Приемането на еврото е положителна новина за имотния ни пазар

Инвеститорите очакват падане на лихвите в средата на годината
27 мар 2024 01:00, Анисия Иванова
48
Приемането на еврото е положителна новина за имотния ни пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите очакват Фед и ЕЦБ да намалят лихвените проценти към средата на тази година, което най-вероятно ще отпуши потенциал за трансакции към трето-четвърто тримесечие на 2024 г. Това означава, че с намаляването на лихвите, дупката между търсене и предлагане в цените ще намалее. Има предпоставки за риск за европейските банки предвид ситуацията в имотния сектор в Европа, но не виждаме осъществяване на този риск. Наблюдавайки най-важния индикатор - а именно процент свободни площи, в Европа, а дори и в Германия ситуацията е в доста здравословни рамки. Това коментира Георги Киров, партньор в Colliers International в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Имотният пазар от отдавна е евро базиран и минаването към евро като разплащателно средство е положителна новина за бранша, но не е спасителен пояс.“, каза гостът.

Проблемните области са свързани с инвестиционните трансакции, които са социалноосигурителни фондове и институционални пари, които купуват недвижими имоти. При тях цялата история е разлика между лихва и възвращаемост. Другият сегмент, който представлява потенциален риск конкретно в Германия, е строителният бранш. За тези фирми е под някаква форма перфектната буря – от една страна покачващите се разходи за енергия и работна ръка, от друга страна лихвите потискат покупките, заяви Киров.

Там, където потенциално могат да възникнат проблеми, например в офисния пазар, са градове, които имат прекалено много високи сгради, както в Лондон.

"Доколкото централните банкери могат да задържат ситуацията и да не бързат с намаляването на лихвите, това означава, че системата има устойчивост – вкл. и недвижимите имоти.“

Забавянето в заявките и вероятността от две намаления на лихвите, вместо три, според Киров е по-скоро положителен сигнал. Дългосрочната прогноза на Фед за инфлация е над прага от 2%, така че те действат адаптивно.

NYCB е банка, която има голяма позиция кредити, които са отдадени в бизнес имоти, но най-голямата от тях е в жилищни имоти, които са отдадени под наем. По последни новини тази банка има голям шанс да бъде спасена под формата на продажба на част от портфолиото си от заеми, вкл. и вкарване на ликвидност. Това е знак, че има спокойствие в САЩ и не се вижда като зараза, която би могла да обхване по-голям сегмент, смята Киров.

В Европа сме царе на т. нар. политика, в която ако банките имат проблем, се опитват да го решат заедно с кредитополучателя, но дори не сме стигнали до момента, в който това е необходимо. Основна индикация е процентът незаети площи, който в момента не е тревожещ. В Германия по-особеното е, че има предизвикателства в строителния и инвестиционния бранш, а те са свързани. Нормално е да има притеснения за системен риск, но дори в този контекст процентът на заети площи на офисен и индустриален пазар е изключително нисък. Това би могло да доведе до банкрути главно на строителни фирми. Оттам строителният бранш, когато е в някаква форма на затруднение, не веднага може да се рестартира, което под някаква форма ще вкара стрес в системата, посочи Киров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо добро не ни чака с еврото.
20
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя как лъже ,заплати пенсии всички пада на полувина ,и на магазина че се увеличи двойно и повече Кито иска евро да ходи в Брюксел при Урсула
19
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втурнаха се вкупом всички да ни убеждават колко е хубаво еврото. Това прилича на пропаганда. Народът го неще.
18
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Лихвите по евровите кредити вървят нагоре. Няма как да паднат при тия дългове, които взима Европа, за да спонсорира режима на зеления. Колкото и да е чудно, левът е стабилен поради ниските дългови нива н България, но асенча се постара това да се промени.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
земи се гръмни бе галф0н скопен !! ако искам и в РУБЛИ ще продам панелката на бабата !!
16
3
 
40
 
! Отговори
Не на еврото преди 1 месец
Не искаме еврото. Я направете една анкета да видитв резултата.
15
2
 
27
 
! Отговори
СС, преди 1 месец
БЪЛАРИЯ,. не,на,. Еврото,. Само,БЪЛГАРСКИ,,ЛЕВ,.специалисти,казват,. Бг,нее,за,евро,. обикновенните,хора,. обедняват,още,повече
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе още повече дигнат имотите ,мошеници ,ти ако е по добре ,ти Англия нанаке да излезе от еврото ,Унгария ,Полша ,Чехия също отказват ,а ние че себе най богатите в ЕС че ги приемат ,мислим че го правят да могат да оберат парите на хората отново както преди години ,като го продават на повече от 2 лв ,изобщо не вярвам на ПП че остават сегашния курса ))
13
3
 
5
 
! Отговори
Да направим добрина преди 1 месец
Хора, хайде да съберем левчета или поне стотинки, за да купим една боксониерка на форумния балонджия. От години стои тук и дебне кога ще качат материал за имотния пазар, за да опише мечтите си. От това караулене в сайта не му остава време да се хване на работа и сам да спечели пари за жилище.
12
3
 
17
 
! Отговори
Чакам САРМАТя преди 1 месец
Бай Вова като метне САРМАТя да се пукне балонът и да спихнат ценуте малко. Тогава ще ида да купя кутийка в някой радиоактивен панел в Студентски и да каня на срещи студентки с три гърди.
11
3
 
9
 
! Отговори
Баш инвестотор преди 1 месец
Накупих апартите по Софето и сега бутам за еврото. Вдигат се цените, продам и се изнасям. После като съвсем спихне икономиката, който е останал ще се оправя някак си.
10
3
 
20
 
! Отговори
Са е момента преди 1 месец
Да копувате жилища на 4000 евро квадрата че после Путин като метне сарматите по София ще е късно.
9
3
 
25
 
! Отговори
България е преди 1 месец
Най корумпираната държава в света
8
12
 
3
 
! Отговори
FuckOff преди 1 месец
Българска хартия за плебеи - лев Да на Еврото!
7
1
 
14
 
! Отговори
преди 1 месец
писана е през ноща защото пишман инвесторите са по ширини където е ден, като тук в Сидни например. За тях е статията, да фанат и последните шарани отвъд окени и континенти. Поздрави от Аав$тралия, живота е прекрасен, живейте го и вие
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страхотна статия по сред нощ, защото е писана на нощната тарифа на ток за да е по евтино.Вероятно хората ,, брокерите,,и пари нямат за хляб вече.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе положителна тя, само за евробандитите сигурно.
4
5
 
17
 
! Отговори
Лобистите от преди 1 месец
Строително имотният сектор превзеха и медиите. Скоро евро не знам! Но Евразия по скоро.
3
4
 
26
 
! Отговори
sd преди 1 месец
никакво евро няма да има в следващите 5 год.
2
2
 
21
 
! Отговори
Наемателче преди 1 месец
Страхотна новина за пазара. Супер ще ми се отрази едно поскъпване!