45% ръст на емигрантите от Швеция за година

Страната отбеляза най-слабия си демографски ръст от 22 години
33
45% ръст на емигрантите от Швеция за година
Снимка: Pixabay

Населението на Швеция се е увеличило с едва 0,3 %, или с 30 200 души, до 10,55 милиона души през миналата година, което е най-ниското равнище, регистрирано от 2001 г. насам, сочат огласени днес данни на Националната статистическа агенция (НСА), предаде БТА като цитира Франс прес.

"Забавянето на демографския растеж се дължи на по-ниската раждаемост, по-малкия брой имигранти и по-големия брой емигранти", пише в прессъобщение НСА.

Коефициентът на раждаемост в скандинавската страна също е на рекордно ниско ниво, според същия източник: през миналата година той спада до 1,44 деца на жена. През миналата година са регистрирани общо 100 100 раждания.

Според НСА през миналата година в Швеция са имигрирали 94 500 души, което е с 8% по-малко в сравнение с предходната година.

В същото време 73 400 души са напуснали страната за същия период, което представлява увеличение с 45% в сравнение с 2022 г.

Ако тази тенденция се запази, работещото население в крайна сметка ще намалее и системата за социална сигурност на страната ще бъде подложена на напрежение, предупреждават редица експерти.

Особено като се има предвид, че дясното коалиционно правителство, с подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", залага на драстично намаляване на законната имиграция, откакто дойде на власт през 2022 г.

За сравнение, коефициентът на раждаемост в Швеция и другите скандинавски страни е сред най-високите в Европа, за разлика от южната част на континента и страни като Испания например.

В Испания, където този коефициент (1,19 % през 2021 г.) е вторият най-нисък от страните в ЕС, през 2023 г. са регистрирани 322 075 раждания – най-ниското ниво от началото на преброяванията през 1941 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Швециянаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 2 месеца
В едно нещо българите сме по-добре от тия. Може да сме по-бедни и по корумпирани, но много добре връзваме 2 и 2 и разбираме всичкото *** по Париж, Лондон и Швеция за какво е пристигнало там. Тези миризливи маймуни никога няма да се интегрират в западноевропейското общество. А от друга страна шведи, шваби и франзуци продължават да мислят по наивен начин и да им предоставят всякакви удобства. Българинът сам по себе си не е *** човек и ги е преценил колко струват тия тарамбуки.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На българите да викате шведи... си е доста ниско ниво на разсъдък. Те и тамошните шведи не са шведи, между другото.
26
0
 
7
 
! Отговори
махарабагадугата преди 2 месеца
Белите напускат, защото прииждат цветните *** и превръщат страната в ад. Това са евроатлантическите ценности.
25
2
 
4
 
! Отговори
Швед преди 2 месеца
Аз со мойто шведка на север у студо не одиме.
24
0
 
10
 
! Отговори
do 26 преди 2 месеца
прекрасна, прекрасна а на първо място по брой на психични отклонения и самоубийства. Колко часа ви е дълъг деня зимата а? Изгрява ли слънце изобщо :-))))) прекрасна била, смяяяях
23
0
 
10
 
! Отговори
До Британски учен преди 2 месеца
Не си учен ти а селски примитив!Ти явно не си бил в тази,,ледена пустош"примитивни човеко.Прекрасна страта беше преди нашествието на мигрантите.Явно не си напускал родното си селце!
22
0
 
0
 
! Отговори
Zigi_Stardust преди 2 месеца
Umnite i belite begat ot tama, glupenderite i vaklite niskointeligenti begat natam...
21
0
 
16
 
! Отговори
Ееее преди 2 месеца
Една чудесна страна се напълни с тарамбуки
20
5
 
8
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 месеца
Никой не иска да живее в тая ледена пустош, даже африканските маймyнни бягат презглава от там, и въпреки че им палят свещенните книги не желаят да си хабят жилетките и взривовете там.
19
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 13 "... а не да ни ги пращат на нас." - що не? На 2 Април 85% бяхТЕ про'с'таците дет гласувахте за ЕС и евроценности. Малко ви е мачкането!
18
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 19 "... всички от където са дошли обратно" - що така? Нали про'с'таците като Теб го канехте?
17
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 12 "СОРОС ГИ ВКАРВА БЕЖАНЦИТЕ В ЕС ШВЕЦИЯСТАН" - ц. Неграмотните про'с'таци като ТЕБ гласуват да ги вкарват.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още от времето на Меркел е така,с тия араби,афганистанци мароканци,мюсюлмани ,а и украинци всички от където са дошли обратно
15
1
 
19
 
! Отговори
Пютин преди 2 месеца
Ами Бягат Хората докато е Време - знаят, че НАТО ще ги Жертва!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оправячите на генофонда не са на ниво, а евроценностите са навлезли дълбоко в шедското ощество! А някаква, подобна, информация за България? Ими ясно - тук прираста е отрицателен, поради лявата политика (нали в Швеция са виновни десните)!
13
1
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Според последното еврогъйско изследване, Швеция са с най-голям процент одобрение на идеята, украинци да се заселват при тях. Видяха, че с по-мургаввите не става и обърнаха палачинката.
12
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Е те идват, виждат гуйската работа как е и се изпаряват.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще изчезнат сините очи и естествено русите коси...
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си внесат араби и африканци от Австрия и Германия а не да ни ги пращат на нас.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СОРОС ГИ ВКАРВА БЕЖАНЦИТЕ В ЕС ШВЕЦИЯСТАН