Прегледи за шофьори над 70 години в ЕС, строг контрол над младите

ЕК иска да се отнемат книжките при каране с превишена скорост
24
Прегледи за шофьори над 70 години в ЕС, строг контрол над младите
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предлага нови правила за шофьорите по пътищата. Те включват по-строги наказания за младите водачи и задължителни медицински прегледи за тези над 70-годишна възраст. 


Всяка година 20 000 европейски граждани загиват по пътищата в Европейския съюз. Идеята на предложенията е да се намали смъртността по пътищата.

Евродепутатите настояват до 2030 г. задължително да се въведе цифрова или електронна шофьорска книжка.

Основни ограничения са предвидени за младите шофьори със стаж под две години. Предлага се книжките им да бъдат отнемани при резултат над 0,2 промила алкохол или наркотици в кръвта, предаде bTV.

Другата идея е да се отнемат книжките на хора, хванати да шофират с превишена скорост или каращи автомобил, за който нямат разрешение.

Предлага се още да бъде въведено експертно медицинско мнение за физическото и менталното състояние на всички шофьори. В много държави прегледите са формални или изобщо не съществуват за възрастни лица. Идеята е шофьорите над 70-годишна възраст да минават през прегледи на всеки пет години, а личните лекари сами да подават информация дали за някой техен пациент има риск от шофиране.

Промените няма да влязат в сила незабавно. Днес текстът влиза на първо четене в парламента, но приемането му ще остане в ръцете на следващите евродепутати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: шофьориек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
А за евродепутати нямали да има психо преглед а не умствено изостанали хора да управляват живота на милиони,тесен оядоха и вместо да подобря живота на народите те го вгорчиха направиха ни роби, Урсула се разходи в Киев като сбъдна мечтата на дядо си но забравиха тежестта на руския ботуш
22
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Иначе може ид работя за пенсии докато могат. Не може ки да не се проивеждат коли мощни като танкове!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нищо чудно, цял свят почти се управлява от хора не на 70, а на много повече. Е що едни/народа/, не могат да шофират, др дори света управляват.:)).
20
0
 
26
 
! Отговори
🚾&#1 преди 2 месеца
Аз, предлагам всички в ЕК, всеки 6 месеца да минават на психолог, и ако има проблем пациента веднага да напуска ЕК защото застрашава живота на милиони хора във, ЕС с ненормални закони
19
1
 
25
 
! Отговори
70+ преди 2 месеца
По този начин се дискриминират възрастните хора и то, само защото са над 70г. Има здрави хора над 70г и много болни на 35-40-50-60 и т.н Ако ще има задължителни прегледи, то трябва да са ЗА ВСИЧКИ, а не само над еди колко си. Никой не може да гарантира, че дисциплинирания и живеещ здравословно 75 годишен, е по-негоден за шофьор от живеещия нездравословно и недисциплиниран 40 годишен. Друг е въпросът, че с напредване на възрастта, личния транспорт ти става все по-необходим.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хе, хе, хе, цял ЕС се управлява почти от пенсионери, Европарламента също и какво ли още не, голям смях. Е сигурно от опит го знаят, затова правят закон против себе си.:))
17
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярно е че възрастните не карат бързо, но пък след определена възраст стават неадекватни и ако дами не спрат трябва някой да ги принуди. Иначе за даване на предимство на пешеходна пътека - най често са минавали пред мен без да спрат с колите си жени от всяка възраст
16
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
ЕК да вземат да свършат и нещо полезно, а не само да имитират работа. Вярно е, че трудно може да очакваме да свършат нещо, след като там има или е имало хора като Мария Габриел или Кристалина Георгиева.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизмът вече е в ЕС с военната цензура и пропаганда.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите шофьори създават проблемите на пътя и затова ограничават възрастните шофьори, които не създават проблеми на пътя. Младите шофьори не спазват правилата, вкл. не дават предимство на пешеходците, а и повечето младежи даже не знаят основни правила от Закона и Правилника.
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какъв дявол ще ограничават възрастните шофьори да минават прегледи, когато те най-много спазват правилата, най-опитни са на пътя и правят най-малко катастрофи? Всеки възрастен шофьор спира да шофира, когато види, че вече трябва да спре да шофира. Колкото до зрението, то всеки човек е различен. Много от младите шофьори са с по-лошо зрение от доста от възрастните шофьори.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тепърва очаквайте повторното завръщане на фашизма. Това вече се случив украйна. Очаквайте скоро и в ЕС и на други места. В лоши времена живеем хора...
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕК кога ли ще предложи всеки, който се пенсионира, да бъде гилотиниран?
10
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
съгласен, че възрастните шофьори трябва всяка година да минават прегледи, то по принцип и листовки трябва да решават, защото не спазват предимството на пешеходците и на другите коли, не виждат, а не е ясно и дали не са с деменция
9
2
 
27
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Защо ли в ЕК предлагат само вредни правила?! Кога ще предложат и нещонполезно?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вадете каруците, за какво да плащаме данъци за колите и разходи като ще ни спрат и заради един беналгин ще я вземат за 6 месеца... цяло семейство половин година ще чака да им върнат колата
7
1
 
15
 
! Отговори
Ееее преди 2 месеца
Каруцаро и сега у некои страни е длъжен да работи до 70, интересно какво ще може да Ради ако не го аресват
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тероризъм европидалски . До пълно заробване
5
26
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Не книжките. На дрътите комунисти над 70г. трябва да им се забрани да гласуват.
4
1
 
12
 
! Отговори
expert преди 2 месеца
Ясно е че и тази тема ще се използва да манипулират "спънат" процесно хората в ЕС да им се стъжни и да се отрази на продуктивността ! Що просто не приложат технически ограничения в корлите И ДА САНКЦИонират държавите КОИТО НИ СА ПОСТРОИЛИ ПЪТИЩА ПО СТАНДАРТ !!!!!!!!!! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ФОЛИРА ТОГАВА!