БСП иска държавата да бъде собственик на летище "София"

Нинова се закани да спре концесията
10 май 2019 13:37,
148
БСП иска държавата да бъде собственик на летище "София"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Летище София се развива добре. Кое е европейското в това то да се отдаде на концесия на Турция? БСП ще продължи усилията да спре тази концесия. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава Агенция Фокус.

Още по темата

Повод за думите й стана отварянето на пет оферти за концесията на Летище "София". Най-висока като предложено концесионно възнаграждение за държавата се оказа петата и последна оферта на френската Aéroports de Paris Group. Тя оперира трите летища под бранда Paris Aéroport и участва в надпреварата чрез консорциум между компаниите "Еърпортс Де Пари" ЕС.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А.Ш. Тя предлага годишно концесионно възнаграждение от 32,8 млн. евро и общи инвестиции в размер на 903 млн. евро.

"Твърдението, че държавата може да бъде лош стопанин, за нас не отговаря на истината. Факт е, че вчерашните кандидати, чиито оферти са отворени, са държавни фирми. Фактите за Летище "София" са, че в последните години се увеличават приходите с над 20% и стигат до 168 милиона лева. Печалбата расте с 10% и е почти 13 милиона лева годишно. Расте и потокът от пътници, увеличили са се със 7%", коментира Нинова.

Тя беше категорична, че БСП предлага на българските граждани политика, при която стратегическите обекти на страната ще се управляват от държавата, няма да се приватиризират и няма да се дават на концесия.

"ГЕРБ раздават всичко, което е държавно, което може да носи приходи и да служи за благото на народа. Ние ще пазим тези обекти като държавна собственост и те ще се управляват така, че приходите от тях да отиват при народа" - изтъкна Корнелия Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
.. преди 5 години
До 67Дай някаква обосновка защо държавата не може да бъде добър стопанин. Интересно ми е кой ще защитава националния интерес по-добре от държавно предприятие под контрола на дадено министерство.Общо взето има достатъчно кадърни специалисти в държавната администрация въпреки всеобщото мнение. По-скоро трябва да има чистка на търтеите и калинките по държавната администрация.
70
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години ГЕРБ разрушава България, а сега в предсмъртната си агония, ще подари срещу жалки комисионни и летище София.
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да знам,кои партии освен ГЕРБ подкрепят концесията за летище София,за да не гласувам никога за тях.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което прави ГЕРБ е против българските национални интереси. Факт!
67
0
 
0
 
! Отговори
Еди кой си преди 5 години
До АнонименХа дано, ама на дали.
66
11
 
6
 
! Отговори
Негативни преди 5 години
БСП ето само търси с какво да се заяжда ! Нищо позитивно и градивно не идва от тази антибългарска партийка, дай им да плюят ....и да крадат........
65
8
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До баста. Ти кой набор си? Явно не си запознат как функционират и какво се случва с фирми, които се управляват от държавата. Ама ние помним.
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63. С тази идея БСП си подписват смъртната присъда. Завинаги.
63
7
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 49. Какво ми излизаш с един конкретен пример и то точна за Израел? Колко летища по света са собственост на държавата и колко частни? И кои как изглеждат? Кре.тен червен.
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60. Що, при другите по-добре ли беше? Или......
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази концесия ГЕРБ ще си подпишат смъртната политическа присъда завинаги.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A Герб като раздават концесии представят ли пред кандидатите някакви параметри относно минимално заплащане на служителите и часове работно време на седмица?В нормалните държави това винаги се прави.Тук със сигурност не,всички знаем че ГЕРБ ги интересува единствено печалбата на работодателя,от която той ще заделя процент за управляващите.Само че избори се печелят с гласовете на работниците,а не на работодателите!
59
1
 
1
 
! Отговори
.... .. преди 5 години
До 11-ха-ха. Там дето е цвъчко,ако знаеш къде ......
58
2
 
13
 
! Отговори
57 преди 5 години
Проблема на България е,че има предатели като теб,които се правят,че не виждат как за 10 години тия опоскаха държавата и не сме мръднали от дъното.Или и ти си един от тях.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавана се разбра, че лъжата, че държавата е лош стопанин я пробутват винаги, когато някои корумпирани политици искат да подарят собствеността на България на някого.
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като разпродадат всичко,тогава какво ще ръководят?Май само парите от нашите данъци и огромните заеми,които пак ние плащаме.***.
55
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на България е , че има хора , които подкрепят антибългарската партия БКП-БСП. Без да се замислят, че тази партия избива Българи без съд и присъда за да е на власт , сега се чудят как да дойдат на власт , но пак силово. Да ама не. Сега не е 1944 г. другари.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Концесията е за 35 години, а при това нарастване на печалбата от летище София, разликата между сумите от конеционната такса за тези 35 години и сумата на печлабите е над 1 млрд. евро в полза на концесионера. При това печалбите би трябвало да нарастват по-бързо с построяването на Терминал 3. Горе-долъ ще сме на минус от тази концесия за 1-2 млрд. евро за тези 35 години.
53
13
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
Летище София е клоака. Още като кацнеш и те блъска мърсотията и мизерията. До тоалетна по-добре да ходиш. Държава е очевидно много лош стопанин.
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За другарката Техноимпекс всичко трябва да остане Държавно , че ако БСП дойде на власт да има какво да приватизира без пари.