Пендаровски: Антибългарската реторика на ВМРО - ДПМНЕ нанесе непоправими щети

Той разкритикува и тона на България
30 яну 2024 18:20, Стела Стоянова
78
Пендаровски: Антибългарската реторика на ВМРО - ДПМНЕ нанесе непоправими щети
Снимка БГНЕС, архив

РС Македония рискува да се окаже там, където беше по времето на правителството на Никола Груевски - когато всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо за влизането на страната в тези два съюза. Това предупреди президентът на РСМ Стево Пендаровски, предаде БГНЕС.

В интервю за „Слободен печат“ той коментира дари Скопие може да получи по-добра преговорна рамка. По отношение на критиката от страна на опозицията, че рамката е можела да бъде по-добра, ако с тях са се консултирали, Пендаровски заяви: „Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, но и антиалбанска реторика доста често през изминалата година, ще получи повече точки и ще спечели следващите избори. Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на реалното мнение на гражданите за Европа и междуетническите отношения. По някаква тяхна логика ще го оправят, като дойдат на власт“. Той подчерта, че дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност.

Според него много трудно ще се подобри имиджа в Европа заради антиевропейската риторика на ВМРО-ДПМНЕ, които са основната причина той да спадне до безпрецедентно ниско ниво.

„Трудно е да се върне назад, когато говорят, че Европа не ни обича или ключовата теза на опозицията, че Европа ни обича само като българи. Това е политическа глупост от най-висок клас. Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят рамката за преговори. Но висшите европейски служители казват, че такова нещо е невъзможно“, заяви Пендаровски.

Той не спести и критики срещу България, твърдейки, че със сигурност преговорната рамка е можела да бъде по-добра, ако „България не беше тръгнала с радикална националистическа реторика“ срещу нас. Според него в България не е имало европейски политици, които да покажат европейско поведение – да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията. „За съжаление някои от тогавашните политици говореха санстефански език“, добави Пендаровски.

Той подчерта, че българските претенции са били вкарани в разумни граници. „Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български елементи. И накрая стигнахме само до това да вкараме българите в Конституцията“, заяви Пендаровски.

Коментирайки посланията на помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън за изборите, президентът на РСМ каза: „Знам, че някои европейски приятели не са доволни от това, но аз твърдя, че през последните няколко години Америка се застъпваше Македония да бъде член на ЕС повече от много членки на ЕС. За тях е важно Македония да не е ничия страна, а част от ЕС, защото всички знаем старото уравнение „по-малко Европа на Балканите означава повече Русия на Балканите“. Те имат национален интерес да бъдем интегрирани в ЕС и го показват“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
ясно преди 2 месеца
До МакеМоже да си Маке али реотанот ти е шиптарски
72
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Тези кога ще разберат, че проблема им не сме ние. Сигурно когато станат албанци.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Антибългарската реторика на Пендаровски е не по-малка от тази на ВМРО-ДПМНЕ.
70
4
 
1
 
! Отговори
Маке преди 2 месеца
Спокоино, штом дпмне доиде на власт, ке ги вкара блгарите во уставот и сите срекни. Хепи енд со потпис од вуико Сем.
69
2
 
5
 
! Отговори
Алито от София преди 2 месеца
Македония няма място в Европа, нека се върнат в първобитно общинския строй, албанците са по добре без Европа, те шарат на всякъде по света, без да ги интересува нищо, само те да са добре
68
3
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Така е, 5, и затова - една СВО и да си я прибираме, че и шиптъри, и византийци, и "бракята" срби от запад й се точат. 'баси!...
67
3
 
8
 
! Отговори
Ха ха, преди 2 месеца
... руският таракан на "укро" обижда? Да паднеш от смях? Пък и на фронта изпраща? Истината е ,че украинците засега се справят много добре! Отношението на загиналите край Авдеевка е 1 към 12...Единственото с което парадират росияните, е огромното количество "пушечное" мясо! Рутин е доказал, че не му пука! Ще дойде време, когато и на крепостните им светне,че нещо не е наред!
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 63:Ти ако беше умен щеше да знаеш правописа.Ти си едно укро ***,което иска пак да паднем под турско робство.Разкарай се!Изчезвай да се биеш на фронта за теоята любима Украйна.Кво правиш тук?КЪШ!!!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 63:Огън да те гори,*** такъв!В Кърджали да не би да ги коват живи на кръст и да ги горят както са правили в Донбас?!!Две години не спря да заплашваш с това Кърджали!Няма база за сравнение!За антибългарската риторика допринесе онзи който подпали българския клуб там и въобще нямаше даже македонско гражданство.
64
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РСМ трябва да се раздели на албанска и българска. Не е имало такава държава и няма и да има. Албанците ще дадат южна Албания на бг и ще се компенсират със Скопие. ЕС няма бъдеще но бг ще оцелее и ще си върне за престъплението на ЕС в Берлин 1879 и Париш 1919/
63
4
 
10
 
! Отговори
До яд ме на путин преди 2 месеца
А мен лично повече ме е яд на не особено умения българин,който се влияе от пропагандата на путин и дори и при тази война твърди,че и Украйна била виновна да бъда нападната. Все едно ако Турция окупира Кърджали, ние да сме виновни,защото не сме преклонили глава. Отделен е въпросът,че Радев веднага щеше да постигне мир,като се съгласи , на мир срещу териториални отстъпки, България да стигне до,....София. но това е руския мир на другаря радев и путин.
62
3
 
11
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 месеца
Уважаеми приятели българи, вие в известна степен не познавате собствената си история. Вашият национален герой Иван (Ванче) Михайлов през цялото си съществуване е бил в тесни връзки с проалбанските организации в бивша млада Югославия, по-рано Кралство на сърби, хървати и словенци. Нашите албански организации и усташките патриотични дивизии на Анте Павелич никога не предадоха Михайлов. Да се помни! Братство за вечни времена!
61
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРАТЯ МАКЕДОНЦИ НЕ ВИ ТРЯБВА ЕВРОСАЮЗ ТОИ СКОРО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бяха само ВМРО-ДПМНЕ, а всички северномакедонски политици. Освен това, всичко се случи заради възприятието, че БЮРМ може някак си да подписва международни договори, а после да не ги спазва. Видя се, че това повече няма да продължава.
59
2
 
2
 
! Отговори
Чужденеца живеещ преди 2 месеца
На чужда територия и не се прибира в майчината си родина се елиминира.
58
6
 
4
 
! Отговори
Който се отрича преди 2 месеца
От род и родина, населението губи територията в която живее на Българска земя и населението на макереСТАН остават чужденци без идентификация и самоличност се самоутрепва като Украйна и ДПС във България.Етноса няма бъдеще.Силата е НАРОДА! Населението изсчезва.
57
3
 
11
 
! Отговори
Пеераски колко преди 2 месеца
Пъти ви давахме шанс и опропастихте всички договори и международни споразумения и сега предателите трябва да изплатят територия на собственика и населението да научат истината за България и православният народ.
56
3
 
13
 
! Отговори
МакереСТАНците преди 2 месеца
От южния северен Вардар е вреден за Европейска цивилизация.Предателите се наказват до признаване на кражбите към свещена България.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички центристи са така: неопределен пол. То и затова Радев не можем да го разберем русофил ли е или агент на САЩ.
54
4
 
4
 
! Отговори
Пенде Радко да се преди 2 месеца
Готви за следващата военна операция след ***.Северджанската макереСТАН ще изчезне от картата.