до България по четири наказателни процедури
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия изпраща до България писма по четири наказателни процедури. Отговор от българска страна трябва да бъде получен до два месеца, съобщи пресслужбата на ЕК.

Първата наказателна процедура е свързана с търговия с емисии

България, както и Белгия, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Швеция не са съобщили на Комисията за въвеждане в националното законодателство на промените в европейските правила за търговията с емисии. Крайният срок е изтекъл за това е бил 31 декември 2023 г.

ЕК припомня, че промените в правилата на ЕС за системата за търговия с емисии са били въведени през месец май 2023 г. Промени се отнасят за превозите по море и ценообразуването на въглеродните емисии в нови икономически области с установяване на отделна нова система за търговия с емисии за сгради, пътни превози и горива.

Законна икономическа миграция: нови правила за привличане на висококвалифицирани работници в ЕС

"Синята карта" на ЕС определя условията за влизане и пребиваване на висококвалифицирани чужденци, които идват в блока, за да живеят и работят. Правилата включват по-гъвкави условия за прием, разширени права и възможност за по-лесно придвижване и работа между държавите-членки.

България, Белгия, Естония, Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Швеция не са съобщили на Комисията за въведените национални мерки за прилагане на правилата на ЕС до крайния срок - 18 ноември 2023 г.

Директива за автомобилното застраховане: защита на пострадалите страни в случай на несъстоятелност на застрахователя

Новите европейски правила за автомобилното застраховане целят подобряване на защитата на жертвите на пътни произшествия в Европейския съюз. Правилата улесняват проверките за задължителната застраховка и създават условия за обезщетение на жертвите при неплатежоспособност на застрахователя.

Държавите от ЕС е трябвало да въведат промените в националното си законодателство до 23 декември 2023 г., но България, Белгия, Чехия, Германия, Естония, Гърция, Испания, Люксембург, Латвия, Унгария, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Финландия не са съобщили за предприемането на тази стъпка.

Директива за обслужващите кредити и купувачите на кредити: осигуряване на прозрачност на договорите и защита на потребителите

Правилата на ЕС за кредитополучателите и изкупвачите на кредити предвиждат възможност за търговия с необслужвани кредити през граница и допълнителна защитата на потребителите. Според новите промени прехвърлянето на правата на кредитора не променя първоначално договорното задължение между страните и така потребителите могат да предявят искане за защита от първоначалния кредитор.

Чрез директивата се въвеждат възможности за рефинансиране на получения кредит, отлагане на плащането на вноските по дълга, промяна на лихвения процент или частично опрощаване, както и изисквания за повишаване на прозрачността в отношенията с кредитора. Крайният срок за въвеждане на промените в националното законодателство е бил 29 декември миналата година.

България, Белгия, Чехия, Естония, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Финландия не са изпълнили изискванията и по този параграф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
vale_karo преди 3 месеца
Драги журналисти! По лесно и по прегледно щеше да бъде ако бяхте написали към кои страни от Европейският съюз не са изпратени писма. Или за по-дълъг текст получавате повече пари?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да нямате в ЕС-ето проблеми с комуникациите, и ли пък с подчинението? Дълги списъци на държави, които също като БГ не са изпълнили нещо си. Накрая да не останане наказана само България?
5
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
И още искат шенгена. Даовайте още пари на ЕС.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"...Правилата на ЕС за кредитополучателите и изкупвачите на кредити предвиждат възможност за търговия с необслужвани кредити през граница..."Това е най важното
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според ЕС мигрантите са високласифицирани кадри )
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А не можем ли да и покажем трети пръст на ЕК
1
0
 
7
 
! Отговори
АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ преди 3 месеца
Просветете се от юни 2021 г-Текстът се отнася както за новите, така и за заварените дългове. Това значи, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици от факта, че не са погасили задължението си, а кредиторите им ще загубят парите си завинаги.Разпоредбата на текста се отнася за дългове както към банки, фирми за кредити и комунални дружества, така и към всякакъв друг вид кредитори, включително и други физически лица, обясняват юристи.