Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи

Заплатите в бранша скочили в пъти, и най-неграмотните са добре платени
25 апр 2024 13:37, Анисия Иванова
138
Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи
Снимка: БГНЕС

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната. Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за любимите си братя в Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд", коментира гостът.

Кадрите отиват в чужбина, категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.
За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия.

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи".

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни.

Туризмът работи въпреки държавата, категоричен бе Налбантов. Според него институциите трябва да се обединят и да работят.

"Все пак на картата сме добра туристическа дестинация. Имаме природа, красота, храна. Време е всички да мислим върху това, а не да плюем туризма. Парите са тук, заровени, но ние ги подхвърляме и подритваме", изказа мнението си Веселин Налбантов.

В предаването "Хоризонт до обед" Илин Димитров, който е съветник на президента Румен Радев по туризма и бивш ресорен министър, подчерта, че все още не е приет Законът за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни. Това беше един голям закон с много поправки и той целеше да се облекчат процесите, обясни Димитров и посочи новостите в него. Той изрази надежда законът да бъде приет, защото положението е тежко. В тази връзка Димитров похвали служебния министър на туризма Евтим Милошев, който действа изключително активно в това направление.
 
Малко е късно за чуждестранните работници това лято, отбеляза Илин Димитров и изказа мнението си, че предишният кабинет е "проспал" това, че влизаме в Шенген и новите изисквания в тази посока. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат. "Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите му едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

Димитров сигнализира обаче за друг проблем:

"С приемането ни в Шенген най-вероятно ще възникне още един проблем, който ще видим през лятото и това е напускащият персонал. С взимането на тази мечтана виза всеки един индиец може да поработи 15 дни в България и без да бъде проверен той да отиде в Германия. За него е отворен целият свят. Това няма как да бъде стопирано, тъй като тази виза дава право на свободно придвижване в рамките на ЕС по въздух и вода. Много от хотелиерите ще осъмнат по средата на лятото без нужния брой служители или директно от летището ще бъдат релокирани хора".

Каквито и заплати да даваме, ние не можем да се борим със Западна Европа, категоричен е Илин Димитров. Според него проблемът ще става все по-остър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от ЕС
Колко губим от парите по ПВУ? Ще пропуснем над 1 млрд. и 400 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АЗ - В съда съм виждал, такива неща, да се доказват и отказват, че ще ти падне шапката. А иначе, ако 5 различни човека ти кажат, че са им искали по 300 долара, а после го чуеш и от дурги хора, но никой не смее, публично да си го признае, защото това води до анулиране на виза, серизоно ли ще ми кажеш, че "няма нищо такова"? ПРоблемът в на родното правосъдие е, че не дава никаква защита на свидетелите. Затова никой не отиваше, когато виждаха Митака да вади пищаци и да заплашва в дискотеката.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами какво? 300 долара е добра сума!
112
1
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 1 седмица
Налбантов, като твърдиш за такава корупция така смело, можеш ли да го докажеш в Съда? Защото само така развявани по вестниците" една жена ми каза..." информации, я верни, я не ще спрат. Хайде с доказателставата в Съда!
111
0
 
4
 
! Отговори
Никой преди 1 седмица
Ква практика да връщат тук я кажи!!Да не би семестрите и всичко да им е безплатно я споделете че не разбрах?И за тия мършави пари за няколко месеца тук когато вземат чисто 5-6 хиляди лева тогава ще има...дотогава си намемайте непалци,таджикистанци и всякакви такива...Българина започна да си цени труда!!!
110
2
 
5
 
! Отговори
Родопски Потурнак преди 1 седмица
На тая миризлива отходна яма и трябват само две фандроми/руска и турска/ и едновременно да я заровят та да не вони.И после както е по Сан Стефано да опънат канапа и на две.Както си е и по договор.Такава гнусна държавна корупция не се е виждала още на тоя свят.
109
0
 
4
 
! Отговори
България Е преди 1 седмица
Мафиоподобна организация или каквото и да е, НО не е Държава и затова много, ама много скоро ще изчезне по ред причини.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A, не бе!
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Племенника опита да работи миналото лято на морето. Заплата 2000лв и му искат 1000лв за квартира която осигурява хотела. 1000лв за 60 часа на седмица си е робство. Върна се след месец и каза никога повече в БГ хотел на работа.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата цирк. И как да кажа на един непалец какво искам да ми сервира? 70% от българите не говорят английски а до сега непалец да говори на български не съм чувал.
105
1
 
14
 
! Отговори
43657 преди 1 седмица
Абе, преди не идваха ли кадри от бившите руски страни..... а, те ви научиха, че сте кофти шефове, сега ще вкарват хора от другата страна на планетата а, *** и те ще ви научат. Мислите за визи на марсианци
104
1
 
12
 
! Отговори
България приключи преди 1 седмица
Като няма държава, всяко консулство прави каквото си поиска. Кой рушвети взема, кой каквото му е кеф.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като е известно, че са взимали рушвети, възникват следните въпроси. Защо още са в посолството и консулствата? Защо не са в затвора вече? Защо началниците им остават на постовете си, след като не са направили подобни практики невъзможни? Защо си трае външния министър? Защо се чудим, че не ни щат в Европа, след като е публична тайна какви безобразия се вършат в нашата администрация и специално в посолства и консулства?
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара.))))Що ние немаме ли си индийци та, че внасяме още?
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що лъжете бе гадоринци мръсни. Заплатата на готвач в обикновен ресторант на морето е 3-3,5хил. лв. на месец по 12 часа всеки ден, 4месеца без почивка.Дори в бедната провинция заплатата е 1,3-1,5хил.по 8 часа с почивен ден или два в седмицата, да не говорим за заплатите в София и другите големи градове.Само хора закъсали за пари и авантюристи може да се прелъжат да изкарат някой сезон.
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако е 2000лв бртуто за 40часа на седмица.. се ще имате персонал.! Но дали са тия цифритесъмнявам се
99
0
 
1
 
! Отговори
За пудела преди 1 седмица
Да си има!
98
1
 
22
 
! Отговори
Некоя си преди 1 седмица
Да уточним какво счита Наблантов за "Добре платени"!Това че повечето ги водят на минимална заплата плюс пари на ръка,като от двете едва ли им се събират повече от 1000-1200 чисто и това за поне 10-12 часа работа ,като вол!
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този чува ли се какви глупости дрънка?!Алооо..., в Гърция дават за Велигден по 300 евро на безработни...,ти ще им скъсваш ....от рабжта ро 14 часа за 1000лв
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наглецът така лъже, че мен ме досрамя! Къде са му големите заплоти в сектора?! Спасител на басейн1800бруто, ама за колко часа? То и вкъщи вземам толкова и всяка вечер съм си при семейството
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хотелиер, хубаво е да лъжеш ;) Ама нали знаеш, че не си само ти и много истински хотелиери пропищяха. Никак не е случайно, че никой в момента не говори за украинците :) укри и руснаци си приличат по едно: абсолютно мизерни народи са! Ако ви сервира някой от тези две страни ... бягайте да се ваксинирате с всяка налична ваксина! Това са ходещи развъдници на болести!