В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина

Ето кои са най-популярните страни и градове за работа в света
Обновена: 27 апр 2024 07:44 | 27 апр 2024 07:30, Анисия Иванова
190
В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина
Снимка: БГНЕС/EPA

Почти всеки четвърти обмисля възможността за преместване в чужда държава с цел работа. Данните са от ново проучване, проведено сред хора в трудоспособна възраст, и показват и друго: 23% от хората търсят активно работа в чужбина. А сред онези на възраст между 20 и 30 години дори 32% - почти всеки трети от тази възрастова група е готов да живее и работи в друга държава. Делът на участниците в допитването, които имат завършено висше образование, е 24%.

Проучването е проведено от Stepstone - глобален германски портал за набиране на персонал, съвместно с Boston Consulting Group и международната асоциация на сайтовете за наемане на служители The Network. За него са били интервюирани 150 000 служители в 185 държави.

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна. Австралия, която през 2014 при подобно проучване заемаше седмото място, тази година се изкачва до върха на класацията по популярност. На второ място отново са САЩ, следвани от Канада и Великобритания, която си връща четвъртото място след като (вероятно заради Брекзит) беше паднала в проучванията през 2018 и 2020 до пета позиция.

Първата неанглоезична страна и най-популярната страна от ЕС в новата класация е Германия. Тя заема 5 място. Същевременно обаче това е най-лошият резултат за Федералната република през последното десетилетие, която през 2018 дори заемаше 2-рото място след САЩ.

Тази година на шеста позиция е Япония, която преди изобщо не влизаше в Топ 10 на най-желаните за работа страни. Местата от седмо до десето се заемат от Швейцария, Сингапур, Франция и Испания, съобщава "Дойче веле".

Така в Топ 10 на най-популярните страни за работа влизат пет държави от Европа (три от които са членки на ЕС), три от Азиатско-тихоокеанския регион и две от Северна Америка. Извън първата десятка вече са Италия, Швеция и Нова Зеландия, които в предишни години са попадали в топ 10.

Проучването дава отговор и на въпроса кои са най-желаните от чужденци градове за работа. На първо място е Лондон, следван от Амстердам, Дубай, Абу Даби и Ню Йорк.

На шесто място анкетираните поставят Берлин. Изглежда популярността на Германия сред потенциалните трудови мигранти се дължи до голяма степен именно на привлекателността на нейната столица и най-голям град. В същото време Франкфурт на Майн, финансовата и банковата столица на Федералната република, е поставен едва на 40-о място, следван от града с най-скъпите жилища и наеми в Германия - баварската столица Мюнхен.

Участниците в допитването обясняват така причините, които ги теглят към Германия: привлекателни предложения за работа (посочени от 74%), високо качество на живот (61%), безопасност и стабилност (49%), благоприятно съотношение между заплата и разходи за живот (48%).
Бранденбургската врата в Берлин, забележителност в ГерманияБранденбургската врата в Берлин, забележителност в Германия

По-несъществена роля за потенциалните кандидати за работа в Германия играят например иновативният потенциал на Федералната република и нивото на цифровизация в страната (36%), както и германското здравеопазване (34%). Гостоприемството на германското общество, неговата толерантност и отвореност към хората от други региони на света, се смята за важен положителен фактор от 30% от анкетираните, а 29% посочват като аргумент добрите условия за семейства с деца.

Германия е най-популярна сред потенциалните трудови мигранти в Босна и Херцеговина и Турция, което вероятно до голяма степен се дължи на факта, че местните жители на тези страни вече са формирали големи диаспори в Германия. Сред хората в Пакистан, Унгария и Гана също се проявява особено желание за работа в Германия.

В същото време самите германци не са много склонни да напускат страната си, за да работят в чужбина. При 23 процента средна стойност за света само 7% от германците проучват възможностите за работа в друга държава. Сред германските младежи 10 процента биха били склонни да си търсят работя в чужбина - при средна стойност за света от 32 процента.

Но ако въобще германците обмислят възможността за преместване в друга държава заради работата, то предпочитанията им категорично падат върху европейски страни и най-вече върху немскоговорящи такива. Затова Швейцария и Австрия са особено популярни сред потенциалните трудови мигранти от Германия. На трето и четвърто място се нареждат съответно САЩ и Испания. Тук е важно да уточним, че германските граждани не се нуждаят от никакви разрешения за работа в страните от ЕС.

Като цяло най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана - там 74% от анкетираните са заявили, че активно мислят за работа в чужбина. Всеки втори индиец (54%) също обмисля вероятността за напускане на страната с цел работа в чужбина, а в Турция такива планове кроят 35% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
1
 
! Отговори
Защо иска ли? преди 1 седмица
Защото първо у нас много се краде! Краде се на поразия и то на най-високо ниво! И защото се краде парите не стигат до хората, а те са принудени да се задоволяват с трохите от далаверите. А защо се краде ли? Защото няма истински мъже да застанат на чело на държавата и да въведат ред! Защото вси1ки са си омешали капите с престъпниците и си делкат с тях , а хората изнемогват.Ей затова!
171
1
 
3
 
! Отговори
Ше работите , бе... преди 1 седмица
ЩЕ РАБОТИТЕ ЗА "БЕЗ ПАРИ , където и да отидете по света -- ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА , ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ВИ ОСТАВИХА ,БЕЗ ПОМИНЪК И БЪДЕШЕ, КАТО ВИ ВЗЕХА "СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО"--- И ВИ ОБЕЩАХА БЕЗБРЕЖЕН И СЛЪНЧЕВ КОМУНИЗЪМ, "ОТ ВСЕКИМУ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И НА ВСЕКИМУ --СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ" ...ХА,ХА,ХААААААААААА..../..а , това е идеалния път към нищото, разрухата и фалита/ДНЕС---ПРОСТО, БЕРЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ И НАИВНОСТ!
170
0
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 1 седмица
Работа, работа, работа. От работа само гърбица. Работата е средство, да изкараш пари, за това което искаш да си купиш. Работата не е самоцел. Човек може да свърши работа и с удоволствие, но когато е нещо полезно за себе си. Работата на ишлеме за заплата е умряла работа. Работодатаеля ти дава работа, но ти в същтност нямаш нужда от работата а от заплатата. Защо не казват заплатодатели!?!?!
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в българия остават само говняри некадърни връзкари и мутри, който е способен никога няма да се занимава с некадърни говнярски мутри и българи начело с лаянара мутра от банкя и говняр дерибеевски смрадта българска затова и всички нормални заобикалят това проклето място и говнярските българи като крастави
168
2
 
4
 
! Отговори
оферта преди 1 седмица
Всички които мразят България да бегат в Аржентина и да не се връщат.
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Берем ягоди,капини, калинка мая. Ква работа ще ви предложат бе педлерасти? Теь си мислят, че са супер желани, търсени и и изровени съкровища. Вие сте едни презрени ***.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А расия на кое место е
165
0
 
9
 
! Отговори
Без пропаганда преди 1 седмица
Вече не е само до работа ,бягат и по други причини като среда на живот и скъпотия .
164
8
 
9
 
! Отговори
Марков преди 1 седмица
Що не ходите в Русия бре?!? Нали много я обичате? Обичате я ама никой не ще да ходи там да работи и живее...
163
0
 
7
 
! Отговори
оферта преди 1 седмица
Препоръчвам Патагония . Уникално чист въздух и чиста природа. Обаче има много път дотам.
162
0
 
5
 
! Отговори
Туй наръчник ли е? преди 1 седмица
Да бяхте пуснали някоя оферта тука! :D
161
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана" Да бе, да! Точно тия нямат никакво намерение да работят, иначе цяла Африка дава мило и драго да се довлече в Европа, но от вече дошлите рядко някой се хваща на работа. Същата и ситуацията и с афганистанци, пакистанци и всякакви подобни. Те и в собствените си страни не работят, затова и държавите им са на тоя хал...
160
6
 
6
 
! Отговори
от Источна Румелия преди 1 седмица
Един приятел на времето му се смееха,че все нямаше пари и жена му за да му го върне,ходеше все с навирена опашка.Бъзикаха го,ама и той сърце широко.Та никога няма да му забравя лафа ,,По-добре хляб и сол на сянка,от колкото кебапче на слънце.." Та много от неговите набори дето ходиха да работят като тираджии и дюлгери по строежите на Запад,вече говори за тях в минало време.А жена му и тя с годините се поначеса достатъчно,та вече и тя не му е проблем.Който е алчен,да излиза на слънце.
159
1
 
5
 
! Отговори
западна албания преди 1 седмица
Албания си запази традициите , обичаите и нацията. България си запази индивидуалното оцеляване. И двата вида оцеляват . Навсякъде.
158
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жалко, че комунизма унищожи селата в България. Са народа няма земя. Най-много апартамент че, което ще продаде, като засегне. Земята и добитъка задържаха българите в държавата, са някви лъжци не могат ги спрат.
157
5
 
9
 
! Отговори
до 165 дарвин преди 1 седмица
Яж си шкембе-чорбата и си друсай кючеците - там ти е силата, мисленето не е за теб ,
156
30
 
9
 
! Отговори
Дарвин преди 1 седмица
Слабите напускат, а силните оставаме. Напускащите България са хора второ качество с поразена ценностна система, алчни, но за сметка на това и мързеливи. Хора, които са неприспособими аутсайдери. Правя аналогия с вътрешната миграция. Всички неспособни да оцелеят в родните си места се скриват в 60м2 в София и в Пловдив и се имат за преуспяли шушумиги. Камъкът си тежи на мястото.
155
9
 
7
 
! Отговори
Всъщност...ОЩЕ. преди 1 седмица
Дори с настъпването на Демокрацията, в първите години когато на власт са били все още комунистите/социалистите много малко хора са напускали страната, основно от любопитство. Истинското изселване започва към края на управлението на СДС и началото на управляението на крадливия дедо от Мадрид когато хората съвсем се отчайват от "демоКРАДцията". А масово хората започват да бягат когато на власт идва банкянската ттикква Буда. Хубаво е че търсиш кого да обвиниш... ама фактите говорят друго.
154
4
 
5
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 седмица
До Анонимен ...геноцида срещу българското население 1944 година и 1990 година. Дето продължава и до нес! В грешка си баце. Ако искаш провери, архивите са вече публично достояние. За преиода, който ми цитираш опити да избягат от България са направили ОСЕМНАДЕСЕТ ЧОВЕКА. Един друг факт излезе докато търсех тия данни.За същия този период от Източна към Западна Германия са избягали СТО И ДВАМА.И то основно първите години след построяването на стената. ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ЦИФРИ А? Толкова за "бягствата".
153
2
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
Нали всичко в България е от внос, ДО ТАМ ВИ ДОКАРАХА КОМУНИСТИЧЕСКАТА КАСТА от НЕКАДЪРНИЦИ ---да внасяте чесън, копър и лук....ХА,ХА,ХАААААА.....да ви е Здраве!!!!