Пендаровски: Антибългарската реторика на ВМРО - ДПМНЕ нанесе непоправими щети

Той разкритикува и тона на България
30 яну 2024 18:20, Стела Стоянова
78
Пендаровски: Антибългарската реторика на ВМРО - ДПМНЕ нанесе непоправими щети
Снимка БГНЕС, архив

РС Македония рискува да се окаже там, където беше по времето на правителството на Никола Груевски - когато всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо за влизането на страната в тези два съюза. Това предупреди президентът на РСМ Стево Пендаровски, предаде БГНЕС.

В интервю за „Слободен печат“ той коментира дари Скопие може да получи по-добра преговорна рамка. По отношение на критиката от страна на опозицията, че рамката е можела да бъде по-добра, ако с тях са се консултирали, Пендаровски заяви: „Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, но и антиалбанска реторика доста често през изминалата година, ще получи повече точки и ще спечели следващите избори. Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на реалното мнение на гражданите за Европа и междуетническите отношения. По някаква тяхна логика ще го оправят, като дойдат на власт“. Той подчерта, че дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност.

Според него много трудно ще се подобри имиджа в Европа заради антиевропейската риторика на ВМРО-ДПМНЕ, които са основната причина той да спадне до безпрецедентно ниско ниво.

„Трудно е да се върне назад, когато говорят, че Европа не ни обича или ключовата теза на опозицията, че Европа ни обича само като българи. Това е политическа глупост от най-висок клас. Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят рамката за преговори. Но висшите европейски служители казват, че такова нещо е невъзможно“, заяви Пендаровски.

Той не спести и критики срещу България, твърдейки, че със сигурност преговорната рамка е можела да бъде по-добра, ако „България не беше тръгнала с радикална националистическа реторика“ срещу нас. Според него в България не е имало европейски политици, които да покажат европейско поведение – да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията. „За съжаление някои от тогавашните политици говореха санстефански език“, добави Пендаровски.

Той подчерта, че българските претенции са били вкарани в разумни граници. „Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български елементи. И накрая стигнахме само до това да вкараме българите в Конституцията“, заяви Пендаровски.

Коментирайки посланията на помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън за изборите, президентът на РСМ каза: „Знам, че някои европейски приятели не са доволни от това, но аз твърдя, че през последните няколко години Америка се застъпваше Македония да бъде член на ЕС повече от много членки на ЕС. За тях е важно Македония да не е ничия страна, а част от ЕС, защото всички знаем старото уравнение „по-малко Европа на Балканите означава повече Русия на Балканите“. Те имат национален интерес да бъдем интегрирани в ЕС и го показват“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
15
 
! Отговори
Пендаровски е: преди 3 месеца
СЪРБОМАН !!! На крива ракета и Космоса и пречи !
32
3
 
15
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 месеца
Стево Коминтерна откри топлата вода: "Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача"....
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбокомуниста Пендаров е истински енич ар на собствения си български род. Тяхното желание в да плюят България и българите да сменят имената и националностиа на българите дори по паметните плочи и паметниците в РСМ, да изчегъртват всички надписи в църквите в РСМ където пише че са построени от българи, ако заявиш че си българин веднага биваш обявен за враг от същия тоя Пендаров и цялата политическа класа в РСМ. Оня ден цялата тази северномакедонска полит. класа се беше строили пред диктатора Вуч
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбокомуниста Пендаров е истински *** на собствения си български род. Тяхното желание в да плюят България и българите да сменят имената и националностиа на българите дори по паметните плочи и паметниците в РСМ, да изчегъртват всички надписи в църквите в РСМ където пише че са построени от българи, ако заявиш че си българин веднага биваш обявен за враг от същия тоя Пендаров и цялата политическа класа в РСМ. Оня ден цялата тази северномакедонска полит. класа се беше строили пред диктатора Вучи
29
2
 
10
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Ало Пендаровски , човек на Вучич, първо се оправете в РСМ и тогава говорете! Никой не ви е оксзвал натиск ,!просто както албанците и другите и българите трябваше да са еписани в страната! Като не искате да свършите това ако трябва ще чакате и повече от 25 години , както направи Гърция с вас!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tвa y Пeнgapлиятa имaлo ocтaнaл мaлko мoзъk, бpe?
27
0
 
8
 
! Отговори
Пълно недоразумение преди 3 месеца
Как Южна околия е Северна?
26
0
 
14
 
! Отговори
Той го каза: преди 3 месеца
...антибългарска и по същество антиевропейска реторика...не може да бъде Стево Пендарата смени резбата и си призна че е плюел и хулил против България.
25
0
 
6
 
! Отговори
Ахх преди 3 месеца
Сети се.. !
24
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Откакто агент каракачанов и мижавото му вмро изпаднаха от БГ политика, нещата тръгнаха към оправяне.В България няма почти никакъв интерес към РСМ, а с годините съвсем ще изчезне.БГ политици най-сетне научиха един урок от византийските тарикати- остави противника да се вари в собсвен сок,докато съвсем омекне.Както Гърция и ние ще ги варим на бавен огън 25-30 г. докато им дойде акъла.В това веме албанците ще станат мнозинство,ще вземат властта и с тях ще се разберем
23
0
 
9
 
! Отговори
Общ работник преди 3 месеца
Албанския или по-скоро да кажем македонския реотан мнооого бавно загрява. Но ето иде вече момента. Тия най-накрая започнаха да осъзнават, че се прецакаха жестоко. А брътвежите на Пенделовски са нищо повече от политическо говорене да спаси рейтинга за сметка на оня Мицкоцки ли беше, българомразеца дето цялата му рода е с български паспорти. Смешни и жалки.
22
0
 
12
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 3 месеца
Стево Коминтерна смени плочата и запя друга песничка за татарите-фашисти окупатори...
21
0
 
6
 
! Отговори
стевчоо преди 3 месеца
на гол г^з чифте пищови е вашата работа
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този сега какво се жалва и реве? Какво е виновна България, че и той и Мицковски се дърлиха като пехливани? Да заминава сега на вечерна молитва с Талат Джафери и Али Ахмети.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пендаровски - президент на Южна албанска околия!
18
2
 
5
 
! Отговори
Папо преди 3 месеца
Ще перефразирам думите на Манол от Време Разделно:" Боли ме ага ,че някога бащите ни са защитавали планината с мечовете си , а сега ние я купуваме с преговорна рамка ."
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този ще излезе като защитник на България ли? Явно и там си имат *** в политиката.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ойде ви "македонскиот" език в WC!
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледай сега - ние не сме доволни от "преговорната рамка", Република Северна М също не доволна от "преговорната рамка". Аз предлагам да я махнем и да започнем от начало. Така предателството на Кирчо и Кокорчо няма да има негативни последици. Де факто от тая преговрна рамка са доволни само САЩ, Франция и Германия. Не виждам причини да не я премахнем?
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Клети,объркани хорица. Тъжна история.