ЕС се опитва да засили своята автономия в отбраната

Достъпът до критични материали е сериозен проблем за ЕС след пандемията
14 мар 2024 21:15, Анисия Иванова
28
ЕС се опитва да засили своята автономия в отбраната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз обсъжда начини за приоритизиране на достъпа до критични материали за отбранителната индустрия по време на криза и за подобряване на предсказуемостта при сключването на договори, за да подпомогне укрепването на сектора.

Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, планира да използва срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица, за да изрази опасенията, изразени от отбранителната индустрия, според служител на ЕС, запознат с плановете. Те включват създаване на механизъм за приоритизиране на отбранителната индустрия, когато се конкурира с граждански стоки, ако има недостиг на материали и осигуряване на дългосрочни договори за отбранителните компании.

ЕС се опитва да изгради своите отбранителни способности след нахлуването на Русия в Украйна и след години на недостатъчно финансиране от страна на държавите-членки. Войната между Израел и въоръжената групировка "Хамас", както и възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом, добавят спешност към усилията на блока да засили своята автономия в отбраната.

Мишел се срещна с представители на големи отбранителни фирми в понеделник. Около 10 ръководители на компании присъстваха на срещата, включително изпълнителните директори на Rheinmetall AG, Airbus SE, Milrem Robotics, Nammo AS, Nexter, Naviris и президента на Saab AB. Шефът на индустрията на ЕС Тиери Бретон и главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана също взеха участие в срещата.

Едно от основните искания на индустрията беше да се добави предсказуемост към разходите за отбрана чрез дългосрочни правителствени договори, ход, според тях, ще подобри производствения капацитет и готовност, според запознати с дискусиите.

Освен това компаниите са загрижени за достъпа до суровини, критични минерали и други химикали, които са от съществено значение за производството, казаха лицата. Те считат, че трябва да има механизъм за осигуряване на достъп до тези материали, като се има предвид, че в момента гражданският сектор е приоритетен, когато има затруднения.

Достъпът до критични материали се превърна в сериозен проблем за ЕС след пандемията. Освен това официални лица се опасяват, че Китай може да използва за натиск господството си върху някои ключови ресурси. Този достъп стана още по-наложителен на фона на глобалната конкуренция за ускоряване на развитието на чисти и цифрови технологии.

По време на дискусията участниците говориха и за важната роля, която Европейската инвестиционна банка ще играе за стимулиране на инвестициите в отбранителната индустрия.

Кредиторът на ЕС преговаря за разширяване на определението за стоки с двойна употреба, за да улесни повече финансиране за фирмите, включително инвестиране във военни компании, които произвеждат отбранителни продукти и финансиране на военна инфраструктура, която не е предназначена изключително за военни цели, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Участниците също призоваха за по-добро сътрудничество и повече взаимодействие между правителствата и компаниите, с адекватно финансиране, гъвкавост в регулирането, намаляване на бюрокрацията или промяна в  различните национални стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
България трябва да напусне диктаториалния ЕС.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
докато ЕС се опитва и продължава с опитите, коня отиде у ряката...Присетила се Мара да се побара... 3 години проспаха с жалки опити и санкции, които до нищо не доведоха... Маса ти и глупости сътвориха с т.нар. енергиен зелен преход и продължават да редят още и още нови глупости. ЕК и ЕС съвсем са загубили връзката с реалността и обикновения човек. и ето ги резултатите.
22
1
 
4
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
няма вечни съюзи, има вечни държави....1444 разчитахме на ценности да ни спасят, 500 г фесове, сега пак на същите ценности разчитаме ама тоя път и те са с фесове, ислямизацията ще ни я наложат от ЕС!
21
2
 
4
 
! Отговори
долу ес преди 1 месец
а от мигрантите как ше се автономизира? В интервю за френската медия JDD Леджери заяви, че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон му е казала, че работата му е да допуска мигрантите в Европа, защото те идват с любов и ще помогнат да се замени застаряващото население на континента.
20
2
 
4
 
! Отговори
;*"* преди 1 месец
Ща засили на кукуво лято.Значи всички са слушали и изпълнявали щуротиите на Деменцията.Щял да дойде Тръмп и какво?
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ЕС е с автономна армия , не ни трябва НАТО, може пък и да станем независими от САЩ....Това е супер , принципно..Можеше принципно да не подкрепим Израел и да нямаме проблеми с арабите.....Българските моряци ,щяха хутите да са ги освободили отдавна...и още други решения ,който без САЩ са по- полезни за ЕС!
18
3
 
5
 
! Отговори
111 преди 1 месец
До АнонименЕдинственото което могат да вземат германците е това което им подават - вземат го с ръце, с уста и с други части на тялото. Германците са изпята песен, ако не си го разбрал значи не си твърде умен.
17
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
реално в европа няма много суровини! макар, че има достатъчно! сега ЕС наистина нтрябва да се постарае да си направи собствена армия! и да се укропни! инак зле!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС военен съюз ли е?? Що за идиотщина?
15
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
ЕС и Автономия в едно изречение !
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали казаха, че на ЕС са необходими 10 години, за да се подготви за война? Само не разбрах тези 10 години от кога се броят? След като спечели Украйна или междувременно трябва да се започне с подготовката, понеже Украйна губи безвъзвратно?
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11:Според законодателството на САЩ президента няма право да решава дали да се напуска НАТО.Това са общи приказки,за да измъкнат още пари от обикновените граждани за оръжия и да върнат нацизма.Плащат луди пари за пропаганда да възхаляват Хитлер.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото,което отличаваше ЕС от СССР беше,че ЕС нямат обща армия.Сега искат да направят ЕСССР.После ако примерно Испания не е съгласна с приетите от ЕСССР решения могат да й пратят общата армия на ЕСССР...
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом самия Йенс Столтенберг заяви че Европа трябва да е готова за НАТО без САЩ, то значи наистина САЩ се готвят да напуснат пакта..Особено ако Тръмп стане президент.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега какво ще плащаме за два военни съюза? Да направим музей на чертежите за милиарди.
9
4
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
На тия започна да им се привижда Тръмп и края на авантата :-D
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕВРОПА *** РУСОФИЛИ
7
4
 
2
 
! Отговори
BoK LUK преди 1 месец
Tagarenko
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 4. Е да - така наречените "демократи" например са еталон.
5
8
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
То има и други психично болни, не а само ВВ