Фермерските протести ще наложат промени в Зелената сделка

Юрист: Кирил Вътев трява да бъде сменен при ротацията
14 фев 2024 17:00, Анисия Иванова
29
Фермерските протести ще наложат промени в Зелената сделка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите на земеделците в ЕС ще продължават, докато няма сериозно преразглеждане на Зелената сделка, или докато не постигнат споразумения за финансова подкрепа от националните правителства. Зелената сделка няма как да бъде променена бързо, а и предстоят евроизбори, така че основни промени може да се очакват най-рано след година. Зелените политики са наложителни заради промяната на климата, но земеделието в ЕС е натоварено с изключително сурови регулации и правила, по които фермерите никога не са работили. Както в ЕС, така и в България, земеделците показаха на политиците, че е нужна промяна и фермерите ще продължат да настояват за нея. Това коментира Пламен Абровски, юрист и бивш председател на земеделската комисия в НС, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това се случва в земеделието в световен мащаб - България и ЕС ще пазят околната среда, а всички останали няма да пазят околната среда и ще произвеждат както им е по-лесно. Така те са много по-конкурентноспособни отколкото българските и европейските земеделски производители. Със сигурност Зелената сделка ще бъде преразгледана и се надявам в голямата си част да бъде променена или поне да бъдат дадени основите за нейно бъдеще развитие, а не сега да се случи веднага."

Забраната за употреба на пестициди, без да се дава алтернативно средство за защита на културите, само ще оскъпи продукцията, а в Северна Македония такива забрани не важат, а вносът оттам е разрешен, даде за пример Абровски.

"Какво се оказва - македонският производител внася 30 ягодки, българският е произвел 10. Къде е себестойността и къде е разликата?"

В момента няма плащания за земеделие от ЕС, а за екология, като производителите трябва да постигнат набор от изисквания, преди да започнат да получават средства, каза Абровски. "Това трябва да се промени."

Протестите започнаха с германските фермери, които бяха разгневени от липсата на субсидии за горива, и след това недоволството се насочи към политиките. "Не можеш да искаш само пари, трябва да искаш и политики. Това се случи и в България - протестите започнаха за политики, но ще свършат с пари."

След протестите на земеделците през септември 2023 г. беше подписан меморандум, който в голямата си помощ не беше изпълнен от държавата освен парите заради Украйна, каза Абровски. Според него министерство на земеделието е започнало тогава кампания да раздели земеделците, за да предотврати бъдещи протести. Ако министърът на земеделието Кирил Вътев не бъде сменен при ротацията, протестите ще продължат, добави Абровски.

Как се справят българските фермери в битката с климатичните изисквания, финансови трудности и вносът от Украйна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Арендаторите да си плащат акциза . Акцизни милионери в земя . Я колко стана цената на декар ? Колкото повече не си плащат акциза толкова повече се вдига цената на декар .
21
0
 
4
 
! Отговори
Зигмунд Ф преди 2 месеца
Браво на българските земеделци , че осигуриха победа над зелената и диотия ! Повечето българи ги подкрепят в справедливите им искания. Истината винаги побеждава. Неизменно и вечно.
20
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 2 месеца
Казваш СИРИЙСКИ ислямисти съдени за военни престъпления, ами тези сирийци ги прекараха през България българските сирийци занимаващи се трафик на ислямисти кланът "АЛГАФАРИ", който е защитен от българската прокуратура, Борисов и МВР ! Корупцията е навсякъде и САЩ ни показаха част от нея, но никой политик не иска да прояви отговорност, патриотизъм и честност !
19
4
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Срещи какво човешко не е против българинът, протестира срещу всичко ? Aааа сетих се НЕ Е ПРОТИВ БЕДНОТИЯТА СРЕЩУ НЕЯ НИКОГА НЕ Е СТАЧКУВАЛ ! След ресторантьори, хотелиери, зърнари, "зеленчуци" и т.н. на кого идва ред да излезе на мегдана преди на беднотията и мизерията да им дойде редът ? Не свършиха ли тези "бентлита" и "майбаси" ?
18
3
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
"Страхотни" фермери показаха по телевизията които стачкуват в първите редици беззъби български "индийки" вероятно и не знаят за какво стачкуват !? Кой ще повярва, че тези протести не са политически ? А може би опростачената преобладаваща чалга общност ще повярва, знае ли човек какво мислят овцете в кошарата ?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелената сделка е наложена от зелените партии и Н П О, които не са в крак с времето. Техните политики закриват икономика, селско стопанство и енергетика. ЕС ще се върне много назад във времето. Това трябва да се спре, докато не стане твърде късно и ЕС да загуби всичко, все пак те са само една партия и нпо-та, не са мнозинство.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Па не е ли убава зелената сделка бе, да спасиме планетата от климатичните промени такова!
15
2
 
13
 
! Отговори
Европа Вече преди 2 месеца
Пълзяща Диктатутра, пример от днес: "Френският вътрешен министър няма да бъде обвинен в изнасилване. Жералд Дарманен, който е в най-близкото обкръжение на президента Макрон, не може да бъде подведен под отговорност, реши Касационният съд", т.е. вече няма Равенство пред Закона!!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички позеленяха от тази зелена сделка.Даже някои почерввеняха чак!!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сред групата от около 300 бежанци докарани на летище София с чартър от Виена са и няколко доказани ислямисти от Сирия съдени за военни престъпления през 2013 г.Събираме не само утайката на света, а главорезите на Близкия Изток.В същия момент гоним младите от България като не им даваме работа, докато жената на Даниел Лорер е едновременно на две длъжности в правителството а Денков!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Край на зелента сделка.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро ще има комплекси за богати и там храната ще е истинска(то вече ги има де..).Другите ще се хранят с каквото има!После няма и да има каквото има!
10
3
 
11
 
! Отговори
Форекс преди 2 месеца
До Анон 2026Говори ни плана за новото робство чрез храната. 85% от храната в България ,която е хранила Османската и Руските империи е вносна. Новите семена са хибриди и не дават семена за сеене всяка година трябва да си вземаш семе .Кило семе за млечна царевица е 120лв , а реколтата не да ва поколение трябва пак да се купува от чужбина разбира се...
9
1
 
19
 
! Отговори
Анон 2026 преди 2 месеца
Това, че няколко фирми държат монопола за семена,ГМО, пестициди и лекарства за хора говори ли ви нещо?
8
1
 
14
 
! Отговори
Голата истина преди 2 месеца
ГМО щяло да се обозначава само когато е семе за сеене в продуктите за консумация няма да се пише в етикета. Българските девро депутати гласуваха за въздържал се за разрешение на масово ГМО в България и ЕС. Искат и и използване само на патентовани семена и сортове такива дето нищо не ги яде и стоят свежи с месеци и ти правят язва ако ги ядеш на гладно... Масово унищожение на старите български сортове има.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко?Не!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Верно ли Камерън имал ферма у нас и дошъл да протестира?
5
0
 
4
 
! Отговори
Пак полицай преди 2 месеца
Първо в БЛИЦ! Адът се стовари върху столичното ченге, тръгнало да корми хора в курорт
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе вие нормални ли сте? Какви промени, че и постепенни? Не виждате ли, че загиваме и то сега, не утре? Незабавно набиване на кол и разчекване на зелените престъпници, за по-страничните им помагачи бесене! Иначе Европа няма шанс!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кратка справка за държавите от ЕС показва, че в структурата на брутния вътрешен продукт на тези които се имат за развити, делът на сектор Услуги е между 70 и 80 %. В най-промишената страна от тях, Германия, индустрията е около 20%, селско, горско и рибно стопансъво общо 1% (един !!!) Тези страни НЕ произвеждат, не произвебдат и храни за себсе си , в голяма стъепен, И ръковоителите на ЕС хабер си нямат в какъв измислен свят са.И колко са уязвими, че са абсолютно зависими за първичните нужди.