Стефан Манов: На всеки два дни се самоубива френски фермер

Средната класа в Европа обеднява
14 фев 2024 10:58, Нели Христова
42
Стефан Манов: На всеки два дни се самоубива френски фермер
Снимка: БГНЕС

Европейските избори са сложни не организационно, а защото хората трудно си представят нещо, което се намира на хиляди километри в Брюксел и е съставено от куп държави, а България участва в него само със 17 евродепутати.
Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Важният момент, който трябва да се предава като послание към избирателите е, че голям елемент от обществения и икономическия живот на Европа се решава колективно, "за добро или за лошо", коментира Стефан Манов и подчерта, че ситуацията днес в Европа спрямо последните избори през 2019 г. е коренно променена.

Последните кризи допринесоха да бъдат разкрити много дълбочинни пластове, подчерта Манов. Той обърна внимание върху това, че решения, вземани през 90-те години в посока съществена либерализация на икономическите отношения, едновременно с въвеждането на все по-строги изисквания, касаещи околната среда и зеления преход, започват "да влизат в съществена колизия, която рефлектира върху широки слоеве от населението, не само изолирани категории професии – примерно фермери".

"Общо е усещането, че сме в една пранга, която не дава достатъчно възможност на средната европейска класа да се чувства уверена в бъдещето си."

По думите му, обедняването на средната класа и сриване на средната класа към бедната класа е обективирано в статистики, а натрупването на напрежение става в ежедневието.

"На всеки два дена се самоубива френски фермер, по официална статистика. Изненади в изборите могат да се очакват не защото 42% (колкото са гласовете за Марин льо Пен на последния президентски вот - бел. ред.) от французите са станали расисти, фашисти и нацисти. Просто има натрупване, което може да избие в тази посока. Отговорност на елитите е да чуят реалните проблеми."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 15 - Точно за теб се е загрижил ЕС, пестицидите да ти намалява. Затова те задължава да ядеш украинско зърно гмо и с пестициди, техния мед, мляко, яйца и др, за които не се знае какви са и колко (не) са замърсени. И не посочените от теб са причините за протеста.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Френските фермери не са наш проблем. При нас проблема е, че подставените лица днес във вид на сглобка, преди това още много много продажници подписват заробващи договори подаряващи нашето национално богатство на чужденци, милиардни кредити за покупка на бракувани самолети и каручки в светлото бъдеще, подаряване на нашите реални активи на украйна. А последното е подписване за ядрени реактори от САЩ и подаряване на вече купените руски на украйна. Вместо чушкопек ще имаме ядренопек
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 15. Без писсстициити ме съмнява да има реколта и ше тряа се внася украинско жито с писссстициди.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелената сделка значи ИСЛЯМ.Затова е зелена, като знамето на ИСЛЯМА.Затова униват и водят до самоубийство земеделците в Европа.
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сте разбрали за какво протестират!ЕС иска да им намали пестицидите,за да не ни тровят,но те казаха не сме съгласни,защото ще ни намалее добива и от там печалбата.Правете си изводите и си помислете дали да ги подкрепите.
14
3
 
2
 
! Отговори
F_R преди 2 месеца
До R_today Дано раздробят всички тези извращения, наречени "паметници"
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ем явно определено го карат на класово общество либералните либерали. Требе си да си има бедни и средни и виши. Секи да си знае мястото без средните, които служат за боксова круша.
12
0
 
3
 
! Отговори
777 преди 2 месеца
пука им на елитите, знаеш ли колко МАЛКО......
11
0
 
7
 
! Отговори
ислямизация преди 2 месеца
Това е децивилизацията.Скъсаш ли със земеделието ти вече не си цивилизован в античния смисъл, а си варварин, номад.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мчи те тряа са останали франсъзите без фермери бре
9
7
 
4
 
! Отговори
R_today преди 2 месеца
Руското министерство на вътрешните работи обяви латвийския министър на правосъдието Инесе Либиню-Егнер, министъра на финансите Арвилс Ашераденс, министъра на земеделието Армандс Краузе и бившия ръководител на латвийското вътрешно министерство Мария Голубева в списъка за издирване като част от наказателно дело, относно съзнателно разрушаване и повреждане на паметници на съветските войници от Втората световна война.Надявам се този факт да отрезви и някои болни мозъци на политици в България, тръгнали по пътя на фашизма и вандализма !
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А у нас пенсионери от мизерия.Или го самоубиват неандерталци,които ги мързи да работят.Но за това никой не пише.
7
2
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Начи у нас нещата са многУ добре тези хорица толкоз нафта,мляко ,ябълки попиляха,толкоз пари за цигари и кебапчета разпиляха и няма самоубил се.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е там се самуобиевт ,а тук илраздават трактори и милиони )
5
2
 
9
 
! Отговори
пфффф преди 2 месеца
Каква е тая статистика бе?!?!?По 15 фермера се самоубиват на месец,което ще рече по 180 фермера на година?!?!?!По-голяма глупост не бях чел.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато зелените рекетьори не бъдат набити на кол по площадите на Европа, за нормалните европейци няма никакво бъдеще, освен обедняване, мизерия и глад!
3
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Докато не видя лъв на скарата прасето си остава царя на животните
2
2
 
18
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 месеца
Никой преди 30 години не дрънкаше за еко, био и електро мобили. Как тогава нямаше проблем с природата а сега има ?
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е щом не им е мил живота....Кой може да ги спре?