Стефан Манов: На всеки два дни се самоубива френски фермер

Средната класа в Европа обеднява
14 фев 2024 10:58, Нели Христова
42
Стефан Манов: На всеки два дни се самоубива френски фермер
Снимка: БГНЕС

Европейските избори са сложни не организационно, а защото хората трудно си представят нещо, което се намира на хиляди километри в Брюксел и е съставено от куп държави, а България участва в него само със 17 евродепутати.
Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Важният момент, който трябва да се предава като послание към избирателите е, че голям елемент от обществения и икономическия живот на Европа се решава колективно, "за добро или за лошо", коментира Стефан Манов и подчерта, че ситуацията днес в Европа спрямо последните избори през 2019 г. е коренно променена.

Последните кризи допринесоха да бъдат разкрити много дълбочинни пластове, подчерта Манов. Той обърна внимание върху това, че решения, вземани през 90-те години в посока съществена либерализация на икономическите отношения, едновременно с въвеждането на все по-строги изисквания, касаещи околната среда и зеления преход, започват "да влизат в съществена колизия, която рефлектира върху широки слоеве от населението, не само изолирани категории професии – примерно фермери".

"Общо е усещането, че сме в една пранга, която не дава достатъчно възможност на средната европейска класа да се чувства уверена в бъдещето си."

По думите му, обедняването на средната класа и сриване на средната класа към бедната класа е обективирано в статистики, а натрупването на напрежение става в ежедневието.

"На всеки два дена се самоубива френски фермер, по официална статистика. Изненади в изборите могат да се очакват не защото 42% (колкото са гласовете за Марин льо Пен на последния президентски вот - бел. ред.) от французите са станали расисти, фашисти и нацисти. Просто има натрупване, което може да избие в тази посока. Отговорност на елитите е да чуят реалните проблеми."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 34 Съвсем точно!
38
1
 
3
 
! Отговори
Турист преди 2 месеца
Посещавял съм испанско частно стопанство и холандско ч. стопанство. Ами да ви обясня ,ч е пустите му холандци са по умните. По хитро си организират нещата и все гледат нещо ново да вложат в отглеждането на носачки например. Яйцата се събират от малко камионче с една автоматична лопатка. Като детска играка....
37
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Обедняване, безработица, невежество, нетърпение, насилие, терор... Ценностите на исляма. Аллаху Акбар, мосю!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Стефан Манов изби рибата с това изказване.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питаш гугъла - "suicide rate by country" и виждаш: 9-то място русия - 25/100000 годишно, ~35 място Франция - 13/100000.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа има спешна нужда от драстично свиване на администрацията, ограничаване на правомощията на политиците, намаляване на данъците и цялостна дерегулация на всичко! Да се освободи пазара и хората да могат да работят спокойно. Да се създаде тренд на оптимизъм и младите да видят че имат поле за развитие. Да се премахнат всички държавни субсидии защото те изкривяват пазара и водят до дисбаланси и кризи. Също и да спре това безотчетно печатане и раздаване на пари.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30 Математиката не ти е от силните страни.
32
0
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 месеца
Нашите да вземат пример от французите. Не да лежат по пътищата и да се фукат с новите си трактори
31
4
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Санкциите към Русия си дават резултатите,само че в обратната страна ..и Европа да не се окаже,че й минал апогея на развитиеи да залязва.. с тез санкции ,народа ще обеднява все повече и повече ще недоволства ..но затова ще има санкции към Русия и милиардни помощи за Украйна.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За 365 дена - 730 текезесяри харакири :)))
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 28, за да има нац. богатство, трябва да има нация. А каква е тя, говори положението в България. Виж, нормалния европеец не може да издържи и десетина дни тук.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 22, национално богатство е плодородната ни земя, която я изкупиха на безценица, златото, което изнасят ежегодно за без пари, индустрията, която разпродадоха и нарязаха за скрап... кредитите, които подписват сега за ненужни неща, които няма дори да ни доставят е кражба на бъдещото ни богатство. А хората не са роби нито крепостни и сами отиват където им е изгодно да работят и живеят и това не е България, където чорбаджиите смятат, че само за тях трябва да има хубава кола, къща, пътувания и т.н
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стефан Манов: на всеки два дни се самоубива френски фермер.Урсула фон дер Лайър: Трябва да ускорим този процес!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма откъде да вземат данъци за войната , ако вземат от ИТ-та те ще избягат..Най-сигурно е да вземеш данъци върху недвижими имоти , В БГ въвеждат данъци върху наемите на земеделска земя.
25
0
 
17
 
! Отговори
така е преди 2 месеца
Сменихме руските комисари със еврокомисари.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой никой Европейската Комисия не се избира тя се договаря .. избират и се предлагат едни други като партийните секретари в СССР
23
1
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
МАКРОН , ШОЛЦ , БАЙ ДЪН , УРСЪСЕЛА ... ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !!!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
18, националното ни богатство е населението...но за жалост вече е племе... Не ставаме нито за европейски капиталисти, нито за демократи, нито за нещо нормално.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19. Как да му обясния на човека закърмен с ключови думи, че никой по света не е отменил вредителите и плевелите и борбата с тях в противен случай няма да има жито и съответно хляб който не расте по дърветата ?
20
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Не съм чувал нашенски кръчмар да посегне на живота си. Защото и да няма много клиенти, пак успешно се перат парички и се продават забранени химии. Тези франсета, пък...