Цените отказаха повече от половината германци от ресторантите

16% никога не се хранят навън
26 фев 2024 09:30, Нели Христова
42
Цените отказаха повече от половината германци от ресторантите
Снимка: Pixabay/Pexels

Според проучване на базирания в Нюрнберг институт за пазарни проучвания GfK мнозинството от жителите на Германия ходят по-малко на ресторанти заради увеличението на цените.

Проучването показва, че 52% от хората в Германия се хранят по-малко навън заради по-високите цени.

Това е мнението на 2 024 мъже и жени на възраст от 18 до 74 години, съобщиха от GfK.

Проучването, публикувано в Мюнхен тази седмица е поръчано от Баварския център по туризъм.

Тенденцията би могла да се засили от повторното увеличение на данъка върху добавената стойност или ДДС, който в началото на тази година достигна 19 % от 7 %. Той беше намален на 7% по време на пандемията COVID-19 и ресторантьорите молеха правителството да го запази в този размер, но то отказа.

Повече от половината от анкетираните заявиха, че по-високият ДДС ще бъде причина за по-малко посещения в ресторантите, ако доведе до допълнително увеличение на цените.

Въпреки това проучването установи, че малко под една четвърт от анкетираните се хранят навън поне веднъж или повече пъти седмично, а други 28 % се хранят поне веднъж месечно.

От друга страна, 16% заявяват, че никога или почти никога не се хранят навън. Половината от тази група заявяват, че не могат да си го позволят.

С 64% италианската храна е най-популярната кухня сред клиентите, следвана от немската или регионалната кухня с 54%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 2 месеца
Голям лъжа, от години живея в Германия. Тук хората не ги бъркат такива неща. 50 % от младите хора се хранят навън или правят поръчка вечер. Работил съм като куриер. 50 евро за вечеря не им е проблем. По няколко пъти в седмицата. По възрастните веднъж седмично поне, излизат на вечеря в ресторант или пицария. Там минимум 100 евро. Бар или бирария през вечер. Малката бира 0,250 мл е 2 евро. Алкохол 0,25мл е 5 евро. Петък и събота вечер няма места, всичко е пълно.
40
0
 
3
 
! Отговори
Observer преди 2 месеца
И какво толкова чудно има? Първо начина на живот т. нар лайфстайл е коренно различен в южните сртани и по на север. Това че българина е всяка вечер по кръчмите и ресторантите прави ли го по богат и по заможен? Статистиката е друга.Имам чуството че е някаква сбъркана тенденция на българина да си покаже статута на преуспял сред останалите като постоянно ходи по ресторанти.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че не съм германец
38
1
 
3
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 2 месеца
ПЕСТЕНЕТО Е НАЦИОНАЛЕН ГЕРМАНСКИ СПОРТ. АКО ОТИДАТ НА РЕСТОРАНТ СЛЕД ТОВА СИ ГОВОРЯ ПОМНИШ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ КОГАТО БЯХМЕ НА РЕСТОРАНТ. вИЖ В КЪЩЩИ НАБИВЯТ ЯКО НО НЕ ПРЕКАЛЯВАТ С ПИЕНЕ.
37
2
 
4
 
! Отговори
още нещо преди 2 месеца
Германците не са купонджии като испанц италианци и гърци.след 6 часа улиците опустяват германците стоят пред телевизорите и набиват яко в 10х часа са в леглата защото в 6,30 стават за работа.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо ги съжалих. Ние у БГ само по ресторанти се харниме. Никой не готви
35
2
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 2 месеца
Не ходят, защото швабите са скъперници. Много пъти съм ги виждал как обикалят таблата с ценоразписите пред ресторантите и проверяват къде е най-евтино и накрая им се отяжда от обикаляне и никъде не сядат.
34
1
 
9
 
! Отговори
Джаред преди 2 месеца
Тук обаче навсякъде е пълно.Вече запазват за Великден/ Гергьовден.Наскоро в един средно голям български град (80 000 души) - ,, Корона" - 10лв, наливна 330мл - 5лв, уиски - 6.50(40мл), основно под 25лв нямаше, салати - 12-15лв., а заведението нищо особено.Така, че на цени сме ги стигнали, явно и по заплати.
33
5
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 2 месеца
с новите "Електронен Портфейл" и "Дигитална Самоличност", които вече ЕС гласуваха за Задължителни за Всеки Гражданин на ЕС, толко Месо няма да ти се позволява да си купиш и за 1 години - всичко е вързано с Въображаемият Продукт Въглеродна Емисия и Електронният ти Портофейл ти пуска пари да си платиш само ако имаш Останала Зелена Квота - всичко вече е разписано по гласувани закони...
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рядко ходя по заведения и то не заради цените.Гледах в едно предаване как един спечелил мастър шеф готвеше за своите гости.Пресния лук,направо от сергията му резна мустачките и започна да го реже,без да го мие.Други правят същото със стария лук.Режат го и после го белят и пак без да го мият.Това е само един пример.Изключително лоша хигиена.Е затова не ходя.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това се нарича зелен преход към средновековие - скоро няма да може и дрехи да си купите, автомобил само на снимка, електричество само за богатите, за останалите мизерия в екоземлянки.
30
3
 
6
 
! Отговори
Моето Меню е Просто преди 2 месеца
всеки ден ям едно и също - около 500 грама Печено Свинско Месо!
29
4
 
9
 
! Отговори
Грешно писано преди 2 месеца
До 24 Анонимен В Германия по заведенията цените са изкючително скъпи, пък качеството е спорно. . . . . Цените не могат да са скъпи, но високи! По начина на писане е интересно да се знае какво образование имаш? Кога си бил в Германия и коя Германия?
28
2
 
11
 
! Отговори
Херберт щрасе преди 2 месеца
По-важни за мен са цените на бардаците. Само там да не пипат.
27
5
 
9
 
! Отговори
Да ама не преди 2 месеца
До 21 Анонимен Изобщо не ги мился , заплатите им 4 пъти по високи от нашите , цените 3 пъти по ниски . Аз мисля за България и за всички нас. Много изтърпяхме и май е време да си вземем своето. . . . . . . Да ама гласуваш за ПП ДБ, ГЕРП или темподобни! Със сигурност ненавиждаш малко по интелигентните от теб и не гласуваш за Възраждане, защото гражданско общество е обида! Да ти е сла(т)дко!
26
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
До Анонимен 5 . . . . Съгласен съм да не ги мислим, ама 5 пъти може да е по-голяма от вашата заплата. 2-3 пъти да е по-голяма средната заплата в Германия в зависимосст от регионите БРУТО.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия пък има хубави пекарни и сладоледени кафета.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста често си казваш: Това мога да си го сготвя и по-добре сам за в пъти по-малко пари.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия по заведенията цените са изкючително скъпи, пък качеството е спорно. Доста често си казваш. Ако мислите че в Германия ще можете да водите същия начин на живот както в България (или както в повечето южна Европа) грешите. Ще се храните основно вкъщи и рядко ще излизате на заведение.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 22 - Е, ние отдавна сме ги задминали. Тук и нацистки, и комунистически, и демократични, и монархически, и всякакви други внуци щом се наместят в Парламента, не се сещат, че и децата на етническите българи биха могли да получават детски надбавки. Но в замяна на това пък през всеки мандат за децата на едни други се добавят какви ли не допълнителни помощи и други облаги.