В Брюксел полицията спря конференция на крайната десница

Сред участниците са Виктор Орбан и Найджъл Фараж
17 апр 2024 12:26, Елка Василева
50
В Брюксел полицията спря конференция на крайната десница
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията в Брюксел спря конференция на европейски политици от крайната десница, сред които унгарският премиер Виктор Орбан и бившият британски евродепутат Найджъл Фараж. По заповед на един от общинските кметове в белгийската столица силите на реда се намесиха вчера и прекратиха събитието на европейските крайнодесни и консервативни партии. Премиерът на Белгия Александър де Кро обаче категорично осъди действията на полицията, предаде кореспондентът на БНТ.

Конференцията на крайната десница се очакваше с интерес в белгийската столица заради участието на ключови фигури като Орбан и Фараж. Европейските крайнодесни обаче трябваше на няколко пъти да променят мястото на събитието си, защото няколко собственици на зали отказаха да ги приемат. В крайна сметка те намериха помещение за събитието си в Сен Жос - една от брюкселските общини. Кметът на общината обаче Емир Кир, член на белгийската социалистическа партия, изпрати полицията, за да спре събитието. Найджъл Фараж определи действията му като връщане към времето на Съветския съюз.

"Знаете ли, лично аз вече съм се сблъсквал с културата на отричане. Имало е случаи, когато ресторанти не са искали да ме обслужват тук в Брюксел, в последните ми дни като евродепутат, кафенета също, дори кръчмата, където често ходех, каза, че вече не мога да отида там. Но това, което се случва сега, на място, където има медии от целия свят, е неприемливо, законното изразяване на мнения от хора, които ще спечелят национални избори, вече не е приемливо тук, в Брюксел - в дома на глобализма. Ако не сте съгласни с ЕС, значи сте лоши", каза Найджъл Фараж, британски политик.

Кметът на Сен Жос Емир Кир обясни, че е решил да спре събитието, за да гарантира обществената безопасност. С публикация в X премиерът на страната Александър де Кро обаче остро осъди неговите действия и спирането на конференцията.

“Това, което се случи днес, е неприемливо. Автономията на общинските власти е крайъгълен камък на нашата демокрация, но тя не може да отмени белгийската конституция, която гарантира свободата на словото и мирните събирания от 1830 г. Забраната на политически събрания е противоконституционна. Точка”, заяви Александър Де Кро, премиер на Белгия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от ЕС
Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно лявото е анархия, крайно дясното - фашизъм. Единствените, които съчетават и двете позиции, са Възраждане. Те по начало са биполярни. Затова са анархо-фашисти.
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За фашизма не се полагат права и свободи. Той е забранен в Европа. Да си правят сбирките в Русия.
38
5
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Мда свиквайте, ще си правите сбирките в блатото накрая. Нали се прекланяте пред силата, хайде честит оргазъм.
37
3
 
8
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 седмица
Новият ни Световен Ред ще бъде Наложен - Мирно или със Сила! това още преди няколко десетилетия го каза моят Братчед и по Майчинаа и по Бащита Линия - Рокъфелър!!
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нов вид човешка свобода - щом не пееш дитирамби за платеното юроGейско управление, назначено от САЩ, значи не можеш да упражняваш основните си човешки права. Страшна демокрация. То соцът беше по-демократичен от нея.
35
5
 
10
 
! Отговори
Евроатланти3Ъма,сър! преди 1 седмица
Свобода на словото,демократични ценности и еФтини банани! Велкоме зи ЕСССР!
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алтернативата нека първо да спечелят национални избори, а след това да дават наклон на ЕС.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
EС не е прекалено лява. Прекалено леви са в България и другите страни в Европа. ЕС е дясното!
32
4
 
15
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
Това е то еврогейската диктатура/пардон демокрация/ . Напред към светлото бъдеще!!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Крайно десните не са фашисти. Фашисти са центристите!
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно десните фашисти не са силни, а злобни и ненормални. По-далеч от тях.
29
3
 
12
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Фашизъм!
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фашизмът е забранен в Европа. Откъде накъде фашистките хомо дружинки ще изнудват Европа за нуждите си. Да си ходят по къщята на гости.
27
4
 
10
 
! Отговори
Еврогей преди 1 седмица
А Путин защо не дава на гейовете да си парадират гейщината, а? Американските учени са доказали научно, че хомосексуализмът е нормален!
26
5
 
11
 
! Отговори
Еврогей преди 1 седмица
Хайде на гей-парад.
25
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Очаквам Унгария да бъде изритана от ЕС- заслужават си съдбата след като си избират Орбанчо!
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лигата за правата на човека в Белгия подкрепи полицията и е сред противниците на събитието. "Свободата на словото действително се отнася за всеки в рамките на закона, но това не означава да отворим дома си за крайната десница", обяви организацията в становище.
23
7
 
15
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
ДА ВИ СЕ ИЗХОДЯ НА ЕВРОАТЛАНТИЯЕСКИТЕ ФАВШИСКИ ЦЕНОЦТИСЪЩО ТАКА И НА ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ.
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че сегашното ръководство на Европейския съюз трябва да подаде оставка.Имаме ръководството на Европейския съюз с няколко големи проекта, избрани от самото него, като зеления преход, политиките за устойчиво развитие, миграцията, военните и санкционните политики и всички те се провалиха. Сегашното ръководство на Европейския съюз трябва да си отиде, а ние се нуждаем от нови лидери, каза Орбан по време на пресконференция
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайна десница са неофашистките организаций на Сорос