Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент

Това сочат данни на "Евробарометър"
17 апр 2024 09:25, Стела Стоянова
97
Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент
Снимка БГНЕС

50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни-членки, съобщава БНР.

За сравнение - общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71 на сто.

60% от анкетираните във всички страни-членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г..

Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт  в сравнение с есента на 2023 г. и  с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.. Осем от десет анкетирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите- членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване -  33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността  като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71 на сто от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред страните-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Ще потъне ли кампанията за евроизборите в престрелките на вътрешната политика?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
0-НУЛЕВА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ!!! ОТВРАТЕНИ СМЕ!!! ЕДНИ и СЪЩИ жалки твари на политическта сцена!?!?!
86
0
 
3
 
! Отговори
Териториален преди 1 седмица
Мисиряци , тогава.......аман от цензурата ви....
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъжете, че едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент. - Всички ще отидем да гласуваме, за да изхвърлим умнокрасавитета на НПО-тата.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой евродепутат от България е дал отчет за свършената от него досега работа и каква е ползата за страната ни от тях?
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ще гласувам.Обаче не е ли странно как за евродепутати гласуваме,а дали изобщо да влизаме в Ес гласуване нямаше,та и до днес не дават дума да се издума по-въпроса.
82
1
 
4
 
! Отговори
Гъбар преди 1 седмица
Таман тогава ще са станали манатарките.
81
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Абе я ми обяснете, как така 50% ще гласуват за европарламент, а 71% са положително или неутрално(каквото и да пзначава това) настроени? Я дайте точниге въпроси, че това мъгляво понятие "неитрално настроен" нищо не ми говори. И аз съм неутрално настроен към Байдън, но му желая щастлива пенсия.
80
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионери преди 1 седмица
Няма великденски добавки,няма да гласуваме.за тях,ваканции,Абе баламурници да не сте ученици ,че излизате във ваканции,ами излезте и в грипна епидемия,болки в корема,ставите и в акъла.
79
5
 
5
 
! Отговори
то дали преди 1 седмица
и 20% ще излязат да гласуват ,тия за 50 % говорят. Народа се отврати.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То ако хванем половината от тези с право на глас направо ще сме пушка...
77
2
 
5
 
! Отговори
Пак апокалиптична преди 1 седмица
Глупост лъха от заглавието . Кажете ме кога в България са гласували над 50 %?
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мисля, че процентите гласуващи в България са значително завишени
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Интересува ги Радев може да смени министър председателя с Гюров например, така Борисов няма да има правителство.
74
1
 
5
 
! Отговори
Интересува ги преди 1 седмица
До НОРМАЛНИТЕ ХОРАТова, което е по- света ще дойде и у нас. Пращаме тези, които смятаме, че ще ни представляват на мястото, където се вземат важните решения и се разпределят парите. В този смисъл, евро изборите са по- важни от националните. В България, Баце така или иначе си е осигурил вечна власт с помощта на глупаците от ПП-ДБ, които, винаги не знаят какво правят. Докато не успее да състави правителство ще управлява неговото правителство. Като успее, пак ще управляване неговото правителство.
73
4
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 1 седмица
До Петър Волгин Него можем и да пратим. А, национален предател и храненик на чужди разузнавателни служби се познава лесно. Той само за пари пише - пачки, копейки и т.н. За него, няма друга причина да имаш каквото и да е мнение. Само такова, за което някой е платил.
72
0
 
17
 
! Отговори
3 преди 1 седмица
починалия), а Зе и неговата камарила продължават да въртят този конвейер на смъртта, за да защитават британските и американските интереси, за които всъщност украинците дават живота си, в същото време, за които самите нацисти не искат да умират. И ярък пример за това е как азовските нацисти от 3-та "щурмова" избягаха от Авдеевка, криейки се зад "прясно месо" от други бригади. Ситуацията е толкова въпюища, че дори украинските грантоядни медии вече не могат да мълчат.
71
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
"Заградотряди" на киевската хунта: как работи "конвейерът на cMъpTTa" на Зе-фюрера. Украинските медии публикуваха поредното потвърждение, че в бригадите на фашизоидните бандеровски пълчuщa са създадени отряди от най-отявлените фашисти, които изпращат "младо" месо на клане, а самите те се крият зад гърба им. Всъщност Украйна сега се е превърнала в идеален конвейер за обезвреждане на своите граждани: Първо, Зе и бандата му приемат закон "за моГилизацията", като по същество осъждат цялото мъжко население на пълно унищожение,
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европейските пркурори и белгийската прокуратура запознаха разследване срещу евродепутати за призоваване да се спре помощта за Украйна, изказвания поставящи под въпрос Зелената сделка и прогнози за разпад на ЕС.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полицията в Брюксел спря среща на европейски консерватори, сред които Найджъл Фарадж и Виктор Орбан. Лигата за правата на човека подкрепи полицията и е сред противниците на събитието. "Свободата на словото действително се отнася за всеки в рамките на закона, но това не означава да отворим дома си за крайната десница", обяви организацията в становище.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Класически пример е ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна през април 2023 г. заедно с Еманюел Макрон с очевидната задача да го държи под око, за да не говори твърде много. За източната дипломация всички тези европейски лудории и скачания обаче се оказаха по бяла нишка. Що се отнася до леля Урсула, тя беше изпратена на летището в Пекин, откъдето отлетя с редовен полет през паспортна проверка. Така че в бъдеще би било обезсърчително да си намесвате вашия устав в чужд манастир. - не е 19-ти век в календара. И Западът трябва да си знае мястото.