Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП

ДПС са твърдо трети, ВМРО на ръба
22 май 2019 09:23, Александър Попов
454
Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП, ГЕРБи ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент. ВМРО засега е на ръба, сочи последното проучване за изборните нагласи на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

ГЕРБ частично възстановява своята подкрепа, която бяха загубили покрай скандалите с апартаментите и имат минимална преднина пред БСП.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията.

Проучването е приключило на 17 май, което означава, че има вероятност до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

30% пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

В настоящото проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание.

ГЕРБ завръща лидерската си позиция и за тях биха пуснали бюлетина 31,5% от гласуващите. БСП пък се радва на подкрепата на 30,4%.

Управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията след "Апартаментгейт". Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО са четвърти, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8%.

"Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават "Коалиция за България" (2,4%), "Атака" (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и "Възраждане" (1,2%).

Проучването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка и финансиране на в. "24 часа". Проучването е национално представително. В периода 11-17 май 2019 г. са проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано интервю "лице в лице". Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по региони, населени места и големина на селището и случаен маршрут на движение по територията на гнездото. Размерът на статистическата грешка: ±3,1% при 50 процентни дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
1
 
8
 
! Отговори
до 296 преди 4 години
Защо мислиш,че като обиждаш ,ще наложиш мнение.?Вие герверите контактувате по този начин...пунта маро.
312
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
но окей, никой не забранява гей-прайда начело с американската и турската милиция на гугъл педовеле ! гоите не са оторизирани от съда на юдеите в хага, че децата от случаите с педофилия да си търсят правата от моссква! е, може и от берлин! все тая!
311
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цецо пак е ''стабилизирал'' Тренд както си трябва
310
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе it гладни тролчета драска те за има няма 50 кинта.. Но идея си нямате какво правите като рекламират ДС... Кгб... Бкп дроги неуки
309
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
аз гласувам за екзит от това *** сборище на асоциални зелени фашаги! с минимални заплати, които никой не получава за труда си и плащането на данъци... не за москва!
308
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласува за гроб купуваш апартамент на Цецо. А за Гоце голф игрища за 1 милиард а за Меди тец Варна за 3000 лева
307
3
 
20
 
! Отговори
Апартамент преди 4 години
Ще гласувам за Йончева да ги съсипе от трибуната на Европейския съюз. Корупцията ще се чуе навсякъде.100$ пенсия
306
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам матура за 4ти клас не тест за интелигентност на Делянчо(победил) анорексия та и видния ерудит професор Карадайъ
305
1
 
14
 
! Отговори
България преди 4 години
Гласувай за ГРОБ купи апартамент на ЦЦ
304
1
 
1
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 329 Анонимендушички малки,..................Ти въобще душа имаш ли?
303
0
 
11
 
! Отговори
Апартамент преди 4 години
Гласувай за ГРОБ купи апартамент на ЦЦ къща вила магазин заведение склад гараж хотел фабрика асфалт бетон синя зона зелена зона заеми ремонти фирми ЦЦ най добрите са в вземането.
302
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неуважаеми, тролчета на БСП,душички малки, За мен беше чест да забележите коментарите ми (310 и 314) и да ми нацъкате минуси! Сега преоткрийте какво съм написал и продължете с минусите (символа "-"). Ако сте убедителни, може и да гласувам за госпожа Лъжа и старата мома.
301
0
 
2
 
! Отговори
До 325 преди 4 години
Много си прав... Не солови иронията само
300
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма хора за революция....
299
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спечелим вота на 26 май ще си поискаме държавата обратно от мутрите на Борисов...няма да ги чакаме още 2 години да се награбят...
298
1
 
1
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 321 АнонименТи реклама на КГБ, ЦРУ, Мосад, Ми-6 ... ли правиш? В нашите служби от 30т год все послушници и дребни души, щот *** преди 30т год ги продадоха и предадоха истинските!
297
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме достойни хора честни милиардери като Меди... Гоце... Овчаров.. Делян.. Бойко... Костов... Гергов.. И свинаря и медийния бос... Киро гела... Иво гела... Банев човек ерудит.. Групировката от Варна... Все достойни българи... Ps. Да не забравим и черепа виден кукловод и всички генерали шибащи българите последните 30 години
296
7
 
1
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До избирателКаква БСП на власт бе?! Ти няма ли да гласуваш за европейски парламент?
295
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големия грабеж в световната история пък е разграбването на 5 милиарда от КТБ,като за да фалира роля изиграва Боко тиквата,който лично настоява за това,след като шайката му си беше разпределила парите.Преди това Тиквата беше наредил всички държавни предприятия да си вкарат парите там,а сега гонят софиянци да си плащат парното,а къде са 90-те милиона на топлофикация.Те са при такива като Цецо крадецо.Аз лично спечелих от девалвацията ,защото бях теглил кредит за апартамент и лесно го върнах...
294
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво бсп е алтернатива на герб... Все другари ***.. След30 години пак дс... Бкп... Кгб.. И има няма 7милиона стадо овце