Държави от ЕС настояват: САЩ да отпусне помощта за Украйна

Декларацията е подписана от 19 европейски страни, между които и България
28 фев 2024 22:03, Анисия Иванова
52
Държави от ЕС настояват: САЩ да отпусне помощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Председателите на 19 парламента на държави от ЕС, сред които и Росен Желязков, поискаха от републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън да придвижи пакета от 60 млрд. долара помощ за Украйна, предаде АФП.

Въпреки настояването на президента на САЩ Джо Байдън, Майк Джонсън на този етап отказва да включи в дневния ред въпросния текст, който предвижда и нов пакет за Израел, хуманитарна помощ за Газа и реформа на имиграционната система на САЩ. "Приоритетът на страната е нашата граница" с Мексико и "трябва да се погрижим първо за нуждите на Америка", заяви той по-рано.

В съвместно писмо на английски език ръководителите на парламентите на 19 европейски държави и общо 23 камари (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Испания и Украйна) приветстваха факта, че Съединените щати "последователно демонстрират прозрачна подкрепа за украинската победа".

Въпреки това те призоваха Джонсън да гарантира, че "Украйна ще получи средствата, от които се нуждае, за да продължи борбата си". Украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и оръжия в борбата си срещу настъпващите руски сили.

Руската инвазия "застрашава не само независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но и поставя на изпитание демократичния свят като цяло и заплашва сигурността на цялото европейско и евроатлантическо пространство", се казва още в позицията. Подписалите говорят за "оста на злото, която трябва да бъде победена, и за виновниците, които трябва да бъдат изправени пред съда".

"Това ще послужи като значителен възпиращ фактор срещу бъдещи конфликти и ще върне чувството за контрол и сигурност на нашите народи", се добавя в позицията.

Председателите на парламентите заявиха също така, че руската инвазия в Украйна е "оказала значително въздействие" върху глобалната сигурност, като посочват, че "престъпните действия на кремълския режим са вдъхновили други диктаторски и недемократични режими", "превърнали са се в катализатор за засилване на старите конфликти" и "ни поставят на ръба на нови конфликти". /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога ще се налива в тази бездънна яма? Украинците знаят само думи като: дайте, дайте, дайте, малко е , още, още, дайте. КОЛКО МИЛИАРДА ВЕЧЕ ПОТЪНАХА В ТАЗИ БЕЗДЪННА ЯМА?!
40
0
 
0
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Вече няма нужда от помощи ! Урките са пътници ! Въпросът е след това кой и с какво ще им помага ?
39
5
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До Анонимен: А в путимперията как е, 45?
38
4
 
3
 
! Отговори
Каква преди 1 месец
е тази пропутинска активност. Това е наказуемо по българските закони
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ЕС думите демокрация, парламент, суверинитет нищо не значат. Защото ЕС е диктатура на най-лошото което гази земята.
36
3
 
10
 
! Отговори
Златка преди 1 месец
Да бе , докога САЩ ще плащат сметката на европа! ЕС нали е голямата работа, да плаща , все пак войната между Украйна и руссия е на две крачки от европа!
35
3
 
15
 
! Отговори
Liberal Criminals преди 1 месец
На кого да ги дават тея "помощи"? Украинската армия е вече практически разрушена и несъществуваща. Оръжията които престъпно се подаряват на Украйна се продават масово на трети държави и печалбите се прибират. Украинците мрът като мухи и след година-две ще са както руснаците са били след ВСВ. Но на западните господари точно това им трябва - да се опитат да навредят на Русия, разрушавайки Украйна до земята. После разбира се ще инсталират техни компании (на техни политици) за да я ребилдват.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Третополови ЕСейски говедца, дайте ги ВИЕ тези $60 милиарда! Малко ли откраднаха от американския данъкоплатец за да ги дадат на кокаинчето? И то без съгласието на хората. Престъпни полици и престъпна байдънова шайка изедницци! Крадци и разбойници! Иде видов ден и за вас!
33
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
И се сещам за турчинът Георги Марков (разгледайте личицето му анадолско!!!). Той,който твърдеше,че СССР бяха врагове на Цивилизацията, защитава днес половината СССР в лицето на Украина. Казано по друг начин Десните в България защитават половината СССР,а Левицата защитава другата половина на СССР,от което следва,че в България управляват именно комунистите,разпределени пропорционално в Лявото и Дясното пространства.Пеевски,Марков,Борисов,Петков,Христов,Нинова,Костадинов,Слави са за СССР.
32
2
 
14
 
! Отговори
Зевзек преди 1 месец
Категорично настоявам американците да ми платят тока !
31
1
 
14
 
! Отговори
Зевзек преди 1 месец
Аз настоявам да си поръчам Ферари ама някой друг да го плаща....хахахаха
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, аз ако съм американец ще ги питам защо не дадат те, вместо да правят сметки с чужди пари.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е лицемерие, самият ЕС намали военната помощ. Германия отказва ракети,, Тауръс" които са по-добри от,, Сторм шедоу", в складове имат над 1,5 млн.касетчни снаряди,. Уж половината са за USarmi. САЩимат 500,, Хаймарс" дадоха 20 за които хронично ракетите не достигат.В САЩ по складове и пустини има хиляди извадени от служба танкове и бтр които US armi едва ли ще използва някога.А, уж много са загрижени за Украйна и се оплакват че нямат оръжия които да дадат.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такава нагласт не съм виждал! Настоявали ли една независима държава да похарчи милиарди долари от парите на гражданите си за да може някой си на другия край на света да гърми за щяло и нещяло, просто щото има балами да изпращат провизии без пари.
27
3
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 1 месец
а защо аз да плащам повече? да не би 2014г. аз да съм бил У донбас? Кой има интерес да разпалва подмолно война м/у еуропата и Русия ,кравароблизци?
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, щом Росен Желязков иска, Тръмп и републиканците ще се съгласят.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да отпуснат те повече пари, няма американския данъкоплатец да им плаща войната. Тази война е до тях, не е до САЩ. ЕС е голям и богат, не знам как САЩ търпи такова отношение.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия е мотора. Да свика набора. Какво се мае още. Източните полета очакват внуците на ЕСЕС Вафен.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да стягат Вермахта. С реване и влачене по корем нищо няма да постигнат. Ако искат Украйна, трябва да си я отвоюват.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че защо САЩ да плаща, когато европейците разпалиха преврата наречен Евро Майдан през 2014г. Пак те уж "уреждаха" конфликта по мирен път в Минск. Оказа се, че са лъгали докато са подстрекавали киевските фашисти да избиват сънародниците си в Донбас. САЩ плати повече от достатъчно. САЩ няма никакви интереси в тази част на света. ЕС да си изядат буламача, който сами сготвиха за себе си. Клоуни жалки